Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

KORONAVÍRUS Časť nakazených vykazuje ďalšie zvláštne príznaky: Pri týchto buďte obozretní!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

NEW YORK - Menšia časť nakazených koronavírusom vykazuje aj neurologické potiaže vrátane zmätenia, záchvatov či mŕtvice. Takéto symptómy u niektorých pacientov hlásia podľa denníka The New York Times lekári po celom svete. Typickými príznakmi ochorenia COVID-19 sú pritom kašeľ, horúčka či dýchacie problémy. Zaznamenaná v tejto súvislosti však bola aj strata čuchu a chuti.

Na začiatku marca prišiel na pohotovosť vo floridskom meste Boca Raton istý 74-ročný muž, ktorý sa sťažoval na kašeľ a horúčku. Röntgen však vylúčil zápal pľúc, preto lekár poslal pacienta domov. Na druhý deň ho príbuzní priviezli do nemocnice znovu, pretože horúčka sa ešte zvýšila. Muž mal problémy s dychom, zdravotníkom ale nebol schopný povedať svoje meno a vysvetliť, čo ho trápi. Nedokázal totiž prehovoriť. Senior, ktorý okrem chronického pľúcneho ochorenia trpel aj Parkinsonovou chorobou, sa len oháňal rukami a nohami a zdalo sa, že ho postihol záchvat. Následne mu bolo diagnostikované ochorenie COVID-19.

KORONAVÍRUS Časť nakazených vykazuje
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

V utorok lekári v Detroite zaznamenali ďalší nezvyčajný prípad COVID-19, nakazenou je zhruba päťdesiatročná zamestnankyňa aerolínií. Žena bola zmätená a mala silné bolesti hlavy. Svoje meno nedokázala prezradiť, postupne prestala reagovať úplne. Vyšetrenie odhalilo, že v časti mozgu má abnormálne opuchy a zápaly a tiež odumieranie časti buniek. Bola jej diagnostikovaná akútna nekrotizujúca encefalopatia, ktorá je vzácnou komplikáciou v prípade chrípok a iných vírusových infekcií. 

KORONAVÍRUS Tieto štyri príznaky by ste nemali ignorovať: Už hneď ten prvý je netypický

Podobné prípady sprevádzajúce pandémiu ochorenia COVID-19 ohlásili lekári v Taliansku a ďalších krajinách. U niektorých pacientov sa vyskytli blúznivé stavy ešte predtým, než sa u nich objavili horúčky a potiaže s dýchaním, uviedol lekár Alessandro Padovani z univerzitnej kliniky v Brescii, kde boli zriadené zvláštne lôžka pre pacientov nakazených koronavírusom s neurologickými komplikáciami. Pacienti s encefalopatiou sú zmätení, nevšímaví a môžu sa javiť otrasene, správať sa podivne, čumieť do priestoru a trpieť záchvatmi vyžadujúcimi si okamžitú starostlivosť. Experti pri takých stavoch varujú ošetrujúcich lekárov, aby mali na pamäti, že títo ľudia môžu byť infikovaní, preto musia sami seba chrániť pred nákazou.

Viac o téme: KoronavírusCOVID-19Neurologické problémy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu