Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Záplavy a horúčavy v Taliansku si vyberajú svoju daň: Výstraha pred komármi, s touto pliagou sa môžete vrátiť z dovolenky

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

RÍM - V Taliansku aktuálne platí výstraha pred komármi. Informovalo o tom Európske centrum pre prevenciu a kontrolu chorôb. Striedanie horúčav so záplavami podľa nich vytvára ideálne podmienky na množenie invazívnych druhov komárov, ktorí prenášajú vírus západonílskej horúčky.

Trend otepľovania v Európe so striedaním extrémnych horúčav a intenzívnych dažďov spôsobuje šírenie invazívnych druhov komárov ako Aedes albopictus a Aedes aegypti. Pre Európske centrum pre prevenciu a kontrolu chorôb (ECDC) je to zdvihnutý varovný prst, za ktorým môžu nasledovať prípady a úmrtia na horúčku dengue, chikungunya a západonílsku horúčku, informujú talianske médiá. V roku 2022 bolo v Európskej únii nahlásených 1133 prípadov a 92 úmrtí na západonílsku horúčku. Najviac nahlásených prípadov bolo práve v spomínanom Taliansku (723 prípadov).

Dažde a búrky zasiahli Slovensko (Zdroj: Zregionu.sk)

ECDC uvádza, že v roku 2013 sa mimoriadne invazívny druh komára objavil v 8 krajinách. Teraz je rozšírený už v 13 krajinách a 337 regiónoch. „V posledných rokoch sme boli svedkami geografického rozšírenia inváznych druhov komárov do predtým nezasiahnutých oblastí v EÚ/EHP,“ upozorňuje riaditeľka ECDC Andrea Ammon. „Ak to bude takto pokračovať, môžeme očakávať, že uvidíme veľa prípadov a úmrtí na choroby ako dengue, chikungunya a západonílska horúčka,“ dodala. Európske centrum pre prevenciu a kontrolu chorôb by sa preto chcelo zamerať najmä na kontrolu populácii komárov, ale aj na ochranné opatrenia. Tie by mali zahŕňať odstraňovanie zdrojov stojatej vody, kde sa komáre množia, používanie ekologických prostriedkov na ničenie lariev a podporu povedomia komunity. Ľudia by mali používať sieťky na oknách, spať v tienených alebo klimatizovaných miestnostiach, používať repelenty a nosiť odev, ktorý zakrýva väčšiu časť tela.

Západonílsky vírus patrí medzi RNA vírusy. Prvýkrát bol objavený v roku 1937 v Ugande. Ohrozené sú prevažne zvieratá, ako vtáky, kone, psy, mačky ale aj ľudia. Primárne je prenášaný komármi. Vo väčšine prípadov infikácie ľudí je tento vírus asymptomatický, no môže sa vyvinúť aj do encefalitídy či meningitídy.

Viac o téme: Komár TalianskoZápadonílska horúčka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu