Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Taliansky parlament by sa mal zapojiť do diskusie o Novej hodvábnej ceste: Vyzýva premiérka

Giorgia Meloniová
Giorgia Meloniová (Zdroj: SITA/AP Photo/Alessandra Tarantino)

RÍM - Talianska premiérka Giorgia Meloniová vyzvala parlament, aby sa zapojil do diskusie o účasti Talianska na projekte tzv. Novej hodvábnej cesty. Informuje o tom správa z agentúry ANSA.

Čínsky projekt, známy tiež ako Belt and Road Initiative (BRI), má spojiť Čínu s Áziou, Európou a ďalšími regiónmi a počíta s veľkými výdavkami do infraštruktúry. S rozhodnutím bývalej vlády pripojiť sa k iniciatíve Meloniová v roku 2019 ešte ako opozičná politička nesúhlasila. V stredu opakovala svoje skoršie vyjadrenie, že s Čínou je možné rozvíjať vynikajúce vzťahy aj bez účasti na projekte. Zdôraznila pritom, že k tejto otázke je potrebné pristupovať citlivo a s rešpektom. 

Archívne video: Líderka strany Bratia Talianska Giorgia Meloniová so svojimi priaznivcami

Líderka strany Bratia Talianska Giorgia Meloniová so svojimi priaznivcami (Zdroj: Facebook/Giorgia Meloni)

Taliansko je jedinou významnou západnou krajinou, ktorá sa pripojila k iniciatíve BRI. Meloniová v máji oznámila, že zvažuje opustenie tohto projektu, definitívne rozhodnutie doteraz nepadlo. Platnosť dohody vyprší v marci 2024 a bude automaticky obnovená, pokiaľ jedna zo strán neinformuje druhú, že odstupuje, a to najmenej tri mesiace vopred. Pristúpenie Talianska k iniciatíve narazilo v roku 2019 na ostrú kritiku z Washingtonu aj Bruselu.

Viac o téme: ProjektDiskusiaZapojenieČínaTalianskoParlamentGiorgia MeloniováNová hodvábna cesta
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu