Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Počet obetí záplav a zosuvov v Pakistane stúpol na najmenej 50

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: SITA/AP Photo/K.M. Chaudary)

LÁHAUR - Najmenej 50 ľudí vrátane ôsmich detí už prišlo o život v dôsledku záplav a zosuvov spôsobených intenzívnymi monzúnovými dažďami, ktoré sužujú Pakistan od konca júna, uviedli v piatok tamojší predstavitelia. TASR informuje na základe správy agentúry AFP.

Od začiatku obdobia monzúnových dažďov v Pakistane, teda od 25. júna, zaznamenali 50 úmrtí a najmenej 87 ďalších ľudí utrpelo zranenia, uviedol pakistanský úrad pre zvládanie katastrof. K väčšine obetí na životoch došlo v provincii Pandžáb. Najčastejšie išlo o zásahy elektrickým prúdom či úmrtia v dôsledku zrútenia budov. V provincii Chajbar Paštúnchwá našli telá ôsmich detí po zosuve pôdy, ktorý tam zaznamenali vo štvrtok, potvrdili miestne úrady. Záchranári stále pátrajú po ďalších deťoch, ktoré tam uviazli, dodali.

Počet obetí záplav a
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/K.M. Chaudary)

Rekordne výdatné dažde v stredu hlásili v druhom najväčšom pakistanskom meste Láhaur, kde cesty zmenili na rieky a takmer 35 percent obyvateľov zostalo bez dodávok elektriny či vody. Pakistanský meteorologický úrad aj na nasledujúce dni predpovedal prudké dažde a vydal varovanie pred potenciálnymi záplavami v oblastiach v okolí väčších riek v provincii Pandžáb. Obdobia dažďov sú podľa vedcov závažnejšie a menej predvídateľné v dôsledku klimatickej zmeny, pripomína AFP. Dažde spôsobené klimatickými zmenami vlani spôsobili, že voda z rozvodnených riek zaplavila až tretinu územia Pakistanu. Tieto záplavy si vyžiadali vyše 1700 obetí a v beztak chudobnej krajine spôsobili škody vo výške 30 miliárd dolárov.

Počet obetí záplav a
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/K.M. Chaudary)

Viac o téme: ZáplavyObeteZosuvyPakistan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu