Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Nemecký kancelár Olaf Scholz plánuje čoskoro rokovať s Putinom

Vladimir Putin, Olaf Scholz Zobraziť galériu (2)
Vladimir Putin, Olaf Scholz (Zdroj: SITA/Bernd von Jutrczenka/dpa via AP, Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

NORIMBERG - Nemecký kancelár Olaf Scholz v sobotu vyjadril svoj zámer udržiavať kontakt s ruským prezidentom Vladimirom Purinom a "čoskoro" s ním uskutočniť rokovanie, informuje o tom správa agentúry DPA.

Scholz poznamenal, že s Putinom hovoril krátko po tom, čo pred 15 mesiacmi ruský prezident nariadil vojenskú inváziu na susednú Ukrajinu. "Mám v úmysle to čoskoro zopakovať," povedal Scholz v sobotu na 38. kongrese nemeckej evanjelickj cirkvi v meste Norimberg na juhu krajiny.

Putinovi plánuje zavolať

Putinovi podľa vlastných slov plánuje zavolať a vyzvať ho, aby stiahol svojich vojakov z Ukrajiny.
Predpokladom pre "spravodlivý mier" je, že Rusko stiahne svojich vojakov z Ukrajiny, uviedol ďalej nemecký kancelár. "To je to, čo je potrebné pochopiť," dodal. Z publika zazneli príležitostné výkriky "Vyjednávajte", píše DPA. Scholz na to odpovedal: "Vyjednávanie je v poriadku. Otázkou je: kto vyjednáva s kým, a o čom."

Olaf Scholz, Emmanuel Macron, Volodymyr Zelenskyj
Zobraziť galériu (2)
Olaf Scholz, Emmanuel Macron, Volodymyr Zelenskyj  (Zdroj: SITA/Sarah Meyssonnier, Pool via AP)

Scholz už predtým načrtol princípy postoja Berlína voči vojne na Ukrajine a uviedol, že je potrebné zabrániť eskalácii konfliktu, píše DPA. "Bolo a je správne, že vo všetkom, čo robíme, sme postupovali koordinovane. Že zvažujeme každý krok a že nejdeme na to sami. K tomuto princípu sme sa zaviazali od samého začiatku," pripomenul Scholz, ktorý zároveň uviedol, že hranice v Európe by sa nemali posúvať silou.

Viac o téme: Ruský prezidentRokovanie Vladimir PutinOlaf ScholzNemecký kancelár
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu