Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

G7 pracuje na systéme proti krádežiam ukrajinského obilia: S Ukrajinou blízko spolupracujú

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/Stefan Rousseau/Pool via AP)

LONDÝN -Skupina siedmich priemyselne najvyspelejších krajín sveta (G7) pracuje na systéme boja proti krádežiam ukrajinského obilia, pri ktorom sa využívajú možnosti chemickej identifikácie pôvodu obilia. Podľa agentúry Reuters to v pondelok uviedol britský minister pre výživu a poľnohospodárstvo Mark Spencer.

Na konferencii Medzinárodnej rady pre obilniny (IGC) v Londýne Spencer okrem toho uviedol, že Británia tento program vedie a že krajiny G7 úzko spolupracujú aj s Ukrajinou, ktorá je štvrtým najväčším vývozcom obilnín na svete. "Veríme, že (chemická identifikácia) bude účinným prostriedkom na zabránenie ďalším krádežiam ukrajinského obilia," povedal Spencer.

Archívne video: Vlčan na Rade ministrov o problematike lacného ukrajinského obilia

Vlčan na Rade ministrov o problematike lacného ukrajinského obilia (Zdroj: TASR/Jaromír Novak)

Británia minulý mesiac oznámila novú vlnu sankcií voči Rusku v súvislosti s jeho vojnou rozpútanou proti Ukrajine. Tieto sankcie sú zamerané práve na osoby a subjekty spojené s podozrením z krádeže ukrajinského obilia.

Zameranie sa na subjekty zapojené do obchodovania s obilím je nezvyčajné, keďže na takúto činnosť sa zvyčajne vzťahujú humanitárne výnimky zo sankcií, konštatoval Reuters. Doplnil, že Rusko aj Ukrajina sú významnými vývozcami obilia do rozvojových krajín v Afrike a na Blízkom východe.

Rekordná úroda obilia

Rusko sa vlani tešilo rekordnej úrode obilia, pričom bolo obviňované, že ukradlo úrodu z okupovaných území na Ukrajine. Americká vesmírna agentúra NASA na základe analýzy družicových snímok vlani v novembri uviedla, že Rusko zozbieralo z okupovaných území Ukrajiny celkovo 5,8 milióna ton pšenice v hodnote zhruba jednej miliardy dolárov (939,05 milióna eur). Ruské jednotky nasadené do tzv. špeciálnej vojenskej operácie na Ukrajine čelia aj obvineniam z krádeže poľnohospodárskeho vybavenia.
 

Viac o téme: ObilieUkrajinaG7Pomoc Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu