Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Podľa Scholza pravidlá na udeľovanie azylu dokazujú schopnosť Európskej únie prekonať vnútorné rozdiely

Olaf Scholz
Olaf Scholz (Zdroj: SITA/AP Photo/Francois Mori)

BERLÍN - Nemecký kancelár Olaf Scholz vo štvrtok podporil plány Európskej únie na vytvorenie nového systému udeľovania azylu na jej vonkajších hraniach, ktoré členské štáty predbežne schválili začiatkom júna. Informuje agentúra DPA.

"Ide o historickú dohodu, pretože ukazuje, že EÚ môže prekonať rozdiely aj v tých najkontroverznejších otázkach," povedal kancelár. Dodal, že nový systém odbremení Nemecko, ktoré bolo hlavnou európskou destináciou prevažne nekontrolovanej migrácie v rámci schengenského priestoru.

Scholz uznal, že Nemecko muselo urobiť kompromisy pri prijímaní prísnejších pravidiel v záujme jednoty a akcieschopnosti EÚ. Nemecká vláda v rámci vyjednávaní o azylovej politike presadzovala postup, podľa ktorého by boli rodiny s deťmi oslobodené od nových pravidiel. V záujme kompromisu s ostatnými štátmi sa EÚ tejto požiadavky musela vzdať. Existujúci systém podľa Scholza nefunguje.

Chce aby bola dohoda schválená pred voľbami

Nemecký kancelár vyzval, aby Európsky parlament dohodu schválil pred voľbami, ktoré sa uskutočnia budúci rok. Ako pripomína DPA, je možné, že europoslanci dohodu ešte pred schválením pozmenia.

Žiadatelia o azyl pochádzajúci z krajín, v ktorých je miera schválených žiadostí o azyl nižšia ako 20 percent, majú byť podľa nového systému spracovávaní 12 týždňov mimo hraníc EÚ. Zároveň musia zostať v prísne kontrolovaných prijímacích zariadeniach, kým sa ich žiadosti preskúmajú. Tí, ktorých žiadosti o azyl budú zamietnuté, budú okamžite poslaní späť.

Viac o téme: HraniceAzylNemeckoEurópska úniaOlaf Scholz
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu