Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Nová hrozba pre svet?! V netopieroch objavili variant smrteľného vírusu

Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRISBANE - V novej štúdii bola hlásený objav nového vírusu Hendra v moči austrálskych netopierov. Predtým bol známy tým, že sa prenesie na kone a potom na ľudí, ale nový variant predstavuje potenciálne geografické riziko, že sa rozšíri do iných častí sveta, a naznačuje, že tzv. lietajúce líšky môžu pôsobiť ako rezervoár vírusu.

Výsledky štúdie boli zverejnené v časopise Emerging Infectious Diseases. Vírus Hendra je podľa Svetovej zdravotníckej organizácie objavujúce sa infekčné ochorenie, ktoré postihuje kone a zriedkavo aj ľudí, pričom u oboch spôsobuje závažné ochorenie, ktoré často vedie k smrti. V súčasnosti je geograficky obmedzený na Austráliu, najmä na jej východné pobrežie, kde sa ohniská objavili v okolí mesta Brisbane a východného Queenslandu.

Nová hrozba pre svet?!
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Getty Images)

Príznaky nákazy sa líšia v závažnosti, od klasických symptómov podobných chrípke až po smrteľné respiračné a neurologické ochorenia. Liečba má podobu štandardnej intenzívnej starostlivosti, hoci sa v súčasnosti skúma aj možnosť liečby monoklonálnymi protilátkami. Najúčinnejšou metódou boja proti vírusu Hendra, je zvieracia vakcína na zabránenie šírenia prostredníctvom koní, čo je potom najbežnejšia cesta, ktorú vírus využíva na prenos na ľudí. 

Nová hrozba pre svet?!
Zobraziť galériu (5)

Najnovší výskum realizovaný tímom vedcov z viacerých inštitúcií v Austrálii sa zaoberal nedávnym prenesením Hendry na jedného koňa v Novom Južnom Walese, čo malo za následok jeho smrť. Kôň bol na vírus testovaný negatívne, zatiaľ čo test, ktorý bol aktualizovaný na nový variant vírusu s názvom HeV-g2, zaznamenal pozitívny výsledok. V porovnaní so vzorkami moču odobranými z lietajúcej líšky variant vykazoval 99-percentnú podobnosť, čo naznačuje, že vírus pravdepodobne spôsobil medzidruhový skok.

Nová hrozba pre svet?!
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Getty Images)

Po umiestnení plachty pod zhromaždisko lietajúcich líšok v Queenslande na obdobie štyroch rokov vedci zbierali vzorky moču a skúmali ich na prítomnosť vírusu Hendra. Použili aktualizovanú metódu analýzy qRT-PCR, ktorá umožňuje detekciu nového variantu HeV-g2, ktorý štandardné skríningové metódy nedokážu. Celkovo sa zhromaždilo viac ako 4 500 súhrnných vzoriek moču a ďalších 1 674 vzoriek sa získalo aj od jednotlivých netopierov počas odchytov. 

Zistili, že nový variant bol prítomný v celkovo desiatich vzorkách vo všetkých ročných obdobiach a vo viacerých druhoch lietajúcich líšok, čo naznačuje, že variant HeV-g2 by už mohol prevládať v týchto populáciách a môže predstavovať výrazné riziko prenosu. Ukázalo sa tiež, že variant je teraz geograficky rozšírenejší, než bolo predtým známe. 

Nová hrozba pre svet?!
Zobraziť galériu (5)

Experti teraz dúfajú, že bude možné implementovať komplexnejší diagnostický systém na monitorovanie distribúcie variantov vírusu Hendra, najmä kvôli úmrtnosti a nedostatku dostupných možností liečby, ak by sa preniesol na ľudí. 

Viac o téme: NetopierLietajúca líškaVírus hendra
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu