Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Vedci odhalili jedno z najrizikovejších miest šírenia KORONAVÍRUSU: A tieto osoby sú najväčším zdrojom

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

OTTAWA - Podľa novej štúdie sa vírus spôsobujúci COVID-19 efektívne prenáša najmä v domácnosti. Najväčším zdrojom jeho šírenia sú deti. Odborníčka uviedla, že údaje z výskumu pochádzajú z obdobia, kedy boli vo svete zavedené prísne opatrenia a miera infekčnosti bola nižšia. Varuje preto, že miera prenosu môže byť v súčasnosti oveľa vyššia.

Štúdia zverejnená 12. apríla v časopise Canadian Medical Association Journal naznačuje, že vírus SARS-CoV-2 sa vo veľkej miere šíri v domácnostiach, pričom deti sú významným zdrojom tohto šírenia. Približne 50 percent členov domácnosti sa nakazilo od prvého infikovaného jedinca počas obdobia výskumu. Toho sa zúčastnilo 695 osôb zo 180 domácností v kanadskej Ottawe od septembra 2020 do marca 2021. Išlo o domácnosti, ktorých aspoň jeden člen mal potvrdený COVID-19 a v každej zúčastnenej domácnosti bolo aspoň jedno dieťa. 

Vedci odhalili jedno z
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Experti túto štúdiu vykonali ešte v čase, keď bol prítomný menej prenosný variant a v celom svete boli zavedené prísne pandemické opatrenia. Hlavná autorka a pediatrička Maala Bhattová uviedla, že už v tom čase evidovali 50-percentnú mieru prenosu vírusu v rámci domácnosti. Zároveň podotkla, že vzhľadom na uvoľnené opatrenia bude miera prenosu vyššia, a to aj napriek vysokej miere zaočkovanosti. "Viem, že mnohí chcú ‚žiť s covidom‘ a opustiť od opatrení, ktoré boli predtým nariadené, ale je dôležité uvedomiť si vysokú prenosnosť tohto vírusu v uzavretých vnútorných prostrediach, ako sú napríklad školy. Najzraniteľnejšie a najmladšie deti, ktoré sa ešte nemôžu dať zaočkovať, sú stále ohrozené covidom," vysvetlila. 

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto  (Zdroj: Getty Images)

Podľa Bhattovej sa nestále dozvedáme nové fakty viac o ochorení COVID-19 a jeho potenciálnych dlhodobých zdravotných vplyvoch. Odborníkom stále nie je jasné, ako dlho pretrváva imunita. Pediatrička tiež upozornila, že keďže v domácnostiach pokračuje významný prenos COVID-19, je dôležité myslieť na správnu hygienu, sociálnu izoláciu v prípade, že sa necítite dobre, obmedzenie kontaktu s inými ľuďmi a očkovanie.

Viac o téme: DetiDomácnosťKoronavírusCOVID-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu