Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

VOJNA na Ukrajine Deň ôsmy (3. marec 2022)

Vojna na Ukrajine. Zobraziť galériu (12)
Vojna na Ukrajine. (Zdroj: kolហTopky.sk - SITA/AP/Markus Schreiber, Vadim Ghirda, Emilio Morenatti, Satellite image ©2022 Maxar Technologies via AP)

KYJEV - Ukrajina má za sebou siedmy deň bojov o svoju krajinu. Na Ukrajine počas posledných hodín zomreli desiatky civilistov, ešte viac sa ich zranilo a ruskí vojaci zničili mnohé významné budovy, či domy Ukrajincov.


NAŽIVO z Kyjeva

Evakuácia civilistov z mestečka Volnovacha (Zdroj: Profimedia)


21:41 Pentagón zriadil novú horúcu linku s ruským ministerstvom obrany, aby zabránil "nesprávnym odhadom, vojenským incidentom a eskalácii" počas postupujúcej ruskej invázie na Ukrajinu, informovala vo štvrtok agentúra Reuters s odvolaním sa na nemenovaného predstaviteľa USA.

21:28 Je nesprávne hovoriť o novej studenej vojne medzi Ruskom a Západom, pretože situácia je už "horúca". Uviedol to šéf ruskej zahraničnej tajnej služby Sergej Naryškin. Informovala o tom tlačová agentúra Reuters.

21:17 Post Bellum poslala na ukrajinský front nepriestreľné vesty a spacie vaky. Ide o pomoc rádovo v hodnote miliónov českých korún, povedala Petra Dosoudilová z organizácie.

20:38 Rusko vypracovalo plán verejných popráv ľudí na Ukrajine, keď ruskí vojaci dobyjú mestá.

Chcú tak zlomiť odpor obyvateľstva. Informovala o tom americká tlačová agentúra Bloomberg, ktorú citoval britský denník Guardian.

20:28 Na Ukrajine zahynul v bojoch generálmajor ruskej armády Andrej Suchoveckij, ktorý velil 7. výsadkovej divízii, informovala vo štvrtok televízia Sky News.

20:21 Matky bieloruských vojakov, ktoré sa prišli modliť za mier boli v Minsku zadržané. Kňaz policajtov požiadal, aby ich nechali ísť, ale odmietli.

20:19 Tretie kolo mierových rokovaní bude opäť v Bielorusku začiatkom budúceho týždňa. Potvrdil to poradca ukrajinského prezidenta.

20:09 Francúzsky prezident Emmanuel Macron tvrdí, že Putin odmietol prestať s útokmi na Ukrajinu. "Je potrebné udržať dialóg, aby sme sa vyhli ľudskej tragédii. Budem vo svojom snažení pokračovať. Musíme sa vyhnúť najhoršiemu," píše na Twitteri.

19:50 Spojené štáty plánujú uvaliť nové sankcie na ruských oligarchov.

19:47 Bieloruskí vojaci dostali rozkaz prekročiť hranicu a vojsť na územie Ukrajiny.

Uviedla vo štvrtok ukrajinská armáda, ktorá je o tom presvedčená. Informáciu priniesla britská stanica Sky News. Ukrajina tiež uviedla, že Rusko využíva bieloruské územie na raketové útoky na ukrajinské mestá. Zároveň obvinila Minsk z toho, že umožňuje ruským vojakom vstupovať na ukrajinské územie.

19:38 Masívne ostreľovanie v Sumskej oblasti pripravilo civilistov o prístup k energiám. Okhtyrka je bez vody, plynu a elektriny. Mesto Sumy je čiastočne bez elektriny. Gunervér Sumskej oblasti povedal, že plánujú región evakuovať. 

19:35 Predseda Európskej rady Charles Michel bol na ukrajinsko-poľskej hranici. "Vidíme realitu vojny. A aj napriek tomu dokážeme vidieť nádej skrz solidaritu všetkých krajín Európy," píše na Twitteri.

19:17 Úrad vysokého komisára OSN pre ľudské práva (OHCHR) vo štvrtok pred 18.00 h aktualizoval oficiálny počet civilných obetí zabitých od začiatku invázie Ruska na Ukrajine. Zahynulo už približne 249 ľudí a zranenia utrpelo ďalších 533 ľudí.

19:13 Rusko a Ukrajina sa dohodnú na humanitárnych koridoroch s možným dočasným prímerím pre odchod civilného obyvateľstva, povedal dnes ruský vyjednávač Vladimir Medinskij.

18:53 Mierové rokovania sa skončili.

"Bohužial, Ukrajina ešte nemá výsledky, ktoré potrebuje," píše poradca prezidenta Zelenského.

18:50 Vláda odsúhlasila nové podmienky pre prelety ozbrojených síl NATO vzdušným priestorom SR. Nové povolenie umožňuje prelety s cieľom podpory operáciám na zabezpečenie kolektívnej obrany NATO, udržania mieru a stability v euroatlantickom priestore i humanitárnych misií. Dovolené sú aj s cieľom cvičení vo vzdušnom priestore SR a prepravy delegácií, materiálu a umožnenia leteckých opráv a tankovania za letu nad územím SR.

18:44 Ľudia na Slovensku chcú pomáhať Ukrajincom. Vyplýva to z on-line prieskumu na vzorke 1000 respondentov, ktorý sa uskutočnil od 25. februára do 1. marca.

18:37 Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová zverejnila príspevok v slovenčine. "Mnoho Slovákov ukazuje skutočný význam slova solidarita. Po stovkách sa ponáhľajú k hraniciam, aby pomohli utečencom," píše.

18:34 Prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskij hovoril so zástupcami západných médií. „Všetky odpovede sú tam. Na uliciach vidíte všetky odpovede. Všetky odpovede nedostanete zo správ alebo médií..." vraví Zelenskij.

18:30 Spojené štáty sa domnievajú, že v Chersone ďalej pokračujú boje a nechcú preto zatiaľ juhovýchodné mesto vyhlásiť za dobyté Rusmi, povedal dnes novinárom nemenovaný činiteľ Pentagonu. Rusko už oznámilo, že Cherson ovládlo, obsadenie tamojšej radnice oznámil v stredu večer aj starosta mesta.

18:20 Západ sa snaží o ekonomickú blokádu Ruska, pretože nemá odvahu sa mu postaviť otvorene, oznámil podľa tlačovej agentúry TASS v dnešnom vyhlásení ruskej civilnej rozviedky SVR jej šéf Sergej Naryškin.

18:16 Slovenská republika daruje na pomoc Ukrajine vojenský materiál vo výške 6,27 milióna eur. Vyplýva to z uznesenia, ktoré kabinet prijal na svojom štvrtkovom rokovaní.

18:05 V Charkove našli po ruských náletoch 33 mŕtvych tiel.

17:59 Vladimir Putin obvinil Ukrajinu z používania civilistov ako ľudských štítov.

Rodiny mŕtvych a ranených ruských vojakov údajne dostanú odškodné 7 miliónov rubľov a ďalšie kompenzácie. "Operácia ide podľa plánu. Všetky naše kroky sú dosiaľ úspešné," povedal Putin v príhovore, ktorý odvysielala CNN.

17:45 Civilisti sa v meste Odessa pripravujú na ruské útoky.

17:42 Ruské ministerstvo zahraničných vecí obvinilo Ukrajinu z oslavovania nacistického Nemecka.

17:25 Ministri vnútra členských štátov Európskej únie sa vo štvrtok popoludní v Bruseli dohodli na prijatí smernice EÚ o dočasnej ochrane pre migrantov z Ukrajiny.

17:17 Volodymyr Zelenskij pozýva Putina k rokovaciemu stolu.

"Ak necheš odísť - sadni si so mnou za rokovací stôl, mám čas. Ale nie na vzdialenosť 30 metrov ako s Macronom, Scholtzom - Som tvoj sused! Nekúšem. Som normálny muž, sadni si so mnou, rozprávaj sa so mnou, čoho sa bojíš?" vraví ukrajinský prezident.

17:15 Vzdušná obrana Kyjeva zostrelila ruskú riadenú strelu.

17:12 Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba telefonoval so šéfom diplomacie USA, Antony Blinkenom. Spojené štáty poskytnú Ukrajine dodatočnú finančnú podporu a posilnia jej obranyschopnosť v rámci letectva.

17:08 Zelenskyj varoval, že ak Ukrajina padne, na rade budú pobaltské štáty. Zároveň vyzval Západ, aby zvýšil vojenskú pomoc Ukrajine. Dodal, že inak bude Rusko postupovať do zvyšku Európy.

"Ak nemáte právomoc zatvoriť oblohu, tak mi dajte lietadlá!" povedal Zelenskyj na tlačovej konferencii. "Ak už my nebudeme, Bože chráň, na rade budú Lotyšsko, Litva, Estónsko," varoval a dodal: "Verte mi."

17:01 Rusi sa pokúšajú obsadiť najväčšiu atómovú elektráreň v Európe, v Záporoží, informuje ukrajinské ministerstvo vnútra.

16:46 Ruský poslanec Rifat Šajchutdinov vyhlásil, že Moskva začala plánovať inváziu na Ukrajinu pred 12 mesiacmi. Informáciu priniesla vo štvrtok britská stanica BBC.

"Nepripravovali sme to, túto operáciu, svojvoľne," povedal Šajchutdinov, ktorý je členom Štátnej dumy, teda dolnej komory ruského parlamentu.

16:34 Ruská bomba padla na tepeľnú elektráreň v meste Ochtyrka.

16:30 V Charkove sa zdravotnícky personál stará o novorodencov v suteréne.

16:29 Ukrajinská armáda zachraňuje civilistov v zničenom meste Irpin.

16:07 Začalo sa druhé kolo mierových rokovaní. 

"Hlavnými bodmi programu sú: Okamžité zastavenie paľby, prímerie a vytvorenie humanitárnych koridorov na evakuáciu civilistov zo zničených alebo neustále ostreľovaných miest," napísal na Twitteri poradca ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoľak.

15:49 Ruský oligarcha Oleg Deripaska, ktorý má blízko ku Kremľu a na ktorého Západ uvalil sankcie, vyzval vo štvrtok na ukončenie vojny na Ukrajine.

15:38 Moskva plánuje dosiahnuť svoje ciele na Ukrajine či už vojenskou, alebo diplomatickou cestou. Povedal to ruský prezident Vladimir Putin vo štvrtok počas 90-minútového telefonátu s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom. 

"Klamete sám seba," povedal Macron Putinovi. "Vašu krajinu to vyjde draho, vaša krajina skončí izolovaná, oslabená a na veľmi dlhý čas pod sankciami," tlmočil agentúre Reuters slová šéfa Elyzejského paláca jeho poradca.

15:33 Ruský nálet v Černihive podľa gubernátora zasiahol školy a domy, zahynulo 9 ľudí. Štyria ďalší utrpeli zranenia.

15:32 Maďarsko nepodporuje návrh Európskej komisie na aktiváciu smernice EÚ o dočasnej ochrane pre migrantov z Ukrajiny.

15:27 Terčom útokov sa pri ukrajinskom prístave Odesa stala estónska nákladná loď Helt. Loď sa potopila, štyria členovia posádky sú nezvestní. Nie je jasné, ktorá strana konfliktu útočila. Niektoré zdroje uvádzajú, že loď narazila na mínu.

15:23 Ruské ozbrojené sily sa pokúšajú o blokádu Mariupolu, povedal vo štvrtok starosta tohto strategicky významného prístavného mesta Vadym Bojčenko.

15:18 Vagus a Depaul Slovensko, ktoré v hlavnom meste pracujú s ľuďmi bez domova, pripravujú spoločnú materiálnu zbierku na pomoc Ukrajine.

15:07 Ukrajinskí poslanci počas zasadnutia parlamentu spievali štátnu hymnu.

15:03 Ukrajinská delegácia dorazila na mierové rokovania.

15:01 Na znak solidarity s obyvateľmi Ukrajiny, smútku za obeťami ruskej invázie a vyjadrenia túžby po mieri sa vo štvrtok rozozvučali zvony v mnohých veľkých kostoloch v Európe, vrátane miest ako Paríž, Rím či Kolín nad Rýnom.

14:59 Prokremeľská propaganda v médiách je podľa ministerky Milanovej neprijateľná. Zákaz mediálneho šírenia prokremeľského naratívu by mal trvať až do ukončenia ruskej agresie voči Ukrajine a dovtedy, kým Ruská federácia a jej pridružené médiá neprestanú s propagandou proti Únii a jej členským štátom.

14:48 Ukrajinský parlament schválil Zelenského dekrét o mobilizácii, prijatí zákonov o násilnom zhabaní ruského majetku na Ukrajine a o sprísnení zodpovednosti za rabovanie, sabotáž a vlastizradu – zodpovedným hrozí doživotné väzenie.

14:34 Generálny riaditeľ Slovakia Travel Václav Mika uviedol, že krajiny V4)v súvislosti s ukrajinsko-ruským konfliktom zastavili komunikáciu na ruskom trhu.

14:27 Ruské jednotky útočia na rezidenčné budovy v centre Černigova. Podľa ukrajinských obranných jednotiek v oblasti nie je žiadna vojenská infraštruktúra, len niekoľko škôl, škôlok a nemocnica. 

14:18 Ukrajinská delegácia je už na ceste na druhé kolo mierových rokovaní s Ruskom a rozhovory sa začnú za niekoľko hodín. Vo štvrtok to na sociálnej sieti Twitter uviedol poradca ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoľak.

14:11 Ukrajinský minister zahraničných vecí sa prihovára Rusom. "Povedzte svojmu šéfovi, aby prestal bezohľadne ostreľovať ukrajinské mestá. Ukážte svetu, že to s rokovaním myslíte vážne." 

13:35 Ulica v litovskom Vilniuse vedúca k ruskej ambasáde sa po novom bude volať "Ulica ukrajinských hrdinov"

13:32 Ostreľovanie Černigova stále trvá. Jedna z rakiet bola natočená kamerou v aute. 

13:24 Ukrajina potvrdila mierové rozhovory s Ruskom. Člen ukrajinskej delegácie, poslanec David Arakhamia, uviedol, že Ukrajina sa snaží dohodnúť aspoň na humanitárnych koridoroch.

13:12 Biden žiada Kongres, aby schválil pomoc Ukrajine vo výške 10 miliárd dolárov. Peniaze by boli vynaložené na boj proti vznikajúcej humanitárnej kríze v krajine a na obranu Ukrajiny uprostred prebiehajúcej vojny s Ruskom, uvádza Washington Post.

12:55 Situácia v ukrajinskom hlavnom meste  Kyjev je "náročná, ale pod kontrolou", povedal vo štvrtok predpoludním tamojší starosta Vitalij Klyčko. Informovala o tom agentúra Reuters. Kyjevský starosta dodal, že cez noc nedošlo k nijakým obetiam na životoch. Uviedol tiež, že silné výbuchy, o ktorých ráno informovali s odvolaním sa na svedkov mnohé médiá, boli spôsobené tým, že ukrajinská protivzdušná obranou zneškodnila ruské rakety.

12:42 Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov vo štvrtok odmietol špekulácie, že ruské úrady plánujú po invázii na Ukrajinu zaviesť stanné právo s tým, že zabránia Rusom opustiť krajinu. TASR túto informáciu prevzala od agentúry Reuters.

12:30 Moskva je presvedčená o tom, že má v konfrontácii so Západom pravdu. Vyhlásil to vo štvrtok ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov počas tlačovej konferencie v Moskve. Lavrov obvinil Severoatlantickú alianciu (NATO), že sa snaží udržať si svoju nadvládu v Európe, Moskva však nemôže dovoliť, aby niekto podkopal jej záujmy. Šéf ruskej diplomacie obvinil západných politikov z toho, že zvažujú jadrovú vojnu voči Rusku. Informovali o tom agentúry AFP a Reuters. 

12:25 Generálny štáb ozbrojených síl Ukrajiny informuje, že prechádza z obranného režimu do protiofenzívneho režimu.

12:10 Nad mestom Buča je opäť povesená vlajka Ukrajiny. 

11:58 Ukrajina a Rusko usporiadajú nové kolo mierových rozhovorov. Podľa Vladimíra Medinského, asistenta ruského prezidenta Vladimíra Putina, sa druhé kolo rokovaní uskutoční už dnes (3. marca) v Bielorusku blízko poľských hraníc.

11:52 Ruské raketové a bombové útoky na ukrajinské mestá sú uznaním, že sa im na našej krajine nepodarilo dosiahnuť nič významné. "Všetky línie našej obrany sú zachované, nepriateľ nemá úspech v žiadnom zo strategických smerov," uviedol ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

V poslednom video prejave prezident Volodymyr Zelenskyj povedal, že Rusko nahradí Ukrajine všetky škody, ktoré utrpela počas brutálnej vojny v Moskve. "Obnovíme každý dom, každú ulicu, každé mesto."

Prežili sme dve svetové vojny, tri hladomory, holokaust, Babyn Yar, Veľkú čistku, výbuch Černobyľu, okupáciu Krymu a vojnu na východe nášho štátu. "Toľkokrát nás chceli zničiť, ale nemohli," povedal.

11:46 Maďarsko úspešne evakuovalo z Kyjeva 32 osôb, medzi nimi desiatich občanov Maďarska, desiatich občanov Juhoafrickej republiky, desiatich Nigérijčanov a dvoch Ukrajincov. Informuje tom spravodajca s odvolaním sa na videozáznam, ktorý šéf maďarskej diplomacie Péter Szijjártó zverejnil vo štvrtok na Facebooku.

11:39 Ruské ostreľovanie pokračuje aj dnes doobeda. Raketový nálet hlásia v meste Mykolajiv. 

11:28 Ukrajinskí diplomati, ktorí doteraz pôsobili v Moskve, pricestovali v stredu večer do Lotyšska. Oznámil to vo štvrtok lotyšský minister zahraničných vecí Edgars Rinkevičs, ktorého citovala agentúra Reuters.

11:16 Ruské vojsko zatiaľ utrpelo obrovské škody. Mŕtvych vojakov je už viac ako 9-tisíc. 

11:09 Lotyšská armáda daruje Ukrajine 90 bezpilotných dronov. Informovali o tom na sociálnej sieti. 

 

🇺🇦💪 Ukrainas bruņotajiem spēkiem piegādāti 90 bezpilota lidaparāti, kurus ziedojuši Latvijas uzņēmumi. 🔹Aizsardzības...

Posted by Latvijas armija on Thursday, March 3, 2022

11:04 Najmenej 34 civilných obetí si za uplynulých 24 hodín vyžiadali útoky ruskej armády v Charkovskej oblasti na Ukrajine, uviedli vo štvrtok miestne pohotovostné služby. Gubernátor Doneckej oblasti Pavlo Kyrylenko medzičasom pre Reuters potvrdil, že prístavné mesto Mariupol nemá elektrinu ani zásoby vody.

Mariupol môžu začať čoskoro ostreľovať aj proruskí separatisti, ak sa tamojší ukrajinskí vojaci nevzdajú, povedal náčelník tzv. ľudových milícií samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR) Eduard Basurin. Jeho vyjadrenie citovala ruská agentúra Interfax, informuje Reuters.

10:59 Británia vo štvrtok oznámila nové sankcie voči Rusku za inváziu na Ukrajinu. Nové opatrenia sú zamerané proti ruským spoločnostiam podnikajúcim v leteckom a vesmírnom priemysle. Tie nebudú mať po novom prístup k britským poisťovacím a zaisťovacím službám. TASR túto informáciu prevzala od agentúry AFP.

10:55 Ukrajinské delostrelectvo intenzívne ostreľuje ruské ciele. Informuje o tom Generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl. 

10:42 Jednotka protivzdušnej obrany Spojených síl v oblasti osady Volnovaha zostrelila ruský bombardér SU-34. Dnes je to už druhé lietadlo, ktoré sa podarilo ukrajinskej armáde zneškodniť. 

 

Мінус один Щойно, підрозділом протиповітряної оборони Об’єднаних сил в районі населеного пункту ВОЛНОВАХА було збито...

Posted by Операція об'єднаних сил / Joint Forces Operation on Thursday, March 3, 2022

10:31 Ruský generálmajor Andrej Suchovetskij bol zabitý na Ukrajine.

10:21 Izrael sa chystá v budúcej zásielke humanitárnej pomoci na Ukrajinu dodať aj poľnú nemocnicu. Podľa spravodajského webu The Times of Israel to stanici Rešet Bet povedal izraelský minister zdravotníctva Nican Horovic. Upresnil, že nemocnici budú spravovať iba civilisti.

10:19 Rusko vidí perspektívy dialógu s Ukrajinou v Bielorusku, aj keď ukrajinská delegácia ešte k rokovaniam nedorazila. Uviedol námestník ruského ministra zahraničných vecí Sergej Rjabkov v ruskej televízii. Ukrajinská delegácia je podľa agentúry TASS v Poľsku, ale upresňuje sa miesto stretnutia s ruskými vyjednávačmi.

10:11 Francúzska vláda odporučila vo štvrtok svojim občanom, aby odišli z Ruska, ak je to možné. Vyjadrila sa tak vzhľadom na prebiehajúcu ruskú inváziu na Ukrajine, informuje bez ďalších podrobností agentúra Reuters.

09:56 Za posledných 24 hodín do štvrtka rána do 6.00 h vybavili na hraničných priechodoch na vstupe z Ukrajiny celkovo 12.130 osôb, z toho za štvrtok ráno 4127 osôb. Informovala o tom Polícia SR na sociálnej sieti.

09:43 Pamätník sovietskych vojakov na Slavíne neznámy páchateľ v noci pomaľoval modrou a žltou farbou - ukrajinskými národnými farbami. Polícia začala trestné stíhanie a poškodenie pamätníka odsúdila na Facebooku.

Poškodený pamätník na Slavíne
Zobraziť galériu (12)
Poškodený pamätník na Slavíne  (Zdroj: Facebook/Polícia SR - Bratislavský kraj)

09:41 Ostreľovanie Charkova pokračuje. V meste sa rozozvučali poplašné sirény. 

09:34 "Hlavná časť" ruského vojenského konvoja, ktorý sa postupne presúva ku Kyjevu, je podľa britského rezortu obrany stále viac než 30 kilometrov od hlavného mesta. Túto kolónu vozidiel spomalili "ukrajinský odpor, mechanické poruchy a zápchy," píše ministerstvo s tým, že za uplynulé tri dni dosiahla len malý pokrok.

09:25 Charkov, Černihiv a Mariupol sú napriek intenzívnemu ostreľovaniu ruských vojsk stále v ukrajinských rukách, uvádza sa v správe britského ministerstva obrany zverejnenej vo štvrtok ráno.

09:14 Vrchný veliteľ ozbrojených síl Ukrajiny generálporučík Valerij Zalužnyi: "Práve sme nad Irpinom zostrelili ruské stíhacie lietadlo SU-30. Bojová posádka komplexu protivzdušnej obrany fungovala perfektne!"

09:10 Podľa médií ukrajinská armáda ustála tvrdý boj pri Kyjeve a už druhý deň tlačí ruských vojakov smerom na sever. 

 

Київ: українські війська другий день відтісняють путінську армію на північ. Читати: https://mil.in.ua/uk/news/nastupalni-diyi-zsu-pid-kyyevom-ukrayinska-armiya-vyjshla-na-okolytsi-ivankova/ #Україна

Posted by MIL.IN.UA on Wednesday, March 2, 2022

09:05 Ceny ropy dnes pokračujú v raste na mnohoročné maximá. Prerušenie obchodu a problémy s prepravou kvôli sankciám na Rusko totiž vyvolávajú obavy o dodávky.

08:55 Predstavenstvo ruskej liberálnej rozhlasovej stanice Echo Moskvy väčšinou hlasov rozhodlo o likvidácii stanice a jej webu, uviedlo dnes rádio na svojom webe. O dva dni skôr úrady zastavili vysielanie Echa - spolu s nezávislou internetovou televíziou Dožď - kvôli tomu, ako tieto médiá informovali o ruskej invázii na Ukrajinu.

08:41 Pri meste Černigov horí zásobník ropy po tom, čo bol zasiahnutý pri ostreľovaní. 

08:34 Ukrajinským hlavným mestom Kyjev otriasli v noci na štvrtok prinajmenšom štyri silné výbuchy, bezprostredne však nebolo zrejmé, čo zasiahli. Informovali o tom ráno spravodajské stanice Sky News a BBC.

08:25 Satelitné snímky zobrazujú zničené budovy po ostreľovaní ruským vojskom vo viacerých ukrajinských mestách. 

Zničené ukrajinské mestá po bombardovaní
Zobraziť galériu (12)
Zničené ukrajinské mestá po bombardovaní  (Zdroj: SITA/Satellite image ©2022 Maxar Technologies via AP)

Zničené ukrajinské mestá po bombardovaní
Zobraziť galériu (12)
Zničené ukrajinské mestá po bombardovaní  (Zdroj: SITA/Satellite image ©2022 Maxar Technologies via AP)

Zničené ukrajinské mestá po bombardovaní
Zobraziť galériu (12)
Zničené ukrajinské mestá po bombardovaní  (Zdroj: SITA/Satellite image ©2022 Maxar Technologies via AP)

Zničené ukrajinské mestá po bombardovaní
Zobraziť galériu (12)
Zničené ukrajinské mestá po bombardovaní  (Zdroj: SITA/Satellite image ©2022 Maxar Technologies via AP)

08:15 Ruským a bieloruským paralympionikom nebude umožnené štartovať na Paralmypijských hrách. Dokonca ani pod neutrálnou vlajkou. MOV tak zmenil názor, keď včera ešte uviedol, že budú môcť štartovať pod neutrálnou vlajkou. 

08:10 India odmietla ruské správy, podľa ktorých ukrajinská armáda v Charkove drží ako rukojemníkov skupinu indických študentov. Informuje o tom agentúra DPA.

07:56 Ruské vojenské sily ovládli juhoukrajinské mesto Cherson, potvrdil pre agentúru AFP miestny činiteľ. Ide o prvé veľké mesto, ktoré ruské sily dobyli, odkedy zaútočili na Ukrajinu.

"(Ruskí) okupanti sú vo všetkých častiach mesta a sú veľmi nebezpeční," napísal v stredu neskoro večer prostredníctvom aplikácie Telegram Gennadij Lachuta, šéf Chersonskej regionálnej správy.

07:48 Požiar budovy SBU v meste Charkov, na východe Ukrajiny. 

07:42 Nemecko chce na Ukrajinu poslať 2700 protilietadlových rakiet typu Strela. Dodávku schválilo nemecké ministerstvo hospodárstva, informuje dnes agentúra DPA s odvolaním sa na ministerské zdroje. Ide o zbrane sovietskej výroby, ktoré mala vo výzbroji Národná ľudová armáda (NVA) bývalej Nemeckej demokratickej republiky.

07:30 "Sme národ, ktorý zmaril plány nepriateľa za týždeň. Plány, ktoré sa písali roky - zákerné plány, plné nenávisti voči našej krajine, našim ľudom," uviedol ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo videu zverejnenom na jeho účtoch na sociálnych sieťach.

07:23 Vysoko postavení čínski predstavitelia požiadali na začiatku februára ruských činiteľov, aby Moskva nespúšťala inváziu na Ukrajinu pred koncom zimných olympijských hier v Pekingu. Uviedol to denník The New York Times (NYT) s odvolaním sa na amerických a európskych činiteľov, ktorí sa odvolávali na správu západnej tajnej služby.

07:15 Ruské sily dnes ráno ostreľovali budovu vojenskej fakulty Sums State University v severovýchodnom meste Sumy na Ukrajine, uviedol šéf Sumskej regionálnej vojenskej správy Dmytro Zhyvytsky.

07:12 Vladimir Kličko povedal, že vylúčiť ruských športovcov z podujatí je správne rozhodnutie. „Nemám nič proti ich športovcom, ale prezentujú režim, ktorý je zodpovedný za túto vojnu. Bolo dôležité, že svet športu ukázal, že s vojnou nesúhlasí,“ uviedol bývalý majster sveta v boxe.

07:05 Šesť dospelých a dve deti bolo zabitých v obytnej budove v dôsledku ruského útoku na mesto Izyum v Charkovskej oblasti.

06:59 Počas vojny prišlo aj na pár pekných momentov. Manželia si povedali svoje áno v protileteckom kryte v meste Odesa. 

06:54 Zbombardované a zničené mesto Irpiň, ktoré sa nachádza neďaleko Kyjeva. 

06:52 Ukrajinské médiá uvádzajú, že jeden člen posádky, občan Bangladéšu, bol zabitý pri raketovom útoku na loď „BANGLAR SAMRIDDHU“, ktorá bola pod vlajkou Bangladéša blízko prístavu Olvia.

06:50 V mnohých ruských mestách sa aj v stredu konali protivojnové protesty, na ktorých ľudia vyjadrili svoj nesúhlas s ruskou vojenskou inváziou na Ukrajinu. Ruská polícia v stredu zadržala na týchto protestoch v 34 ruských mestách celkovo 782 ľudí. Informujú o tom webový portál ľudskoprávnej skupiny OVD-Info a správy televízie CNN.

06:48 Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) v noci na štvrtok uviedol, že od začiatku ruskej invázie ušlo z Ukrajiny pred vojnou už milión ľudí. Informovala o tom agentúra AP, podľa ktorej ide zrejme o najrýchlejšie stúpajúci počet ľudí utekajúcich z jednej krajiny v tomto storočí.

Ľudia opúšťajú svoje domovy
Zobraziť galériu (12)
Ľudia opúšťajú svoje domovy  (Zdroj: SITA/AP Photo/Emilio Morenatti)

06:42 Organizácia Spojených národov v stredu oznámila, že od začiatku ruskej vojenskej invázie na Ukrajinu zaznamenala úmrtie takmer 230 civilistov vrátane 15 detí, pričom predpokladá, že tento počet je v skutočnosti oveľa vyšší. Informovala o tom agentúra AFP.

06:40 Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken navštívi od 3. do 8. marca Belgicko, Poľsko, Moldavsko a pobaltské štáty s cieľom potvrdiť podporu Washingtonu Ukrajine. Informovala o tom v stredu agentúra AFP.

Minister zahraničných vecí USA Antony Blinken
Zobraziť galériu (12)
Minister zahraničných vecí USA Antony Blinken  (Zdroj: SITA/Kevin Lamarque/Pool Photo via AP)

06:36 Medzinárodný trestný súd (ICC) v holandskom Haagu v stredu otvoril vyšetrovanie možných vojnových zločinov, zločinov proti ľudskosti alebo genocídy na Ukrajine, ku ktorým malo prísť od roku 2013. Vyšetrovanie sa bude zaoberať aj konfliktom, ktorý na Ukrajine vypukol po nedávnej ruskej invázii. Oznámil to hlavný prokurátor ICC Karim Khan. 

06:29 Starosta ukrajinského mesta Cherson Ihor Kolychajev v stredu naznačil, že toto mesto nachádzajúce sa na juhu krajiny ovládli ruskí vojaci, informovali televízia BBC a agentúra Reuters.

Kolychajev uviedol v príspevku na sociálnej sieti Facebook, že na zasadnutí mestskej rady "boli dnes ozbrojení návštevníci" a že ruským vojakom povedal, že v Chersone sa nenachádza ukrajinská armáda. "Sú tu iba civilisti a ľudia, ktorí tu chcú žiť!", stojí v príspevku starostu mesta.

06:25 Spoločnosť SWIFT potvrdila, že 12. marca odpoja sankcionované ruské banky od medzinárodného platobného styku.

06:17 Ukrajinské média informujú, že výbuchy bolo počuť aj v meste Cherson. 

06:11 Ostreľovanie miest pokračuje aj dnes ráno. Niekoľko výbuchov hlásili v Kyjeve, kde bolo explózie počuť aj v blízkosti stanice metra Družby Narodiv.

06:05 Svet sa spojil. Drvivá väčšina krajín odsúdila agresiu, ktorú ruské politické vedenie spustilo proti Ukrajine, a vyzvala Rusko bezodkladne stiahnuť svoje vojská z územia nášho suseda. Skonštatovala to prezidentka SR Zuzana Čaputová v súvislosti so stredajším prijatím rezolúcie Valného zhromaždenia Organizácie Spojených národov (OSN), ktorá odsudzuje ruskú agresiu voči Ukrajine.

Prezidentka Zuzana Čaputová navštívila obec Ubľa a tamojší hraničný priechod
Zobraziť galériu (12)
Prezidentka Zuzana Čaputová navštívila obec Ubľa a tamojší hraničný priechod  (Zdroj: TASR – František Iván)

5:57 Výsledky hlasovania OSN. Valné zhromaždenie hlasovalo o návrhu právne nezáväznej rezolúcie počas tretieho dňa mimoriadneho zasadnutia o rusko-ukrajinskom konflikte. Za návrh sa vyslovilo 141 členských štátov, proti ich hlasovalo len päť. Hlasovania sa zdržalo 35 krajín vrátane Číny, Indie, Pakistanu, Iraku a Iránu. 

VOJNA na Ukrajine Deň
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: Twitter/NEXTA)

5:55 Ozbrojené sily hlásili zachytenie ruských plánovacích dokumentov, podľa ktorých bola invázia potvrdená 22. januára. Prevzatie krajiny má podľa dokumentov trvať 15 dní. 

5:50 Ďalšie mierové rokovania majú pokračovať dnes

Obe strany sa podľa agentúry DPA zhodli, že rokovania sa uskutočnia v bieloruskej Brestskej oblasti, ktorá sa nachádza na juhozápade krajiny pri hraniciach s Ukrajinou a Poľskom.

Slovinsko žiada od Ruska odškodnenie

Slovinsko odovzdalo v stredu ruskému veľvyslancovi v Ľubľane Timurovi Ejvazovovi protestnú nótu za zničenie budovy slovinského konzulátu v ukrajinskom meste Charkov. Zároveň žiadalo odškodnenie a zopakovalo aj to, že odsudzuje ruskú inváziu na Ukrajine. Informácie priniesla chorvátska tlačová agentúra HINA. Slovinské ministerstvo zahraničných vecí si v stredu znova predvolalo ruského veľvyslanca Ejvazova a štátny tajomník Gapšer Dovžan mu odovzdal protestnú nótu, v ktorej Slovinsko žiada od Ruska ospravedlnenie a odškodnenie za spôsobenú škodu, uviedlo vo vyhlásení ministerstvo.

Budova, v ktorej oficiálne sídli slovinský konzulát, sa nachádza v historickom centre Charkova a v utorok bola ostreľovaná. Honorárny konzul Anatolij Bondarenko neutrpel pri útoku zranenia, je v poriadku a v bezpečí. Slovinsko ostro odsudzuje tento neprijateľný čin a vojenskú agresiu Ruskej federácie proti zvrchovanej krajine. Toto je hrubé porušenie medzinárodného práva a ľudských práv a ničenie civilných cieľov je vojnový zločin, uviedla slovinská strana v protestnej nóte.

Rusko čaká rokovanie s Ukrajinou

Ruskí predstavitelia v stredu oznámili, že ukrajinskú delegáciu očakávajú na druhom kole mierových rozhovorov vo štvrtok. Témou rokovaní má byť podľa ruských vyjednávačov aj prímerie. Obe strany sa podľa agentúry DPA zhodli, že rokovania sa uskutočnia v bieloruskej Brestskej oblasti, ktorá sa nachádza na juhozápade krajiny pri hraniciach s Ukrajinou a Poľskom.

Rokovacia sála v Bielorusku je pripravená pre ruskú a ukrajinskú delegáciu.
Zobraziť galériu (12)
Rokovacia sála v Bielorusku je pripravená pre ruskú a ukrajinskú delegáciu.  (Zdroj: Twitter/MFA Belarus)

Ukrajinská delegácia je podľa AFP už na ceste na miesto rokovania. Hlavný ruský vyjednávač Vladimir Medinskij podľa AFP oznámil, že ukrajinská delegácia už opustila Kyjev. "Očakávame, že tu budú vo štvrtok ráno," povedal. Úrad ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského potvrdil, že jeho delegácia je na ceste na miesto rozhovorov. Prvé kolo rozhovorov sa uskutočnilo v pondelok v Bielorusku neďaleko hraníc s Ukrajinou pri rieke Pripiať. Trvalo päť hodín a neprinieslo nijaké konkrétne výsledky okrem dohody, že mierové rozhovory budú pokračovať.

V Kyjeve sa ozývali sirény aj výbuchy

Očití svedkovia hlásili silný výbuch neďaleko železničnej stanice v Kyjeve. V blízkosti stanice sídli aj ministerstvo obrany. Letecký poplach bol vyhlásený takmer po celej krajine. 

Viac o téme: OnlineRuskoVladimir PutinVolodymyr ZelenkyjVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu