Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

Putin reaguje na tvrdé sankcie: Obmedzil svojich vlastných občanov! Zákaz vycestovať s valutami

Vladimir Putin Zobraziť galériu (4)
Vladimir Putin (Zdroj: SITA/Yuri Kochetkov/Pool Photo via AP, File)

MOSKVA – Vojna, ktorú Rusko minulý štvrtok rozpútalo na Ukrajine, sa nepáči ani mnohým Rusom. Sankcie, ktoré na krajinu uvalil západ ako reakciu na ruskú inváziu, totiž začínajú pociťovať na vlastnej koži. Aby toho nebolo málo, obmedzovať ich začal aj vlastný prezident. Vladimir Putin najnovšie zakázal opustiť Rusko s peniazmi v inej mene, ktorých hodnota prekročí 10-tisíc dolárov.

Dekrét týkajúci sa tohto opatrenia podpísaný Putinom začína v Rusku platiť odo dnes. Informovala o tom agentúra TASS s odvolaním sa na Kremel. „Dekret zakazuje od 2. marca vývoz cudzej meny v hotovosti či peňažných nástrojov (napr. šeky) z Ruskej federácie v hodnote presahujúcej 10-tisíc dolárov, ktorá bude vyúčtovaná podľa oficiálneho kurzu ruskej centrálnej banky k dňu vývozu,“ uvádzajú. 

Štátny tajomník rezortu financií o najnovších sankciách v bankovníctve voči Rusku na Slovensku a v EÚ (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Tento krok ma zaistiť Rusom finančnú stabilitu. V dôsledku sankcií totiž došlo k výraznému prepadu rubľa. Stalo sa tak potom, ako západ uvalil na Rusko sankcie, medzi ktorými je aj vyradenie krajiny z medzinárodného platobného systému SWIFT.

Už predtým Putin dekrétom zakázal obyvateľom Ruska prevádzať peniaze do zahraničia. Vývozcovia musia tiež držať najmenej 80 percent príjmov v rubľoch, aby podporili ruskú ekonomiku. Tieto opatrenia vstúpili do platnosti 1. marca.

Putin reaguje na tvrdé
Zobraziť galériu (4)

Situácia vyvoláva paniku medzi bežnými obyvateľmi. V Rusku sa počas víkendu začali tvoriť dlhé rady pred bankomatmi. Rusi sa pokúšali vybrať svoje úspory v cudzích menách, mnohí však obišli na prázdno, lebo bankomaty im už hotovosť vydať nevedeli.

Potešujúcou nie je ani informácia, že Ruská centrálna banka zdvihla úrokovú sadzbu na neuveriteľných 20 percent.

Najväčšia ruská banka Sberbank v troskách

V problémoch sa ocitla aj najväčšia ruská banka Sberbank. Jej európsku divíziu čaká po v dôsledku tvrdých sankcií, ktoré západ uvalil na Rusko, bankrot. Oznámila to v utorok večer agentúra AFP s odvolaním sa na oznámenie európskeho regulačného orgánu.

V Sberbank Europe, ktorá má sídlo v Rakúsku, sa začne "štandardné insolvenčné konanie". Jej dcérske spoločnosti v Chorvátsku a Slovinsku boli odpredané miestnym bankám, uvádza sa vo vyhlásení európskej Jednotnej rady pre riešenie krízových situácií, ktorá tvorí jeden z pilierov Európskej bankovej únie.

Putin reaguje na tvrdé
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: YouTube)

Vklady v Sberbank Europe v Rakúsku budú v súlade s európskou legislatívou chránené do výšky 100 000 eur, zatiaľ čo v Chorvátsku a Slovinsku "bez obmedzení", píše AFP.

Už predtým sa objavili správy, že Sberbank Europe má v dôsledku sankcií problémy s likviditou. ECB prijala opatrenia voči nej a jej chorvátskym a slovinským dcérskym spoločnostiam, keď zistila, že pravdepodobne nebudú v blízkej budúcnosti schopné splácať svoje záväzky.

Britský vicepremiér Dominic Raab v utorok uviedol, že západné sankcie by mohli podnietiť ruských oligarchov k tomu, aby žiadali od šéfa Kremľa Vladimira Putina zastavenie ruskej agresie voči Ukrajine.

Zatýkanie ľudí počas protestov v ruských mestách
Zobraziť galériu (4)
Zatýkanie ľudí počas protestov v ruských mestách  (Zdroj: TASR/AP Photo/Dmitri Lovetsky)

Rusi s vojnou nespokojní 

Veľká časť Rusov dáva už od začiatku najavo, že vojenské napadnutie Ukrajiny ostro odsudzujú. Demonštranti sa schádzali na protestných zhromaždeniach či pochodovali centrami miest, skandujúc "Nie vojne!"

Protesty proti invázii na Ukrajinu sa v Rusku začali vo štvrtok a odvtedy pokračovali každým dňom aj napriek tomu, že ruská polícia pohotovo zakročila voči takýmto zhromaždeniam a začala zatýkať ich účastníkov.

Viac o téme: RubeľSankcieRuskoVladimir PutinVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu