Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Taliban chce mať oficiálne diplomatické vzťahy s Nemeckom: Mali by opäť otvoriť ambasádu

Ahmad Shah Massoud Zobraziť galériu (2)
Ahmad Shah Massoud (Zdroj: SITA/Courtesy of Hamed Sherzad via AP)

KÁBUL – Militantné islamistické hnutie Taliban chce po svojom nástupe k moci v Afganistane nadviazať oficiálne diplomatické styky s Nemeckom. Od Berlína i ďalších krajín očakáva obnovenie finančnej pomoci v oblasti zdravotníctva, poľnohospodárstva a vzdelávania.

"Chceme intenzívne a oficiálne diplomatické vzťahy s Nemeckom," povedal hovorca Talibanu Zabihulláh Mudžáhid v rozhovore pre nedeľník Welt am Sonntag.

Nemci boli podľa Mudžáhida v Afganistane vždy vítaní. Aj v čase existencie kráľovstva pred asi sto rokmi urobili v Afganistane veľa dobrého. "Potom sa, žiaľ, pridali k Američanom. To je však teraz odpustené," povedal Mudžáhid. Hovorca Talibanu tiež konštatoval, že Nemecko je odkázané na rokovania s Talibanom, pretože po skončení vojenskej evakuačnej operácie chce z Afganistanu dostať ďalších ľudí.

Taliban
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Wali Sabawoon)

Spolkový minister zahraničných vecí Heiko Maas pred niekoľkými dňami povedal, že ak by to bolo politicky možné a pokiaľ to bezpečnostná situácia dovolí, Nemecko by malo v Kábule opäť otvoriť svoju ambasádu. Zároveň zdôraznil, že tento krok neznamená uznanie vlády Talibanu.

Nemecká vláda po triumfálnom postupe Talibanu ambasádu v Kábule zatvorila. Veľvyslanec Markus Potzel bol vyslaný na rokovanie s islamistami do katarskej metropoly Dauha. Taliban tam má zriadenú svoju politickú kanceláriu, ktorá fakticky pôsobí ako ministerstvo zahraničných vecí. Prví predstavitelia Talibanu sa však už z Dauhy vrátili do Afganistanu.

Viac o téme: NemeckoKábulAfganistanTaliban
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu