Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Tesné výsledky volieb v Nemecku napriek nižšej účasti: CDU a SPD môžu skončiť nerozhodne

Voľby v Nemecku
Voľby v Nemecku (Zdroj: SITA/AP Photo/Markus Schreiber)

BERLÍN - Nedeľňajšie parlamentné voľby v Nemecku sa podľa výsledkov exit pollov televízie ARD skončili nerozhodne. So ziskom 25 percent hlasov sú na prvom mieste Sociálnodemokratická strana Nemecka (SPD) a Kresťanskodemokratická únia (CDU), informuje denník Die Welt.

Podľa exit pollu televízie ZDF však vo voľbách do Spolkového snemu zvíťazila SPD s 26 percentami hlasov a únia CDU/CSU skončila až druhá s 24 percentami. Tretí sú podľa ZDF Zelení (14,5 percenta); nasledujú  Slobodná demokratická strana (FDP) s 12 percentami hlasov, krajne pravicová Alternatíva pre Nemecko (AfD) s desiatimi percentami a Ľavica (päť percent).

Zatiaľ čo si konzervatívna únia odchádzajúcej kancelárky Angely Merkelovej v porovnaní s voľbami v roku 2017 výrazne pohoršila o 7,9 percenta, SPD si polepšila o 4,5 percenta a Zelení získali o 6,1 percenta viac hlasov. AfD stratila 1,6 percenta a podpora FDP stúpla o 0,3 percenta. Strana Ľavica dosiahla o 4,2 percenta menej než v predošlých voľbách.

Voľby v znamení nižšej účasti ako pred štyrmi rokmi

Vo voľbách do nemeckého Spolkového snemu (Bundestagu) zahlasovalo v nedeľu do 14.00 h osobne 36,5 percenta oprávnených voličov. Ide pritom o menšie číslo než zaznamenali v rovnakom čase počas predchádzajúcich parlamentných volieb v roku 2017 - svoj hlas vtedy odovzdalo 41,1 percenta ľudí, informuje agentúra DPA.

Noviny Die Welt však upozorňujú, že toto porovnanie nemá vzhľadom na očakávaný nárast poštových hlasov veľkú výpovednú hodnotu. "Aktuálne hlásená volebná účasť je podľa očakávaní nižšia než v roku 2017, keďže predpokladáme výrazne vyšší podiel ľudí hlasujúcich poštou, ktorých účasť bude známa neskôr v rámci konečných volebných výsledkov," povedal spolkový volebný komisár Georg Thiel. Už pred samotnými voľbami uvádzal, že počet voličov, ktorí nebudú hlasovať fyzicky vo svojom volebnom okrsku, ale poštou, bude tento rok predstavovať najmenej 40 percent. Pre poštové hlasovanie sa rozhodla i dosluhujúca kancelárka Angela Merkelová.

Volebná účasť v parlamentných voľbách pred piatimi rokmi bola podľa konečných výsledkov 76,2 percenta. Volebné miestnosti boli oficiálne otvorené od 08.00 h do 18.00 h, avšak v niektorých berlínskych okrskoch už pre nedostatok hlasovacích lístkov a dlhé rady avizovali, že tí, čo budú v čase plánovaného ukončenia volieb ešte stále čakať, dostanú šancu svoj hlas odovzdať. 

Medzičasom si ostrú kritiku zo strany generálneho tajomníka Kresťanskosociálnej únie (CSU) Markusa Blumeho vyslúžil Hubert Aiwanger, šéf Slobodných voličov. Ten totiž na Twitteri zverejnil predbežné výsledky z exit pollov, čo je pred uzavretím volebných miestností zakázané. Aiwanger svoj príspevok na sociálnej sieti po niekoľkých minútach zmazal. "Neuveriteľný prípad volebnej manipulácie a ovplyvňovania voličov. Je to nanajvýš nedemokratické a musí to mať následky!", vyzval Blume.

Viac o téme: VoľbyVýsledkyNemeckoSPDCDUExit poll
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu