Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Prekvapivé výsledky britskej štúdie: Príznaky má aj väčšina očkovaných, to však nie je všetko!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA – Strata čuchu a chuti, kašeľ a horúčka. To sú už známe symptómy koronavírusu. Každý človek je iný a má aj iné príznaky ochorenia, tí šťastní o tom, že prekonali nákazu, ani nevedia. Britská štúdia však nepriniesla práve šťastné správy. Toto sú najčastejšie príznaky pri delta variante, ktoré sú výrazne iné, ako pri pôvodnom variante.

Veľká štúdia, ktorá vznikla vedcami z Veľkej Británie, hovorí o tom, že až polovica plne očkovaných ľudí, ktorí sa nakazili deltou, mali aj mierny priebeh. Podľa portálu The Times skúmali vzorku 700-tisíc dospelých ľudí, ktorí už dostali obe dávky vakcíny a sú tak plne očkovaní. Zistili vš nzak prekvapivé skutočnosti.

Archívne VIDEO Prieskum o očkovaní a opatreniach proti Covidu: Očkovanie - téma, ktoré rozdeľuje spoločnosť

Prieskum o očkovaní a opatreniach proti Covidu: Očkovanie - téma, ktoré rozdeľuje spoločnosť (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Až polovica tých, ktorí boli plne očkovaní a napriek tomu sa nakazili, mali bežné symptómy koronavírusu. K nim patrí už spomínaný kašeľ, horúčka, či strata chuti a čuchu. Pri variante alfa, ktorá vo Veľkej Británii zúrila na jeseň minulého roka, bolo takýchto prípadov menej ako 10 percent. Okrem toho zistili aj to, že hladine nákazy v tele nebol rozdiel medzi očkovanými a neočkovanými – obe skupiny mali v tele zhruba rovnakú hladinu vírusu. Pre porovnanie, v prípade variantu alfa bolo množstvo vírusu v tele oveľa nižšie.

Výhody prevyšujú problémy

Napriek zisteniam však vedci v štúdii píšu a zdôrazňujú, že očkovanie má naďalej veľkú výhodu, a tou je fakt, že chráni ľudí pred ťažkým priebehom nákazy a prípadnou hospitalizáciou. „Stále je menej pravdepodobné, že sa nakazíte, ak ste dostali obe dávky vakcíny. Ale ak sa tak už stane, budeme mať v sebe podobné množstvo vírusu ako niekto, kto očkovaný nebol,“ hovorí profesorka Sarah Walkerová, ktorá štúdiu viedla. Tá so svojimi kolegami porovnávala účinnosť vakcín Pfizer/BioNTech a AstraZeneca v čase, keď sa o delte začalo len hovoriť. V tom čase v Británii naďalej dominoval alfa variant, ktorý spôsobil masívnu zimnú vlnu v krajine.

Prekvapivé výsledky britskej štúdie:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Následne rovnakú štúdiu vykonala v čase, kedy už delta variant začal dominovať. A rozdiel medzi týmito dvoma obdobiami bol jasný. Kým v prvom sledovanom období malo príznaky koronavírusu len 7 percent očkovaných, v období, kedy začal dominovať delta variant, to bolo už 55 percent. Walkerová však podotkla, že vedci stále nevedia, ako veľmi dochádza k prenosu veru zo strany tých, ktorí sa koronavárusom nakazia až po očkovaní. „Napríklad môžu mať v tele vysoké hladiny vírusu, ale počas kratšej doby,“ upozorňuje s tým, že je dôležité, aby sa čo najviac ľudí nechalo očkovať, pričom by si s najväčšou pravdepodobnosťou mali vybrať vakcínu od konzorcia Pfizer/BioNTech.

Prekvapivé výsledky britskej štúdie:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/AP/Wilfredo Lee)

Tá je podľa štúdie účinnejšia ako AstraZeneca, pokiaľ ide o ochranu pred nákazou. Je tam však jedno veľké ale. Pri vakcína od Pfizeru výrazne rýchlejšie klesá imunita, ako v prípade AstraZenecy. Kým dva týždne po očkovaní je účinnosť Pfizeru približne 85 percent, po troch mesiacoch to je už „len“ 75 percent. V prípade vakcíny od AstraZeneca to je po dvoch týždňoch na úrovni 68 percent a následne približne po troch mesiacoch 61 percent. Po zhruba pol roku je podľa vedcov sila oboch vakcín zhruba rovnaká.

Ďalšia štúdia, ďalší problém

„Aj keď očkovanie znižuje šancu dostať koronavírus, neeliminuje ju. Naše dáta ukazujú, že očkovaní ľudia stále môžu koronavírus šíriť, je preto dôležité pokračovať v testovaní a izolácii nakazených, aby sme znížili riziko nákazy,“ povedal vedec z Oxfordskej univerzity Koen Pouwels. Na záver štúdia poukázala na to, že ľudia, ktorí už koronavírus prekonali a dali sa aj zaočkovať, boli pred nákazou chránení oveľa viac než tí, ktorí sú síce očkovaní, ale koronavírusom sa predtým nenakazili.

Prekvapivé výsledky britskej štúdie:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/Chris Granger /The Advocate via AP)

Podobnú štúdiu zhruba pred dvomi týždňami zverejnila aj britská vládna zdravotná agentúra Public Health England (RP). V nej vedci rovnako zistili, že očkovaní ľudia nakazení delta variantom môžu vírus prenášať rovnako ako tí, ktorí očkovaní nie sú. Avšak, zároveň zistili, že z pacientov, ktorí boli s deltou hospitalizovaní, bolo bezmála 35 percent očkovaných oboma dávkami. 55,1 percenta zo všetkých pacientov bolo neočkovaných. Plne očkovaných je v krajine je v súčasnosti 75 percent populácie.

Viac o téme: ŠtúdiaOčkovanieVakcínaVeľká BritániaKoronavírusPfizerKoronakrízaAstraZenecaOčkovaníNeočkovaní
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu