Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

VIDEO Napätie v Afganistane sa stupňuje: Taliban strieľal do davu demonštrantov, hlásené sú aj obete

Taliban Zobraziť galériu (3)
Taliban (Zdroj: SITA/AP Photo/Rahmat Gul)

DŽALALABAD - Bojovníci Talibanu sa dostali v stredu do potýčky s demonštrantmi v meste Džalalabad na severovýchode Afganistanu po tom, ako rozvášnený dav sňal vlajku tohto militantného hnutia umiestnenú na námestí a nahradili ju afganskou vlajkou. Podľa trojice svedkov talibovia vypálili do davu niekoľko výstrelov a zbili niekoľkých protestujúcich, píše spravodajská televízia CNN.

Televízia al-Džazíra informovala, že na mieste prišli o život najmenej traja ľudia a 12 ďalších sa zranilo. Televízii CNN sa  správy o obetiach potvrdiť bezprostredne nepodarilo. Taliban sa podľa CNN k incidentu bezprostredne nevyjadril.

 

 

Zábery zverejnené na sociálnych sieťach ukazujú ľudí, ktorí sa s afganskou vlajkou pokúšajú vyliezť na vrchol pamätníka na námestí. Na inom videu je zase vidieť ľudí mávajúcich afganskou zástavou v rušných uliciach Džalalabadu. Demonštrantov sa islamisti pokúšajú na záberoch rozohnať streľbou.   Protest viedli mladí ľudia, zúčastnili sa ho však všetky vekové kategórie, píše CNN.

 

 

Taliban vyhodil do vzduchu aj sochu niekdajšieho vodcu šiitských milícií

Príslušníci militantného hnutia Taliban vyhodili v afganskom meste Bámján do vzduchu sochu lídra šiitských milícií Abdala Alího Mazárího, ktorý proti nim bojoval v občianskej vojne v 90. rokoch 20. storočia. Informovala o tom v stredu agentúra AP s odvolaním sa na fotografie na sociálnych sieťach.

Talibovia Mazárího zavraždili v roku 1995, rok predtým, než v Afganistane prevzali moc od vojenských veliteľov. Mazárí patril k etnickej skupine Hazárov, šiitov, ktorí boli počas predošlej vlády Talibanu – fundamentalistických sunnitov – v rokoch 1996–2001 prenasledovaní. Mazárí bol v roku 2016 vyhlásený za mučeníka.

Taliban vyhodil do vzduchu
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Twitter/ Ezzatullah Mehrdad)

"Nie sme si istí, kto (Mazárího) sochu vyhodil do vzduchu, ale prítomné sú tu rôzne skupiny Talibanu vrátane takých... čo sú známi svojou brutalitou," citovala agentúra AFP jedného z miestnych obyvateľov, ktorý si neželal byť menovaný. Ďalšia z tamojších rezidentiek uviedla, že skupina bojovníkov Talibanu použila v utorok na zničenie sochy ručný protitankový granát. Dodala, že ľudia sú z toho nešťastní a vystrašení.

Taliban v roku 1995 uviedol, že Mazárí bol zabitý v prestrelke na palube vrtuľníka, ktorý ho spolu s ďalšími väzňami prevážal do Kandaháru, niekdajšieho de facto hlavného mesta Islamského emirátu Afganistan ovládaného Talibanom. Hovorca Talibanu vtedy uviedol, že Mazárí zabil puškou kalašnikov, ktorú vzal strážcovi, šiestich bojovníkov Talibanu ešte predtým, než sám prišiel o život.

Taliban vyhodil do vzduchu
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Twitter/ Ezzatullah Mehrdad)

Taliban v roku 2001 v provincii Bámján vyhodil do vzduchu i dve obrovské 1500-ročné sochy stojaceho Budhu vytesané do skaly, ktoré podľa nich porušovali islamský zákaz modloslužobníctva. Hnutie Taliban sa v Afganistane dostalo opäť k moci počas uplynulého víkendu, 20 rokov po tom, čo jeho vládu zosadili Spojené štáty po teroristických útokoch v USA z 11. septembra 2001.

V tlačenici na letisku v Kábule sa zranilo 17 ľudí

Počas tlačenice na letisku v afganskej metropole Kábul utrpelo v stredu zranenia najmenej 17 ľudí. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na bezpečnostného predstaviteľa NATO.

Svojich občanov, ako aj pracovníkov veľvyslanectiev sa aktuálne z Kábulu snažia evakuovať mnohé západné krajiny. Jeden zo zamestnancov letiska uviedol, že afganským civilistom, ktorí chcú odísť z krajiny, bolo už dávnejšie povedané, aby sa nezhromažďovali na letisku, ak nemajú pas alebo cestovné víza.

Militantné hnutie Taliban údajne vyjednáva o odmenách za Afgancov, ktorí v minulosti spolupracovali s krajinami zapojenými do vojenskej misie NATO v Afganistane a momentálne sa ich mnohé štáty snažia z krajiny evakuovať. Uviedol to na svojom účte na Twitteri novinár nemeckého denníka Bild Julian Röpcke.

"Dostali sme potvrdenie od niekoľkých zdrojov, že Taliban vyjednáva o odmenách za každého Afganca, ktorý pracoval pre (operáciu) Rozhodná podpora pri jednotlivých krajinách NATO a má byť evakuovaný. Nikto nebude môcť opustiť kábulské letisko predtým, než bude stanovená cena," uviedol žurnalista na sociálnej sieti. Dodal, že táto "cena" môže byť podľa zdrojov i politická. Taliban tento krok oficiálne zdôvodňuje tým, že chce "zabrániť odlivu mozgov z krajiny".

Viac o téme: StreľbaVojnaAfganistanTaliban
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu