Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Český pilot preváža ľudí z Afganistanu do bezpečia: Takto to vyzerá v Kábule, vládne tam chaos!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: FB / Armáda Českej republiky)

PRAHA/KÁBUL – Situácia v hlavnom meste Afganistanu sa po jeho obsadení rapídne zhoršuje a ľudia vo veľkom opúšťajú krajinu. Viaceré štáty podali svojim zamestnancom a ich rodinám pomocnú ruku, aby ich odviezli do bezpečia. Český pilot prezradil, ako to „na mieste činu“ vyzerá. Z jeho slov doslova mrazí!

Česko, rovnako ako iné krajiny, Slovensko nevynímajúc, sa po obsadení Kábulu Talibáncami rozhodli evakuovať svojim ľudí – tlmočníkov, zamestnancov ambasád, vojakov, a podobne. Za posledné dni sa z Afganistanu vrátilo už tretie lietadlo so zachránenými Afgancami a ich rodinami.

Archívne VIDEO ŠOKUJÚCE zábery z letiska v Kábule: Vystrašení civilisti sa snažia využiť každú možnosť, ako odísť z krajiny"

ŠOKUJÚCE zábery z letiska v Kábule: Vystrašení civilisti sa snažia využiť každú možnosť, ako odísť z krajiny (Zdroj: video: Twitter.com/AbdullahJanSab1,haque_ahtesamul,ragipsoylu,sudhirchaudhary,ahmermkhan,Conflict_Zones)

Jeden z top českých pilotov, ktorý veľakrát ide na hranice svojich možností a riskuje život, aby odprevadil ľudí do bezpečia, prehovoril, ako to v Kábule v súčasnosti vyzerá. Armáda Českej republiky na sociálnej sieti napísala, že dokázal pristáť na letisku v Kábule aj počas chaosu, ktorý tam panoval. Afganci sa totiž pohybovali po pristávacej dráhe a tak komplikovali pristávanie lietadiel na letisku. Prípadne využili každú príležitosť, aby sa z krajiny dostali preč.

Pohľad na medzinárodné letisko
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/Planet Labs Inc. via AP)

Pristávanie bez radaru

Podľa slov českého pilota je na letisku nedostatok paliva. „Kto chce priletieť, nemôže počítať s jeho doplnením,“ popísal situáciu. Ako dodal, na dráhe už nie sú žiadni ľudia, pretože vojaci tam vytvorili perimeter, aby lietadlám zjednodušili pristávanie. Avšak, napriek tomu je stále na letisku mimoriadna letecká situácia. A to z dôvodu, že nik pilotov neusmerňuje, neriadi, pristáva sa výlučne procedurálne, teda bez radaru.

„Na letisku sme mali dvojhodinový slot, ktorá sa natiahol na skoro šesť hodín. Mali sme šťastie, na palubu sme nakoniec vedeli zobrať všetkých, ktorí čakali na letisku. Veľvyslancov, vojenskú ochranu ambasády a našich afganských spolupracovníkov s rodinami,“ vysvetlil pilot.

Ako na záver uviedol, na palube lietadla boli aj deti, niektoré dokonca doslova novorodeniatka. „Veľa z nich letelo lietadlo prvýkrát v živote,“ uzavrel.

Viac o téme: PomocZáchranaLetiskoSpoveďČeský pilotKábulAfganistanTalibanArmáda Českej republikyútek z krajiny
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu