Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Boj proti Talibanu sa ešte neskončil: Jedna z provincií na čele s viceprezidentom vyhlásila odboj

Amrulláh Sálih
Amrulláh Sálih (Zdroj: TASR/AP Photo/Rahmat Gul, File)

DUŠANBE - Afganský veľvyslanec v Tadžikistane Záhir Aghbár odmietol v stredu vládu hnutia Taliban vo svojej krajine. Vyhlásil, že dosiaľ nedobytá provincia Pandžšír severne od Kábulu bude slúžiť ako pevnosť odboja pod vedením viceprezidenta Amrulláha Sáliha, ktorý sa vyhlásil za dočasného prezidenta krajiny. Informovala o tom agentúra Reuters.

Sálih v utorok vyhlásil, že je "legitímnym dočasným prezidentom" Afganistanu po tom, čo prezident Ašraf Ghaní utiekol z krajiny, keď militanti z Talibanu obsadili hlavné mesto Kábul. Miesto pobytu Sáliha nebolo známe. Pandžšír bol v 90. rokoch 20. storočia domovom bývalej protitalibanskej Severnej aliancie podporovanej Spojenými štátmi a stále je provinciou, ktorá bojuje proti vláde Talibanu.

Ghaní je zradca, vyhlásil v rozhovore pre Reuters generálporučík Záhir Aghbár, ktorý zastával vedúce funkcie v afganskej štátnej bezpečnosti vrátane šéfa polície predtým, ako sa stal veľvyslancom. "Nemôžem povedať, že Taliban vyhral vojnu. Nie, bol to len doktor Ašraf Ghaní, ktorý sa vzdal moci po zradcovských rozhovoroch s Talibanom," konštatoval Aghbár.

Podľa neho militanti boli schopní obsadiť väčšinu krajiny len preto, že afganská armáda bola zle vycvičená. "A len Pandžšír odoláva na čele s viceprezidentom Amrulláhom Sálihom... Pandžšír stojí proti každému, kto chce zotročiť ľudí," zdôraznil. Aghbár však poznamenal, že Taliban by sa potenciálne mohol stať súčasťou koaličnej vlády, ktorá by zastupovala všetky afganské frakcie, ak "nechá ostatných žiť v mieri". Ašraf Ghaní sa nachádza v Spojených arabských emirátov, informovalo v stredu tamojšie ministerstvo zahraničných vecí.

Viac o téme: OdbojAfganistanTalibanPandžšír
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu