Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Veľký úspech francúzskej armády: Náročná operácia v Afrike, zabili vodcu džihádistickej skupiny

Na nedatovanej snímke vodca džihádistickej skupiny Islamský štát Veľkej Sahary (ISGS) Adnán abú Walíd Sahráví, ktorého zabili francúzske jednotky.
Na nedatovanej snímke vodca džihádistickej skupiny Islamský štát Veľkej Sahary (ISGS) Adnán abú Walíd Sahráví, ktorého zabili francúzske jednotky. (Zdroj: TASR/Rewards For Justice via AP)

PARÍŽ - Francúzske sily zabili vodcu džihádistickej skupiny Islamský štát Veľkej Sahary (ISGS) Adnána abú Walída Sahrávího. Na sociálnej sieti Twitter to vo štvrtok oznámil francúzsky prezident Emmanuel Macron.

Skupine ISGS sa pripisuje väčšina džihádistických útokov v regióne zahŕňajúcom Mali, Niger a Burkinu Faso. Ohnisko na pomedzí hraníc týchto troch krajín je často cieľom útokov militantov ISGS a Skupiny pre podporu islamu a moslimov (GSIM), ktorá má väzby na medzinárodnú teroristickú sieť al-Káida.

Veľký úspech

"Je to ďalší veľký úspech v našom boji proti teroristickým skupinám v regióne Sahel," vyhlásil Macron, ktorého citovala tlačová agentúra AFP. ISGS stojí za mimoriadne brutálnymi útokmi na civilistov a vojakov v Mali, Nigeri a Burkine Faso. Skupina si v roku 2017 vzala za terč amerických vojakov. Sahráví vlani v auguste osobne nariadil v Nigeri zabitie šiestich francúzskych humanitárnych pracovníkov, ako aj ich nigerských sprievodcov a šoférov.

Francúzska armáda zneškodnila niekoľko vysoko postavených členov ISGS v rámci svojej stratégie zameranej na odstránenie džihádistických vodcov.

Počet vojakov v Afrike by sa mal znížiť

Macron v júni oznámil zníženie počtu francúzskych protidžihádistických síl pôsobiacich v rámci operácie Barkhane v Saheli po viac ako ôsmich rokoch vojenskej prítomnosti v danom regióne - s cieľom opätovného zamerania sa na protiteroristické operácie a podporu miestnych síl.

"Národ tento večer myslí na všetkých svojich hrdinov, ktorí v Saheli počas operácií Serval a Barkhane položili život za Francúzsko, na trúchliace rodiny, na všetkých svojich zranených. Ich obeť však nebola márna. Spolu s našimi africkými, európskymi a americkými partnermi budeme pokračovať v tomto boji," dodal Macron.

Viac o téme: VodcaArmádaFrancúzskoAdnán abú Walíd SahrávíIslamský štát Veľkej Sahary
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu