Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Pobúrenie kvôli ME vo futbale: Zápas s Nemeckom v dúhových farbách? Maďarov poriadne vytočili!

Bude Allianz Arena nasvietená pri zápase s Maďarskom v dúhových farbách? Zobraziť galériu (4)
Bude Allianz Arena nasvietená pri zápase s Maďarskom v dúhových farbách? (Zdroj: SITA/Tibor Illyes/Pool via AP, TASR/Tobias Hase/dpa)

MNÍCHOV/BUDAPEŠŤ - Aj vrcholové podujatie, akým sú aktuálne prebiehajúce ME vo futbale, sa stretáva s trenicami, ktoré nesúvisia so športom. Stačilo, aby starosta Mníchova prišiel s návrhom, nech je tamojší štadión počas stredajšieho zápasu Nemecka s Maďarskom osvetlený v dúhových farbách a na reakciu nebolo treba dlho čakať. Maďarský minister zahraničia Péter Szijjártó túto snahu skritizoval a označil ju za zaťahovanie politiky do športu. UEFA napokon zasiahla.

Orbánov futbalový test môže byť časovaná bomba! Analytici upozorňujú: Takto sa to nerobí, do psej matere!

Európska futbalová únia UEFA sa zaoberala žiadosťou mníchovského starostu Dietera Reitera, ktorý požiadal o to, aby mohol byť štadión Bayernu, hostiaci stredajší zápas Nemecka s Maďarskom osvetlený dúhovými farbami. Chcel tým protestovať proti zákonu schválenému minulý týždeň maďarským parlamentom, ktorý okrem iného zakazuje osvetu v školách, týkajúcu sa sexuálnych menšín. "Je to dôležité gesto tolerancie a rovnoprávnosti," povedal starosta. 

Nápad zamietli

Mesto Mníchov návrh privítalo, množstvo aktivistov a fanúšikov tiež. Chceli tak vyjadriť svoj názor proti homofóbnym postojom maďarskej vlády, informovala agentúra DPA. EUFA ale tento nápad zamietla s tým, že ide o politické gesto.

"UEFA je politicky aj nábožensky neutrálna organizácia. A preto, že v tomto prípade išlo o krok namierený proti maďarskej vláde, sme návrh zakázali," uviedla UEFA vo vyhlásení. Mníchovu na osvietenie arény ponúkla iné termíny mimo zápasy Eura.

Maďarsko zaujalo odmietavý postoj

Šéf maďarskej diplomacie v prestávke stretnutia ministrov zahraničných vecí EÚ v Luxemburgu podľa agentúry MTI povedal, že je nebezpečné miešať politiku so športom. "Ak to niekto určite vie, tak sú to Nemci," konštatoval Peter Szijjártó.

Podľa jeho slov Maďarsko schválilo zákon v záujme ochrany detí, proti ktorému teraz v západnej Európe protestujú tým, že svoj hlas chcú nechať zaznieť na športovom podujatí, ktoré nemá nič spoločné s národným zákonodarstvom. "Neexistuje, aby nám bruselskí byrokrati, alebo západoeurópski liberálni politici diktovali, či môžeme chrániť svoje deti, alebo nie," zdôraznil maďarský minister

Péter Szijjártó
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Virginia Mayo)

Kritika prijatého maďarského zákona

Zákon o ochrane pred pedofíliou, ktorý maďarský parlament schválil minulý utorok, nie je homofóbny, pretože sa týka iba ochrany detí, vyhlásil predseda vlády Viktor Orbán a dodal, že do života dospelých tento zákon nezasahuje.

Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová minulú stredu na Twitteri vyjadrila veľké znepokojenie z nového maďarského zákona, ktorý zakazuje robiť medzi deťmi a mládežou osvetu o LGBTQ problematike.

Zákon o ochrane pred pedofíliou bol rôznymi pozmeňujúcimi návrhmi rozšírený aj o zákaz propagácie sexuálnych menšín medzi mladými ľuďmi. Zákon stanovuje, že mladí ľudia pod 18 rokov nesmú byť v školách vystavovaní "pornografickému obsahu" alebo akémukoľvek obsahu, ktorý podľa maďarskej vládnej strany "podporuje zmenu pohlavia a homosexualitu".

Krok Orbánovej vlády kritizovali i Spojené štáty a proti tomuto zákonu zorganizovali v Budapešti minulý týždeň protestné zhromaždenia pred parlamentom i sídlom úradu prezidenta viaceré ľudskoprávne organizácie, ako Amnesty International, Maďarský helsinský výbor či Budapest Pride.

Zákon v rozpore s hodnotami EÚ

Nový maďarský zákon je zjavne v rozpore s hodnotami Európskej únie. Pred utorňajším zasadnutím Rady EÚ pre všeobecné záležitosti v Luxemburgu to novinárom povedal štátny tajomník nemeckého ministerstva zahraničných vecí pre európske záležitosti Michael Roth, ktorého citovala agentúra Reuters.

"Európska únia nie je primárne jednotným trhom či menovou úniou. Sme spoločenstvom hodnôt, ktoré sú záväzné pre nás všetkých," povedal Roth. Zároveň zdôraznil, že s menšinami, a to aj so sexuálnymi, sa bezpochyby musí "zaobchádzať s úctou".

Nemecký kapitán s dúhovou páskou

Brankár nemeckej futbalovej reprezentácie Manuel Neuer bude mať na ruke kapitánsku pásku v dúhových farbách aj v záverečnom zápase základnej skupiny majstrovstiev Európy proti Maďarsku. UEFA preverovala, či špeciálnou páskou Neuer neporušuje pravidlá, ale  konanie čoskoro zastavila.

Pobúrenie kvôli ME vo
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Matthias Schrader, Pool)

Neuer nosí pásku v dúhových farbách, ktoré sú symbolom komunity LGBT (lesbičiek, gayov, bisexuálov a transgenderových osôb), od prípravného zápasu proti Lotyšsku. Kapitáni za normálnych okolností musia využívať modely schválené od UEFA. Nemecký futbalový zväz v pondelok uviedol, že UEFA vyhodnotila Neuerovu pásku ako znamenie podpory rozmanitosti a teda ako čin pre dobrú vec.

Viac o téme: FutbalMaďarskoMníchovViktor OrbánME vo futbale 2020
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu