Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

KORONAVÍRUS Zásadné rozhodnutie Orbána: Táto skupina v Maďarsku sa musí očkovať povinne!

Viktor Orbán Zobraziť galériu (3)
Viktor Orbán (Zdroj: TASR - Jaroslav Novák)

BUDAPEŠŤ - Maďarský premiér Viktor Orbán v dnešnom raňajšom vysielaní verejnoprávneho rozhlasu Kossuth Rádió predstavil nové rozhodnutia vlády v súvislosti s epidémiou koronavírusu. Jedným z nich je aj povinné očkovanie zdravotníckeho personálu. Vláda schválila aj možnosť podania tretej dávky vakcíny, ktorá bude k dispozícii od 1. augusta.

Šokujúce slová šéfa maďarského parlamentu: Zaskočený zostal aj náš šéf diplomacie Korčok

Viktor Orbán v relácii "Dobré ráno, Maďarsko!" predstavil viacero rozhodnutí, ktoré vo štvrtok prijala maďarská vláda.

Tretia dávka vakcíny

Pokiaľ ide o tretiu dávky vakcíny, názory sa podľa neho rozchádzajú, ale nie je k dispozícii žiadny, ktorý by tvrdil, že by mohla niekomu ublížiť. Na základe toho sa rozhodlo o jej povolení. Odporúča sa však, aby po druhom očkovaní uplynuli najmenej štyri mesiace, aj keď praktickí lekári môžu rozhodnúť inak. Tak isto všeobecný lekár rozhodne aj o tom, ktorá vakcína je pre pacienta vhodná. Tretiu dávku bude možné podať od 1. augusta.

KORONAVÍRUS Zásadné rozhodnutie Orbána:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Povinné očkovanie zdravotníkov

Podľa portálu blikk.hu Orbán k povinnému očkovaniu uviedol, že aj keď nie sú zástancami nátlaku, pre zdravotníckych pracovníkov stanovujú povinné očkovanie, takže pracovať budú môcť iba tí, ktorí boli zaočkovaní. 

Očkovanie seniorov a detí

Orbán dodal, že maďarská vláda verí v očkovanie. Koronavírus je pre človeka oveľa menej nebezpečný, ak je niekto zaočkovaný. V súčasnosti je v krajine zaočkovaných 85% osôb starších ako 65 rokov a zvyšných 15% je ohrozených najmä kvôli šírieniu delta variantu, ktorý je doposiaľ najnebezpečnejší. Vláda sa preto rozhodla, že nezaočkovaných seniorov osobne navštívia lekári s tým, aby sa zaočkovať dali.

Maďarský premiér doplnil, že u mladých vo veku 16-18 rokov majú 45% zaočkovanosť, u detí vo veku 12-15 rokov 13-14% zaočkovanosť. Uviedol, že nový školský rok sa začína v stredu a vláda sa rozhodla pre očkovanie v pondelok a utorok, teda 30. a 31. augusta, aby vakcínu dostali všetky deti.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Podmienky môže zmeniť štvrtá vlna

Čo sa týka vstupu do krajiny, podľa Orbána zatiaľ nie sú plánované žiadne nové obmedzenia. Odporúča sa, aby cestovali iba tí, ktorí sú už plne zaočkovaní. Zmena môže nastaviť v prípade, ak sa v Európe rozšíri štvrtá vlna koronavírusu, ktorá sa dostane aj do Maďarska. 

Viac o téme: OčkovanieZdravotníciMaďarskoViktor OrbánKoronavírusCovid-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu