Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Prekvapivé odhalenie: Takáto je skutočná spojitosť medzi vitamínom D a KORONAVÍRUSOM!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimages.com)

WASHINGTON - Od začiatku pandémie sa na internete objavujú odporúčania týkajúce sa užívania prípravkov obsahujúcich vitamín D. Tie majú byť určené na ochranu pred koronavírusovou infekciou. To znie lákavo. Teraz však túto mylnú predstavu popiera nová štúdia, ktorá bola chválená za svoju metodológiu.

Podľa novej americkej štúdie nie je nízky stav vitamínu D rizikovým faktorom pri infekcii koronavírusom. Aj keď sa zdá, že existuje také spojenie, ak sa pozriete iba na údaje. Vedci to vysvetľujú v časopise Jama Open Network. Ale ak zahrniete ovplyvňujúce faktory, ako sú vek, pohlavie, etnická príslušnosť, index telesnej hmotnosti, krvný tlak, stav fajčenia a miesto pobytu, neexistuje nijaká súvislosť. Ľudia s porovnateľne nízkou hladinou vitamínu D preto nemajú vyššie riziko nákazy Sars-CoV-2 ako ľudia, ktorí sú týmto vitamínom optimálne zásobovaní.

Testovanie odhalilo: Tieto vakcíny účinkujú aj proti indickej mutácii KORONAVÍRUSU

Vedci pod vedením Yonghong Li z americkej laboratórnej spoločnosti Quest Diagnostics v San Juan Capistrano (štát Kalifornia v USA) analyzovali údaje z programu zdravia zamestnancov každoročnými skríningmi od roku 2019 do roku 2020. Zahrnutých bolo celkovo 18 148 ľudí vo veku od 37 do 56 rokov, z toho asi dve tretiny žien. Pred začiatkom pandémie malo asi 60 percent vyšetrovaných hladinu vitamínu D nižšiu ako 30 nanogramov na mililiter (ng / ml) a ďalších 25 percent ešte menšiu (menej ako 20 ng / ml).

Prekvapivé odhalenie: Takáto je
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Getty Images)

Protilátky proti Sars-CoV-2 boli počas sledovaného obdobia detekované u približne piatich percent testovaných osôb (900). Je pravda, že zamestnanci a príbuzní, ktorí mali pozitívny test, mali v priemere nižšiu hladinu vitamínu D ako tí, ktorí mali negatívny test. Ak vezmeme do úvahy ďalšie faktory, ktoré významne ovplyvňujú riziká nákazy koronavírusom, nedošlo k nijakej významnej korelácii. Napríklad ľudia so zjavnou nadváhou (BMI od 30), muži a ženy s vysokým krvným tlakom, fajčiari a zamestnanci a ich partneri bez vysokoškolského vzdelania mali v priemere vyššiu pravdepodobnosť deficitu vitamínu D.

Prekvapivé odhalenie: Takáto je
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Závažnosť ochorenia nebola predmetom štúdie

Ďalšie menšie štúdie predtým naznačovali možnú súvislosť, ale v mnohých prípadoch sa nezohľadnilo veľa faktorov, ktoré ovplyvňujú riziko nákazy koronavírusom. Stav vitamínov sa navyše často meral buď dlho predtým, alebo iba v priebehu choroby Covid 19 - takže podľa odborníkov nemožno z nameranej hodnoty odvodiť, či meraný nedostatok nebol spôsobený iba infekciou.

Podľa autorov je jedným z obmedzení novej analýzy to, že nie všetky koronavírusové infekcie je možné zistiť pomocou protilátok - okrem iného aj preto, že po určitom čase zmiznú. Štúdia nehovorí o závažnosti priebehu choroby Covid 19 v závislosti od stavu vitamínu D. V komentári k štúdii na Jama Open Network americký expert na zdravie Michael Polis ocenil metodiku analýzy. „Táto štúdia ukazuje, že dobre navrhnutá, primerane veľká pozorovacia štúdia môže poskytnúť definitívnejšie dôkazy ako niekoľko menších, zle navrhnutých štúdií.“

Losos patrí medzi najlepšie
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: freedigitalphotos.net)

Neberte preparáty len tak

Vitamín D je všeobecný pojem pre skupinu vitamínov rozpustných v tukoch. Na rozdiel od iných vitamínov si telo dokáže samo vyrobiť vitamín D - zo slnečného žiarenia, presnejšie UV-B žiarenia určitých vlnových dĺžok. Odporúčania týkajúce sa užívania prípravkov s vitamínom D sa však na internete šíria už dlho - v súčasnosti často na základe informácií, že by to mohlo zabrániť infekcii koronavírusom alebo závažnému priebehu choroby Covid-19.

Obávaný indický variant KORONAVÍRUSU: Táto skupina ľudí by pred ním mala byť chránená!

Zatiaľ o tom neexistujú nijaké vedecké dôkazy a orgány ako Federálny inštitút pre hodnotenie rizík (BfR) opakovane varujú pred zdravotnými rizikami nezávislého príjmu, najmä prípravkov s vyššou dávkou vitamínu D. Ak je hladina vitamínu D v tele neustále príliš vysoká, existuje riziko poškodenia zdravia, ako je tvorba obličkových kameňov alebo kalcifikácia obličiek.

Prekvapivé odhalenie: Takáto je
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Getty Images)

Dobrý prísun vitamínu D možno podľa BfR najlepšie dosiahnuť pomocou vlastnej syntézy pokožky. Ďalej sa odporúča jesť raz alebo dvakrát týždenne mastné morské ryby, ako je sleď alebo losos. O všeobecnom príjme vitamínu D do 20 mikrogramov denne by sa preto malo uvažovať iba u ľudí, ako sú obyvatelia ošetrovateľských domov, ktorí sa takmer vôbec nepohybujú vonku.

Podľa BfR je vo všeobecnosti dôležitý dostatočný prísun vitamínov a minerálov pre imunitnú funkciu človeka. Na ochranu pred prechladnutím a chorobami dýchacích ciest je preto všeobecne dôležitá rozmanitá strava s množstvom ovocia a zeleniny bohatá na vitamíny a minerály.

Viac o téme: ŠtúdiaPrevenciaNákazaKoronavírusVitamín DCovid-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu