Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Britániu ovládla indická mutácia KORONAVÍRUSU: Počty nakazených rýchlo stúpajú! A čo očkovaní?

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - V Británii sa až u troch štvrtín nových prípadov nákazy koronavírusom preukázala indická mutácia SARS-CoV-2, ktorá je tak teraz v krajine najčastejšia. Povedal to vo štvrtok minister zdravotníctva Matt Hancock. Práve šírenie nákazlivejšej indickej mutácie podľa epidemiológov zrejme súvisí s tým, že v Británii počty infikovaných prvýkrát od apríla výraznejšie stúpajú. Nových prípadov bolo v uplynulom týždni o pätinu viac ako v predchádzajúcom sedemdňovom období, uviedol server BBC.

Táto krajina je hrozbou: Šíri sa v nej nový nákazlivý variant KORONAVÍRUSU!

Ministerstvo zdravotníctva vo štvrtok uviedlo, že za posledný deň malo pozitívny test na koronavírus 3542 ľudí, deň predtým to tiež bolo vyše 3000. Takú vysokú dennú bilanciu nakazených mala pritom krajina naposledy v polovici apríla. Nové prípady sa ale teraz sústreďujú len v niektorých oblastiach, kde po rozhodnutí vlády od konca minulého týždňa opäť platia prísnejšia opatrenia. Medzi postihnuté obce patrí napríklad Bolton, Bedford či Blackburn a Darwen.

Matt Hancock
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Matt Dunham, Pool)

"Posledné odhady hovoria, že viac ako polovica a možno až tri štvrtiny nových prípadov pripadajú na túto (indickú) mutáciu," povedal Hancock. Uviedol tiež, že šírenie indickej mutácie vírusu s označením B.1.617.2 zatiaľ nemá vplyv na počty hospitalizovaných ľudí s covidom-19 ani na počty úmrtí. Vláda si ale podľa neho zatiaľ necháva čas na rozmyslenie ohľadom harmonogramu ďalšieho uvoľňovania reštrikcií, ktoré má prísť 21. júna.

Medzi hospitalizovanými hlavne neočkovaní

Podľa anglického úradu verejného zdravia (RP) väčšina ľudí s preukázanou indickou mutáciou vírusu nebola očkovaná. Tiež u ľudí, ktorí po nákaze indickou mutáciou koronavírusu potrebovali nemocničnú starostlivosť, prevažujú neočkovaní. Napríklad v Boltone skončilo v nemocnici 49 ľudí s covidom-19, obe dávky vakcíny malo za sebou len päť z nich.

Pre Britov sa od pondelka kvôli obavám z epidémie uzavrú hranice Francúzska, o deň neskôr Rakúska. Francúzska vláda oznámila zákaz letov z Británie s výnimkou neodkladných ciest, aj v týchto prípadoch však cestujúcich čaká povinná týždenná karanténa. Francúzsko pritom pôvodne ohlásilo, že cesty pre očkovaných a testovaných ľudí budú možné aj na dovolenku. Povinnú karanténu pre Britov zaviedlo minulý týždeň Nemecko.

Viac o téme: KoronavírusCovid-19Indická mutácia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu