Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Táto krajina je hrozbou: Šíri sa v nej nový nákazlivý variant KORONAVÍRUSU!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/Jens Büttner/dpa-Zentralbild/dpa,dpa-Bildfunk)

SAO PAULO - Vedci v stredu potvrdili výskyt nového miestneho variantu koronavírusu v Brazílii. Ten sa šíri v niekoľkých desiatkach obcí v brazílskom štáte Sao Paulo, uviedla agentúra EFE. Nový variant sa vyznačuje mutáciou L452R, ktorá je typická pre takzvaný indický variant. Podľa epidemiológov sa situácia v Brazílii, ktorá má druhý najvyšší počet úmrtí nakazených na svete, lepší veľmi pomaly tiež kvôli vzniku nových variantov.

KORONAVÍRUS Odborníci varujú ľudí: Schválené vakcíny sú účinné, ale tomuto sa vyhnite!

Nový variant vedci zachytili v 21 mestách štátu Sao Paulo. Najväčší výskyt bol zaznamenaný v meste Porto Ferreira, kde žije okolo 57-tisíc ľudí. Sao Paulo patrí k brazílskym štátom, na ktoré doľahla epidémia najviac.

VIDEO Eduard Heger hovoril na summite EÚ o vakcínach proti COVID-19 či znižovaní emisií

Eduard Heger hovoril na summite EÚ o vakcínach proti COVID-19 či znižovaní emisií (Zdroj: TASR - Jaromír Novak)

Nový variant obsahuje mutáciu charakteristického (spike) proteínu L452R, ktorá je typická pre takzvaný indický variant (B.1.617). Táto mutácia je podľa agentúry EFE spájaná s väčšou nákazlivosťou a odolnosťou proti vakcíne. Bádatelia sa domnievajú, že nový variant P.4 je príbuzný s variantom P.1, ktorý sa prvýkrát rozšíril v Amazónii. Podľa brazílskeho ministerstva zdravotníctva je variant P.1 až trikrát nákazlivejší ako predchádzajúce varianty koronavírusu.

Táto krajina je hrozbou:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Prvé prípady indického variantu koronavírusu zaznamenala Brazília minulý týždeň. Bola ňou nakazená posádka nákladnej lode, ktorá pristála v štáte Maranhao na severovýchode krajiny.

Semenisko nových variantov

Podľa epidemiológov je Brazília vďaka veľkému výskytu koronavírusu "semeniskom" nových variantov. Tým zdravotnícke úrady z časti pripisujú vysoký počet nakazených, ktorý krajina zaznamenáva už niekoľko mesiacov, a ťažkosti zdravotníckeho systému spôsobené zvýšeným počtom hospitalizácií.

Táto krajina je hrozbou:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

V utorok Brazília, kde žije 212 miliónov ľudí, ohlásila vyše 73-tisíc prípadov koronavírusu diagnostikovaných za predchádzajúcich 24 hodín. Od začiatku epidémie sa infekcia preukázala u 16,2 milióna ľudí. Počas trvania epidémie zomrelo v súvislosti s chorobou covid-19 452-tisíc ľudí, za posledných 24 hodín to bolo takmer 2200 osôb.

Viac o téme: VariantMutáciaBrazíliaKoronavírusCovid-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu