Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Českú obec zasiahla neznáma mutácia KORONAVÍRUSU: Okres patrí k najhorším v krajine!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

ČESKÁ LÍPA - Českolipsko patrí k najhorším okresom u našich západných susedov, čo sa týka súčasného výskytu nákazy koronavírusom. Došlo tam k rozšíreniu zatiaľ neznámej mutácie, britskú aj juhoafrickú už odborníci vylúčili. Hygienici sa teraz snažia zistiť, o aký variant presne ide a vybrali miesta, kde sa preventívne testuje.

Testovanie odhalilo: Tieto vakcíny účinkujú aj proti indickej mutácii KORONAVÍRUSU

Aktuálne je sedemdňová incidencia na 100-tisíc prípadov na Českolipsku na 89 prípadoch, v ostatných častiach Libereckého kraja je podstatnejšia nižšia. Českolipsko na severe krajiny je v súčasnosti tretí najhorší okres v sedemdňovej incidencii, horšie na tom sú už iba Český Krumlov a Šumperk.

V obci Polevsko, ktorá má približne 400 obyvateľov, zatiaľ podľa portálu tn.cz testy preukázali 27 prípadov nákazy. U 25 vzoriek odobratých v predchádzajúcich dňoch sa ukázalo, že nejde o britskú mutáciu, preto boli odoslané do Národného referenčného laboratória na takzvanú sekvenáciu. Tá vylúčila aj juhoafrickú mutáciu, v hre tak ešte zostáva indická alebo kalifornská.

Českú obec zasiahla neznáma
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Jean-Francois Badias)

"Pozitívne prípady boli aj v miestnej základnej a materskej škole. Hlavný krajský hygienik nechal uzavrieť celú materskú školu, druhú a piatu triedu základnej školy a skláreň. Podľa riaditeľky školy Eleny Průchovej sa mutácia najprv rozšírila práve v podniku, zamestnanci potom nakazili svoje deti," informoval server.

Všetci pozitívne a tí, ktorí s nimi prišli do kontaktu, musia zostať v 14-dňovej karanténe ukončenej až PCR testom. Hygienici vo štvrtok už druhýkrát otestovali 83 detí, ktoré školu navštevujú. Zlou správou je, že mutácia sa rozšírila aj do okolitých obcí, dobrou, že nezaznamenali žiadny ťažký priebeh choroby a nikto nebol hospitalizovaný.

Českú obec zasiahla neznáma
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Krajský hygienik Vladimír Valenta v pondelok uviedol, že sa vo väčšej miere tiež v spolupráci s políciou zamerajú na kontrolu dodržiavania mimoriadnych opatrení. Podľa neho sa ale ukazuje, že covid ako problém pretrváva ďalej. "A očkovanie je stále najúčinnejšou zbraňou," dodal.

V Polevsku a ďalších obciach v okolí Nového Boru na Českolipsku sa nákaza koronavírusom začala rýchlo šíriť od polovice mája, pozitívny test malo 66 ľudí naviazaných na dve ohniská. Laboratórne výsledky testov by mali byť až niekedy budúci týždeň. "Na výsledky v súčasnej dobe čakáme, ale všetky opatrenia sa prijímajú ako v prípade potvrdenej mutácie," uviedol v stredu v tlačovej správe Valenta.

Viac o téme: VariantČeskoMutáciaKoronavírusCovid-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu