Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

VIDEO z obrovského cvičenia Ruska na Kryme, ktoré desilo Západ: Nečakané oznámenie ministra obrany!

Desaťtisíc vojakov a 1200 kusov techniky a zbraní Zobraziť galériu (6)
Desaťtisíc vojakov a 1200 kusov techniky a zbraní (Zdroj: SITA/Russian Defense Ministry Press Service via AP)

SEVASTOPOĽ - Ruská armáda dnes mala rozsiahle vojenské cvičenie na Kryme a v Čiernom mori. Zúčastnilo sa ho vyše 10-tisíc vojakov, k dispozícii mali viac ako 1200 kusov zbraní a vojenskej techniky a desiatky vojnových lodí. Po jeho ukončení prišla ďalšia prekvapivá správa. Rusko začne v piatok s odsunom svojich vojakov z manévrov prebiehajúcich neďaleko hraníc s Ukrajinou, kde ich posilnená prítomnosť vystupňovala v uplynulých týždňoch napätie medzi Moskvou a Západom.

Nové satelitné FOTO: Čo je za tým? Rusi presúvajú na Krym vojenské lietadlá!

VIDEO z obrovského cvičenia
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/Russian Defense Ministry Press Service via AP)

Do cvičenia sa podľa ruského ministerstva obrany zapojili rôzne zložky armády, okrem iného tiež výsadkové vojsko či jednotky protivzdušnej obrany. Na manévre dorazil tiež ruský minister obrany Sergej Šojgu, ktorý na ne dohliadal. Kvôli cvičeniu Rusko už skôr uzavrelo časť námorného a dnes tiež vzdušného priestoru v Čiernom mori okolo Krymu. Proti tomu protestovala Ukrajina aj Spojené štáty.

Rusko sťahuje vojsko z Krymu aj z hraníc s Ukrajinou

"Považujem ciele týchto previerok pripravenosti za splnené," povedal Šojgu po tom, ako sledoval rozsiahle manévre na anektovanom polostrove Krym. Dodal, že nariadil jednotkám zúčastneným na cvičeniach, aby začali v piatok s návratom z Krymu a zo západnej hranice Ruska na svoje stále základne. "Jednotky preukázali svoje obranné schopnosti a ja som sa rozhodol, že cvičenia v Južnom a Západnom vojenskom okruhu ukončím," citovala ministra agentúra AP.

VIDEO z obrovského cvičenia
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/Russian Defense Ministry Press Service via AP)

Presuny by sa mali dokončiť do 1. mája. Agentúry Reuters a AP uviedli, že z oznámenia nie je celkom jasné, či sa rozkaz na stiahnutie jednotiek týka všetkých vojakov, ktorých Moskva na Krym a juhozápad Ruska presunula. AP zároveň píše, že minister obrany nariadil ponechať niektoré zbrane na západe krajiny pre budúce vojenské cvičenie, ktoré by sa malo konať v tomto roku. Zostať majú vo vojenskom výcvikovom priestore Pogonovo vo Voronežskej oblasti, zhruba 160 kilometrov východne od ukrajinských hraníc.

VIDEO z obrovského cvičenia
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/Russian Defense Ministry Press Service via AP)

Vojenské cvičenie je považované za najväčšie od roku 2014, keď Rusko anektovalo ukrajinský Krymský polostrov, a odvtedy, čo začalo podporovať separatistických povstalcov na východe Ukrajiny. Manévre sa tiež konali v období čoraz častejšieho porušovania prímeria na východe Ukrajiny a masívneho zhromažďovania ruských vojakov pri ukrajinských hraniciach, ktoré znepokojilo západné štáty.

Ukrajina víta odsun ruských vojsk

Ukrajina víta avizovaný odsun ruských vojakov z manévrov prebiehajúcich neďaleko jej hraníc, napísal vo štvrtok na Twitteri ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. "Ukrajina je vždy ostražitá, napriek tomu však víta akékoľvek kroky vedúce k zníženiu vojenskej prítomnosti a deeskalácii situácie v Donbase. Ukrajina sa usiluje o mier," napísal Zelenskyj.

 

Obavy z koncentrácie ruských vojenských síl

Koncentrácia ruských síl na Kryme je len časťou väčšieho rozmiestnenia ruských vojakov v oblasti, podotkla agentúra Reuters. Kyjev už dlhší čas bije na poplach kvôli zvyšovaniu počtu ruských vojakov pri hraniciach s Ukrajinou. Ukrajinský minister zahraničia Dmytro Kuleba pred niekoľkými dňami uviedol, že Rusko bude mať čoskoro pri hraniciach s Ukrajinou viac ako 120-tisíc vojakov, a vyzval Západ, aby proti Rusku zaviedol nové sektorové sankcie.

Pentagón uviedol, že Rusko koncentrovalo v oblasti väčšie sily ako pred siedmimi rokmi. Šéf únijnej diplomacie Josep Borrell tento týždeň uviedol, že Rusko rozmiestnilo na Kryme a pri hraniciach Ukrajiny bezprecedentný počet viac ako 100-tisíc vojakov, kvôli čomu hrozí konflikt medzi oboma krajinami ďalšou eskaláciou. Šéfovia diplomacie únijných krajín Moskvu vyzvali k odvolaniu vojakov a zníženiu napätia na Ukrajine.

VIDEO z obrovského cvičenia
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/Russian Defense Ministry Press Service via AP)

Situácia na východe Ukrajiny sa v poslednom čase vyostruje. Kyjev a proruskí separatisti na východe krajiny sa navzájom obviňujú z porušovania pokoja zbraní a čím ďalej častejších potýčok. Konflikt na východe Ukrajiny eskaloval potom, čo v Rusko v roku 2014 anektovalo Krym a podporilo ozbrojené povstanie proruských separatistov v Donbase. Západ odpovedal sankciami. Veľké boje na východe Ukrajiny utíchli po uzavretí mierových dohôd v Minsku vo februári 2015, ale až doteraz sa žiadne prímerie nepodarilo úplne udržať a politické riešenie konfliktu sa prakticky nepohlo z miesta. 

Putin pozval Zelenského

Ruský prezident Vladimir Putin pozval vo štvrtok ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, nech príde "kedykoľvek" do Moskvy, aby spolu rokovali o bilaterálnych vzťahoch. Putin však súčasne uviedol, že ak chce Zelenskyj diskutovať o probléme regiónu Donbas na východe Ukrajiny, musí sa najskôr stretnúť s predstaviteľmi tamojších proruských samozvaných republík - Doneckej a Luhanskej ľudovej republiky (DĽR a LĽR) - a až potom s ruským vedením.

Podľa agentúry Interfax Putin takto reagoval na Zelenského vyhlásenie z 20. apríla, ktorým ten ruského prezidenta pozval na stretnutie, ktoré sa môže uskutočniť "kdekoľvek v ukrajinskom Donbase, kde prebieha vojna".

Putin a Lukašenko sa zhodli

 Ruský prezident Vladimir Putin kritizoval vo štvrtok návrh Kyjeva, aby sa rokovania kontaktnej skupiny o urovnaní situácie na Ukrajine konali v inom meste ako Minsk. Podľa Putina ide o pokus vyhnúť sa riešeniu konfliktu na juhovýchode Ukrajiny.

Putin uviedol, že "Bielorusko nám iba poskytlo platformu a do tohto procesu (rokovaní) nijako nezasahuje". Dodal, že minské vedenie "vytvorilo podmienky pre tých, ktorí chcú hľadať spôsoby, ako problém (na východe Ukrajiny) vyriešiť".

Viac o téme: CvičenieRuskoKrymČierne more
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu