Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Ostrá reakcia na Zemanovo mlčanie k Rusku: FOTO Velezrada! Veľký nápis na Pražskom hrade

MIloš Zeman je terčom kritiky Zobraziť galériu (3)
MIloš Zeman je terčom kritiky (Zdroj: TASR/AP Photo/Michael Gruber, Organizácia Zastavme velezradu)

PRAHA - Český prezident Miloš Zeman naklonený Moskve sa stal terčom žartov a v noci na utorok aj kritiky aktivistov za to, že mlčí k diplomatickej roztržke s Ruskom.

Tvrdá kritika Babiša za výrok o útoku vo Vrběticiach: Škandalózne! Nechce sa Rusku ešte ospravedlniť?

Obe krajiny si navzájom vyhostili desiatky diplomatov po tom, čo české tajné služby obvinili ruské spravodajské služby z účasti na výbuchu v muničnom sklade v moravskej obci Vrbětice z roku 2014, keď zahynuli dvaja ľudia. Česká vláda oznámila v sobotu vyhostenie 18 ruských diplomatov a dodala, že prezident Zeman tento krok schvaľuje. Napísala tlačová agentúra AFP.

Samotný Zeman, ktorý pestuje blízke vzťahy s ruským prezidentom Vladimirom Putinom, oznámil, že na udalosti zareaguje v televíznom interview v nedeľu 25. apríla. V pondelok neskoro večer aktivisti premietli na budovu Pražského hradu, kde sídli český prezident, veľký modrý nápis "Velezrada".

Ostrá reakcia na Zemanovo
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Organizácia Zastavme velezradu)

"Miloš Zeman ako český prezident uplatňuje dva druhy správania - nečinnosť a velezradu. V posledných hodinách ich obratne kombinuje," napísala skupina "Zastavme velezradu" vo vyhlásení, ktoré koluje na sociálnych sieťach. Velezrada môže viesť na základe českej ústavy k odvolaniu prezidenta, dodala AFP.

Miloš Zeman se během výkonu funkce prezidenta České republiky dopouští především dvou střídajících se typů jednání:...

Uverejnil používateľ Zastavme velezradu Utorok 20. apríla 2021

 

Zeman, 76-ročný ľavicový politik, nedávno loboval v prospech ruskej štátnej jadrovej agentúry Rosatom v strategickej zákazke na výstavbu nového bloku Jadrovej elektrárne Dukovany. Takisto podporoval nákup ruskej vakcíny Sputnik V proti koronavírusu a osobne požiadal Putina o poskytnutie jej dodávok.

Po vypuknutí diplomatickej roztržky sa však česká vláda v pondelok rozhodla vylúčiť Rosatom z tendra a prestala uvažovať aj o nákupe Sputnika. Medzitým zaplavili internet vtipy na účet Zemana. V jednom z nich sa uvádza, že Zeman čaká na preloženie svojho názoru z ruštiny. Zemana kritizovali aj za jeho mlčanie v čase, keď do Česka prúdia prejavy podpory od zahraničných lídrov. 

Ostrá reakcia na Zemanovo
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: FB/Smějící se bestie)

Hovorca Zemana Jiří Ovčáček uviedol, že nápis na Pražskom hrade je "hanbou", a dodal, že česká opozícia "šíri nenávisť".

Viac o téme: ČeskoKritikaVelezradaRuskoMiloš ZemanProjekciaPražský hrad
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu