Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Zeman konečne prehovoril: Kauzu Vrbětice treba úplne vyšetriť, cudzí agenti nesmú páchať terorizmus

Miloš Zeman Zobraziť galériu (3)
Miloš Zeman (Zdroj: TASR/AP Photo/Michael Gruber)

PRAHA - Český prezident Miloš Zeman je presvedčený, že v kauze Vrbětice je potrebné postupovať rozvážne a dôkladne ju vyšetriť. Ak sa však ukáže, že do výbuchu muničných skladov boli zapletení agenti ruskej rozviedky, malo by za to Rusko zaplatiť.

Uviedol to v nedeľňajšom mimoriadnom prejave, informovala spravodajská televízia CNN Prima News. Zeman považuje za nutné, aby sa prípad, ktorý viedol k diplomatickej roztržke medzi Prahou a Moskvou, riadne prešetril a aby sa zapojenie ruských agentov do výbuchu v moravských Vrběticiach neďaleko slovenskej hranice v roku 2014 buď potvrdilo, alebo vyvrátilo.

"Či je toto podozrenie oprávnené a v takom prípade, hoci podporujem korektné vzťahy so všetkými významnými krajinami, je potrebné, aby Ruská federácia za tento prípadný teroristický čin zaplatila - napríklad neúčasťou Rosatomu na tendri na (dostavbu jadrovej elektrárne) Dukovany," povedal Zeman.

Podľa vlastných slov dúfa, že v kauze vyjde pravda najavo. Ak sa ale ukáže, že ruskí agenti vo výbuchoch nefigurovali, bude to znamenať, že išlo o spravodajskú hru, ktorá môže mať vážne dôsledky pre českú politiku.

"Počkajme teda bez hystérie a špekulácií na výsledky vyšetrovania a až potom sa rozhodneme," apeloval Zeman, ktorého najmä česká opozícia kritizovala za to, že o kauze mlčal viac ako týždeň, odkedy Praha v sobotu 17. apríla zverejnila informácie o dôvodnom podozrení voči dvom ruským agentom.

Zeman uviedol, že si nechal týždeň na vyjadrenie, pretože sa chcel podrobne oboznámiť s dostupnými informáciami. V prejave konštatoval, že podľa správy českej Bezpečnostnej informačnej služby (BIS) neexistujú dôkazy ani svedectvo, že by inkriminovaní dvaja agenti boli vo vrbětickom areáli. Z toho však nevyplýva, že podozrenie nie je vážne a že do areálu neprenikli, zdôraznil Zeman podľa servera Novinky.cz.

"Žiadna suverénna krajina si nemôže dovoliť, aby na jej území dvaja agenti cudzieho štátu spôsobili teroristický atentát, pri ktorom zahynuli dvaja českí občania a bola spôsobená miliardová škoda," vyhlásil prezident ČR. Pripomenul, že existujú dve verzie - podľa pôvodnej vyvolala výbuch neodborná manipulácia s výbušným materiálom a podľa druhej išlo o akciu zahraničnej rozviedky. Zeman tiež vyjadril podporu českej polícii a prokuratúre s tým, že majú jeho plnú dôveru pri objasňovaní prípadu, do ktorého by podľa neho mali nasadiť "plnú kapacitu".

Zeman podporil vyhostenie ruských diplomatov

Český prezident Miloš Zeman podporuje rozhodnutie vlády o vyhostení 18 ruských diplomatov, ktorých české spravodajské služby označili za ruských agentov. Uviedol to v rozhovore pre televíziu Prima, ktorý nasledoval krátko po jeho mimoriadnom prejave o kauze Vrbětice, informoval spravodajský server Novinky.cz.

"Vicepremiér (Jan) Hamáček ma informoval, že chcú vypovedať 18 spravodajských dôstojníkov, a ja som mu vyjadril plnú podporu. Nemám rád spravodajských dôstojníkov, narobia viac škody než úžitku," povedal Zeman. "Spomeňte si na CIA, ako informovala americkú vládu, že v Iraku sú zbrane hromadného ničenia, a nič tam nebolo. Nevidím žiadny dôvod, prečo by u nás malo byť 18 špiónov," vyhlásil prezident.

Miloš Zeman
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/AP/Darko Vojinovic)

Odvetnú reakciu Ruska vníma Zeman podľa vlastných slov negatívne. "Tých 20 ľudí, ktorí boli vyhostení, neurobilo Rusku nič zlé," uviedol v rozhovore s tým, že ho potešilo, že ruská strana súhlasila s paritou, teda rovnakým počtom diplomatov. "Nechápem, prečo by sa na ruskej ambasáde mali hemžiť spravodajskí dôstojníci, keď potrebujeme skôr expertov na ekonomickú, kultúrnu a ďalšiu spoluprácu," citovali Zemana Novinky.cz.

Vyhlásenie podpredsedu strany SMER-SD Juraja Blanára

Česká strana unáhlene a bez vyšetrovaním definitívne potvrdených dôkazov obvinila Rusko z výbuchu muničného skladu vo Vrběticiach. Na základe toho sa spustila diplomatická roztržka medzi Českom a Ruskom, do ktorej sa nezodpovedne nechala vtiahnuť aj slovenská vláda. Tým nás vťahuje do nebezpečnej geopolitickej hry.

Prezident Českej republiky Zeman dnes jasne povedal, že utajená správa nehovorí, že sú dôkazy o tom, že ruská strana spôsobila tento výbuch prostredníctvom svojich agentov. Pre nás ostáva zatiaľ nezodpovedaná otázka, prečo teda mala česká strana tak naponáhlo s týmto obvinením?

Tlačová konferencia strany Smer-SD
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Prezident Zeman dokonca uviedol, že jedna z dvoch vyšetrovacích verzií je aj neodborná manipulácia s výbušninami. Z tohto sa môžme domnievať, že tento nepremyslený rusofóbny krok mal splniť úplne iný účel. Strana SMER-SD zásadne odmieta neodôvodnené a nezodpovedné eskalovanie napätia medzi mocnosťami v európskom priestore, ktorého je  súčasťou aj Slovensko. Ak však v budúcnosti vyšetrovanie nespochybniteľne skonštatuje, že tento výbuch bol činom akejkoľvek tajnej služby, išlo by podľa nás o neakceptovateľné zasahovanie do zvrchovanosti štátu.

Česká opozícia skritizovala prejav prezidenta Miloša Zemana

Česká opozícia skritizovala nedeľňajší mimoriadny prejav prezidenta Miloša Zemana, v ktorom sa po ôsmich dňoch mlčania vyjadril k podozreniu, že na výbuchoch muničných skladov vo Vrběticiach v roku 2014 sa podieľali ruskí tajní agenti. Informoval o tom spravodajský server TN.cz.

Zeman okrem iného povedal, že česká tajná služba nepredložila jasné dôkazy, že ruskí agenti vo Vrběticiach skutočne boli. Podľa vlastných slov berie vážne pôvodnú vyšetrovaciu verziu, podľa ktorej bola za tragédiou nesprávna manipulácia s muníciou, i novú verziu o zodpovednosti ruských spravodajských dôstojníkov.

"Nešlo o prejav pre českých občanov, ale pre Ruskú federáciu. Bagatelizácia, vnášanie pochybností, ohováranie. To všetko šikovne zaobalené. Toto nie je prezident," napísala na Twitteri predsedníčka strany TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. 

"Po dlhom čakaní nám prezident Zeman opäť ukázal, že v ťažkých chvíľach nám nutne chýba hlava štátu, ktorá sa postaví na stranu občanov. Môžem si len domýšľať, prečo zľahčuje agresiu Ruskej federácie a prečo otvára brány pre dezinformačné kampane," uviedol predseda hnutia STAN Vít Rakušan.

Podľa šéfa ODS Petra Fialu prezidentovo vystúpenie nič mimoriadne neprinieslo a Zeman mohol všetko povedať už pred týždňom. "Sme v absurdnej situácii: celá krajina si vydýchla, že sa prezident nepostavil priamo proti záujmom ČR," konštatoval. Predseda Pirátov Ivan Bartoš kritizoval, že v Poslaneckej snemovni i partnerom v EÚ a NATO boli predložené dôkazy a prezident napriek tomu "hovorí v rovine hypotéz a spochybňuje dôveryhodnosť bezpečnostných služieb vlastnej krajiny". Šéf KDU-ČSL Marian Jurečka poukázal na to, že Zeman "úplne vynechal zásadné udalosti v Británii v roku 2018, ktoré priniesli dôležité momenty aj pre vyšetrovanie okolo Vrbětic".

Reagovali predstavitelia ruského parlamentu

Predseda dolnej komory ruského parlamentu Viačeslav Volodin v nedeľu povedal, že český prezident Miloš Zeman sa v súvislosti s výbuchom vo Vrběticiach v roku 2014 vyjadril "celkom objektívne". Informovala o tom agentúra TASS.

Leonid Sluckij, predseda výboru pre medzinárodné záležitosti dolnej komory ruského parlamentu (Štátnej dumy), oznámil, že Česko by sa malo Rusku ospravedlniť za kroky, ktoré viedli k zhoršeniu vzťahov medzi týmito dvoma krajinami.

Viac o téme: ČeskoPrejavKauzaRuskoMiloš ZemanVrbětice
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu