Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Tvrdá kritika Babiša za výrok o útoku vo Vrběticiach: Škandalózne! Nechce sa Rusku ešte ospravedlniť?

Andrej Babiš Zobraziť galériu (2)
Andrej Babiš (Zdroj: TASR/ Mesto Valašské Klobouky, FB/ČT24)

PRAHA - Predstavitelia opozičných strán kritizujú premiéra Andreja Babiša (ANO), ktorý v pondelok na tlačovej konferencii po rokovaní vlády povedal, že výbuch vo Vrběticiach nebol aktom štátneho terorizmu, ale išlo o útok na tovar bulharského podnikateľa. Podľa opozície je taký výrok škandalózny. Niektorí sa pýtajú, či sa Babiš nechce Rusku ešte ospravedlniť.

Babiš prekvapil informáciami: Výbuch vo Vrběticiach nebol terorizmus, ruskí agenti spackali akciu!

Podľa generálneho prokurátora Pavla Zemana pracujú vyšetrovatelia s verziou, že cieľom útoku vo Vrběticiach bol materiál určený na prevoz do Bulharska. Zeman to povedal novinárom pred vystúpením Babiša. "Chcem len zopakovať, že to nebol akt štátneho terorizmu, bol to útok na tovar, ktorý patril bulharskému obchodníkovi so zbraňami, ktorý pravdepodobne predával stranám, ktoré bojujú proti Rusku," uviedol potom Babiš. "Je neprijateľné, že agenti GRU tu vykonávali túto akciu, ktorú navyše spackali," dodal.

Predseda ľudovcov Marian Jurečka uviedol, že Babiš snáď taký výrok nemohol myslieť vážne. "Takže podľa pána premiéra nešlo o teroristický útok na ČR?! Čo to teda bolo? Pár ruských agentov išiel na výlet a omylom zabudli v našom vojenskom sklade bombu? Neospravedlníme sa im ešte, že to buchlo príliš skoro?," napísal Jurečka.

Predsedníčka TOP 09 Markéta Pekarová označila Babišovo vystúpenie za škandalózne. "Namiesto premiéra suverénnej krajiny predstúpil hovorca ruskej vlády, ktorý vedome zľahčil nepriateľský akt zo strany Ruska. Už chýba len to, aby sa ospravedlnil, že vo Vrběticiach sklad bol. Premiér musí skončiť," myslí si.

"Podľa Andreja Babiša nešlo o terorizmus, ale o útok na tovar. A to som si myslel, že väčšia nehoráznosť, než týždenné mlčanie prezidenta, už v tejto kauze neprichádza do úvahy," napísal podpredseda občianskych demokratov Martin Kupka. "Odvahy je vo vystúpení Andreja Babiša toľko... ako v kosteleckých údeninách mäsa," uviedol predseda bezpečnostného výboru Senátu Pavel Fischer (nezávislý).

Bývalý predseda TOP 09 Miroslav Kalousek upozornil, že agenti cudzieho štátu vnikli do objektu v majetku štátneho podniku suverénneho štátu a nainštalovali tam tajne výbušné zariadenie. "Zahynuli naši dvaja občania, došlo k veľkým škodám. To jednoducho je štátny teroristický čin proti ČR, nech už to malo buchnúť kdekoľvek," dodal. "Zdá sa mi to, alebo teraz naozaj Andrej Babiš nazval dva zmarené ľudské životy "tovarom"," uviedol europoslanec a tiež bývalý predseda TOP 09 Jiří Pospíšil.

O dôvodnom podozrení českých bezpečnostných zložiek na zapojení ruskej tajnej služby GRU do výbuchov v muničnom areáli vo Vrběticiach na Zlínsku v roku 2014 informovali verejnosť v sobotu večer premiér Babiš a vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD). ČR reagovala vyhostením 18 pracovníkov ruskej ambasády, ktorí boli identifikovaní ako členovia ruských tajných služieb. Rusko následne oznámilo vyhostenie 20 zamestnancov českej ambasády v Moskve. Česká vláda zvažuje ďalší postup. 

Viac o téme: VýbuchŠtátny terorizmusútok RuskoAndrej BabišVrbětice
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu