Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Kauza Vrbětice sa zamotáva: Moldavsko poprelo vydanie pasu Rusovi, vyjadrenie priekupníka zbraní

Podnikateľ Emiljan Gebrev a dvaja podozriví ruskí agenti Čepiga a Miškin Zobraziť galériu (6)
Podnikateľ Emiljan Gebrev a dvaja podozriví ruskí agenti Čepiga a Miškin (Zdroj: Polícia ČR, bntnews.bg)

KIŠIŇOV/PRAHA - Kišiňov sa v pondelok dôrazne ohradil proti "zvestiam", že Moldavsko vydalo cestovný pas pre ruského občana Alexandra Petrova. České úrady v sobotu vyhlásili pátranie po dvoch ruských občanoch, ktorí sa preukazovali pasmi na mená Alexander Petrov a Ruslan Boširov a neskôr tiež cestovnými dokladmi Moldavska a Tadžikistanu. Títo dvaja muži boli podľa generálneho prokurátora Pavla Zemana objednaní do muničného skladu vo Vrběticiach v čase, keď v ňom v roku 2014 došlo k prvému výbuchu. Bulharský zbrojár Emilijan Gebrev, ktorý mal podľa niektorých českých médií dodať muníciu z Vrbětic na Ukrajinu, v pondelkovom vyhlásení odmietol akúkoľvek súvislosť svojej firmy EMKO s muníciou uskladnenou v areáli. Pripustil však napokon, že časť munície bola jeho.

Rusi o výbuchu vo Vrběticiach: Najavo vyšla fantastická vec! O tomto české úrady roky netušili

Zeman uviedol, že na základe kriminalistického skúmania boli dvaja hľadaní ruskí občania stotožnení s útočníkmi z britského Salisbury, kde v roku 2018 otrávili bývalého ruského tajného agenta Sergeja Skripaľa a jeho dcéru Juliju. Médiá týchto mužov identifikovali ako agentov vojenskej tajnej služby GRU Alexandra Miškina a Anatolija Čepigu. Rusko podiel na útoku na Skripaľa odmieta.

Podozriví zachytení na kamere
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/Metropolitan Police via AP)

Moldavsko Rusovi pas nevydalo

Dvojica podľa médií do Česka pricestovala s použitím ruských krycích dokladov s menami Alexander Petrov a Ruslan Boširov. České úrady informovali, že následne sa muži preukazovali pasom Moldavska na meno Nicolai Popa a pasom Tadžikistanu na meno Ruslan Tabarov.

"Ruskému občanovi Alexandrovi Petrovovi nebol vydaný cestovný pas na meno moldavského občana Nicolaia Popu," napísala v pondelok agentúra Interfax s odvolaním sa na moldavskú agentúru štátnych služieb, ktorá má pod kontrolou databázu so všetkými typmi moldavských dokumentov. Moldavský úrad Interfaxu oznámil, že v štátnom registri nefiguruje občan s menom Nicolai Popa a dátumom narodenia 18. júla 1979. Toto meno a dátum narodenia uvádza Polícia Českej republiky vo svojej žiadosti o pomoc s pátraním po oboch mužoch. Moldavská agentúra doplnila, že cestovný doklad s číslom A3194368 bol vydaný osobe s iným menom a iným dátumom narodenia.

Kauza Vrbětice sa zamotáva:
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Bellingcat)

Prekupník zbraní poprel, že munícia patril jemu

Bulharský priekupník zbraní Emiljan Gebrev vo zverejnenom pondelkovom vyhlásení poprel súvislosť svojej firmy EMKO s výbuchmi vo Vrběticiach. Niektoré české médiá uviedli, že Gebrev bol prostredníkom, ktorý mal dodať muníciu na Ukrajinu. Ruské tajné služby sa tomu údajne snažili zabrániť. O tom, že munícia z Vrbětic mala smerovať do Bulharska, hovoril aj premiér Andrej Babiš.

"Tvrdenie, že muníciu zničenú teroristickým činom v Českej republike v roku 2014 mala firma EMKO reexportovať na Ukrajinu, nie sú pravdivé. Spoločnosť EMKO nikdy nevyvážala na Ukrajinu muníciu pochádzajúcu z Českej republiky. To je zdokumentované," uvádza sa v pondelňajšom vyhlásení.

Požiar muničného areálu v
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR/ Mesto Valašské Klobouky)

Podnikateľova spoločnosť vlastníctvo munície pripustila

Vo vyhlásení zaslanom v utorok bulharským médiám spoločnosť EMKO pripustila, že vybuchnutá munícia vo Vrběticiach bola jej. Súvislosť s možnými dodávkami na Ukrajinu však naďalej odmieta.

"Tvrdenia, že vybuchnutá munícia vlastnená spoločnosťou EMKO bola určená na export na Ukrajinu, rozhodne nie sú pravdivé. Tiež domnienky, že k výbuchom malo dôjsť mimo územia ČR, až v Bulharsku, vyzerajú zvláštne," uviedla spoločnosť. "Nevieme, čo ďalšie bolo v skladoch českej spoločnosti Imex, v ktorých bol náš majetok uložený," dodala. Médiá v minulých dňoch aj ako možné miesto určenia materiálu zmieňovali dlhotrvajúci konflikt v Sýrii.

Kauza Vrbětice sa zamotáva:
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR/Metropolitan Police via AP)

Gebrev sa podľa medzinárodnej investigatívnej skupiny Bellingcat v roku 2015 stal obeťou nevydareného pokusu o atentát nervovo paralytickou látkou novičok. Podozrivý z otravy je údajný dôstojník ruskej tajnej služby GRU Denis Sergejev.

Viac o téme: PasMoldavskoVrběticeAlexander PetrovRuslan BoširovEmiljan Gebrev
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu