Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Lukašenko straší podporou Moskvy, v uliciach sa píše história: FOTO Odíď diktátor, odkazuje ľud

V Bielorusku sa píše história. Zobraziť galériu (19)
V Bielorusku sa píše história. (Zdroj: TASR/AP)

MINSK - Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko v nedeľňajšom príhovore na zhromaždení svojich podporovateľov odmietol výzvy na odstúpenie z funkcie. V tom istom čase prebiehala aj doteraz najväčšia demonštrácia podporujúca opozíciu, na ktorej sa zúčastnili desaťtisíce ľudí, píše agentúra AFP.

Lukašenko: Bielorusko sa nechce stať nárazníkovou zónou medzi Ruskom a Západom

Od vyhlásenia výsledkov nedeľných volieb sa v Bielorusku konajú protestné akcie, na ktorých dochádza k potýčkam medzi ich účastníkmi a bezpečnostnými zložkami.

 Alexandr Lukašenko
Zobraziť galériu (19)
Alexandr Lukašenko  (Zdroj: SITA/AP Photo/Sergei Grits)

Demonštranti nesúhlasia so zverejnenými výsledkami prezidentských volieb, podľa ktorých s veľkou prevahou zvíťazil dlhoročný prezident Alexandr Lukašenko. Polícia počas násilných zásahov voči protestujúcim zatkla vyše 6700 ľudí. Stovky osôb utrpeli zranenia a predstavitelia Bieloruska potvrdili dve úmrtia počas nepokojov.

FOTOREPORTÁŽ Bielorusko je ponorené v šialených nepokojoch: Policajné obušky a krv všade navôkol

Lukašenkova výzva

Samotný bieloruský prezident Alexandr Lukašenko svojich podporovateľov na nedeľňajšom zhromaždení v Minsku vyzval, aby bránili nezávislosť krajiny. Informovali o tom agentúry AP a AFP.

Na snímke bieloruský prezident
Zobraziť galériu (19)
 (Zdroj: TASR/Maxim Guchek/BelTA Pool Photo via AP)

"Nezavolal som vás sem preto, aby ste bránili mňa, ale aby ste po prvý raz za štvrťstoročie bránili svoju krajinu a jej nezávislosť," povedal Lukašenko pred svojimi podporovateľmi.

Účastníci počas čakania na príchod prezidenta skandovali pokriky ako "Majdan sa neuskutoční", odkazujúc na revolúciu na susednej Ukrajine z roku 2014.

Podľa prezidentovej tlačovej služby sa na jeho zhromaždení zúčastnilo 50.000 ľudí, avšak reportér agentúry AFP toto číslo odhadol na 10.000.  Lukašenko taktiež trval na tom, že minulotýždňové voľby, v ktorých si oficiálne s veľkým náskokom (80 percent hlasov) zaistil víťazstvo, boli legitímne. Opozícia ich pokladá za zmanipulované a Lukašenkovo znovuzvolenie neuznáva.

Na snímke pohľad cez bieloruskú vlajku na stúpencov bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka.
Zobraziť galériu (19)
Na snímke pohľad cez bieloruskú vlajku na stúpencov bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka.  (Zdroj: TASR/AP Photo/Sergei Grits)

Pochod za slobodu

Kým Lukašenko rozprával, desaťtisíce ľudí sa v Minsku zišli na "Pochode za slobodu", ktorý iniciovala opozícia, aby sa na prezidenta po týždni protestov aj naďalej vyvíjal nátlak. 

Podľa reportéra agentúry AFP sa mohlo v uliciach zísť až 100.000 protestujúcich ľudí. Účastníci skandovali "Odíď!" a pochodovali centrom metropoly.

Lukašenko straší podporou Moskvy,
Zobraziť galériu (19)
 (Zdroj: TASR/AP)

Stúpenci opozície vychádzajú do ulíc každý deň od prezidentských volieb z 9. augusta, ktoré boli podľa nich zmanipulované.

Lukašenko straší podporou Moskvy,
Zobraziť galériu (19)
 (Zdroj: TASR/AP)

Obete teroru: Na snímke žena drží fotografiu protestujúceho, ktoré zbila polícia počas zhromaždenia 15. augusta 2020 v Minsku.
Zobraziť galériu (19)
Obete teroru: Na snímke žena drží fotografiu protestujúceho, ktoré zbila polícia počas zhromaždenia 15. augusta 2020 v Minsku.  (Zdroj: TASR/AP Photo/Dmitri Lovetsky)

Telefonáty s Putinom

Ruský prezident Vladimir Putin medzičasom v nedeľu znova telefonoval s bieloruským lídrom Alexandrom Lukašenkom a potvrdil mu, že Moskva je pripravená poskytnúť Minsku pomoc pri "riešení problémov", a to na základe zmluvy o Zväzovom štáte Ruska a Bieloruska i v rámci regionálnej bezpečnostnej a obrannej zmluvy. Oznámila to tlačová služba Kremľa, informuje agentúra TASS.

"Rusko potvrdilo pripravenosť Ruska poskytnúť potrebnú podporu pri urovnávaní vynárajúcich sa problémov na základe princípov zmluvy o vytvorení Zväzového štátu a v prípade potreby tiež v rámci Organizácie Zmluvy o kolektívnej bezpečnosti," uvádza sa vo vyhlásení.

Vladimir Putin
Zobraziť galériu (19)
 (Zdroj: SITA/Alexei Druzhinin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

Obaja prezidenti spolu telefonovali už v sobotu. V novom rozhovore podľa Kremľa znova prebrali situáciu v Bielorusku po kontroverzných prezidentských voľbách, pričom zohľadnili aj "vonkajší tlak na republiku".

Tlačové oddelenie bieloruskej prezidentskej kancelárie v oznámení o novom telefonáte uviedlo, že Lukašenko a Putin potvrdili pripravenosť spoločne reagovať na vonkajšie hrozby.

"Hlavy štátov viedli podstatné konzultácie o všetkých otázkach. Lídri krajín znova potvrdili dohodu, že v prípade, ak sa situácia zhorší, pokiaľ ide o vonkajšie hrozby, (obe) strany budú reagovať spoločne a v súlade s ustanoveniami Zmluvy o kolektívnej bezpečnosti," citovala z vyhlásenia tlačová agentúra BelTA.

Tanky na hranici Bieloruska? Litva aj NATO to popreli

Litva ako členský štát NATO v nedeľu vyhlásila, že nepredstavuje vojenskú hrozbu pre svojho suseda Bielorusko. Litva tak reagovala na bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka, ktorý Severoatlantickú alianciu obvinil, že zhromažďuje vojakov pri západnej hranici jeho krajiny. NATO tiež poprelo Lukašenkove obvinenia. Informácie priniesla tlačová agentúra Reuters.

"Bieloruská kríza je politická a všetky obvinenia bieloruského vedenia o zasahovaní zahraničných vlád alebo hrozbách, ktoré údajne predstavujú, sú len pokusom presunúť vinu na niekoho iného a ospravedlniť svoje vlastné kroky," uviedol vo vyhlásení pre Reuters litovský minister obrany Raimundas Karoblis. 

NATO tiež v nedeľu poprelo Lukašenkove tvrdenia, že neďaleko bieloruských západných hraníc zhromažďuje vojakov, a zdôraznilo, že pozorne sleduje situáciu v krajine po jeho spochybňovanom znovuzvolení za prezidenta. Lukašenko totiž v nedeľu už skôr povedal, že 15 minút od bieloruskej hranice sa nachádzajú tanky a lietadlá vyslané na toto miesto 30 štátmi vojenskej aliancie NATO. Viac sa dočítate tu.

Reakcia Čaputovej

Hlava štátu Zuzana Čaputová na začiatku týždňa vyhlásila, že je znepokojená aktuálnou situáciou v Bielorusku. Odsudzuje násilie použité proti bieloruským občanom, ktorí vyšli do ulíc, aby vyjadrili svoj názor, pripomenul to jej hovorca Martin Strižinec.

Zuzana Čaputová
Zobraziť galériu (19)
Zuzana Čaputová  (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

"Základné demokratické princípy, ľudské práva a slobody a v tomto prípade osobitne právo občanov na slobodné zhromažďovanie a slobodu slova musia byť podľa prezidentky rešpektované a dodržiavané," uviedol.

Prezidenstký palác vo farbách Bieloruska

Prezidentský palác je od sobotňajšieho večera nasvietený na bielo-červeno. Ide o znak solidarity s občanmi Bieloruska, proti ktorým bola použitá sila, pretože sa verejne postavili na obranu slobody a demokracie.

Lukašenko straší podporou Moskvy,
Zobraziť galériu (19)
 (Zdroj: Kancelária prezidenta SR)

Bieloruský veľvyslanec potvrdil vážnosť situácie

Vyjadrenie bieloruského veľvyslanca na Slovensku Igora Alexandroviča Leščeňu, ktorý podporil účastníkov protestov vo svojej krajine, len potvrdzuje vážnosť situácie v Bielorusku po nedávnych prezidentských voľbách. V nedeľu to uviedol minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok.

"Slovenská diplomacia zaznamenala zásadné vyjadrenie bieloruského veľvyslanca na Slovensku. To, čo hovorí, potvrdzuje aj naše hodnotenie súčasnej situácie v Bielorusku, ktorá je taká vážna, že sa k nej verejne a kriticky vyjadruje aj predstaviteľ bieloruskej diplomacie. Je to signál od seniorného bieloruského diplomata, ktorý takýmto odvážnym a jasným postojom prejavuje podporu svojim spoluobčanom," povedal Korčok.

FOTO V Bratislave aj Prahe sa protestovalo: Ľudia nesúhlasia so situáciou v Bielorusku

Leščeňa vo videu zverejnenom cez víkend na sociálnych médiách vyjadril ako prvý vedúci diplomatického zastupiteľstva svojej krajiny solidaritu s protestujúcimi. "Som solidárny s tými, ktorí vyšli do ulíc bieloruských miest v rámci pokojných sprievodov, aby bolo ich hlas počuť. Ako rodák z mesta Žodzina som s vami - pracovníkmi BelAZ-u a kováčskeho závodu..." uviedol Leščeňa.

Útok na slobodu tlače

Len od 4. do 11. augusta bolo v Bielorusku zadržaných najmenej 55 novinárov, informovala Bieloruská asociácia novinárov. 

Aktuálnou správou je, že úrady na slobodu prepustili ruského novinára Arťoma Važenkova, ktorého predtým zadržali pre podozrenie z účasti na nepokojoch v krajine. Oznámil to ľudskoprávny aktivista Alexej Prianišnikov.

Protestovalo sa aj na Slovensku.
Zobraziť galériu (19)
Protestovalo sa aj na Slovensku.  (Zdroj: TASR - Michal Svítok)

"Práve som sa dozvedel, že Važenkov bol prepustený. Počas celej doby, keď bol zadržiavaný, nebol obvinený," povedal pre agentúru TASS Prianišnikov. Podľa neho ruské veľvyslanectvo v Bielorusku v blízkej budúcnosti pripraví doklady potrebné na to, aby Važenkov mohol opustiť Bielorusko. "Z nejakého dôvodu nemá žiadne doklady. Hneď, ako ich veľvyslanectvo pripraví, Važenkov opustí krajinu a vráti sa do Ruska," uzavrel Prianišnikov.

 Vyšetrovací výbor Bieloruska potvrdil zadržanie ruských novinárov Arťoma Važenkova a Igora Rogova pre podozrenie z účasti na masových nepokojoch.

80 percent hlasov

Dlhoročný autoritársky líder krajiny Alexandr Lukašenko podľa oficiálnych výsledkov získal 80 percent hlasov, čím si zabezpečil šiesty mandát vo funkcii hlavy štátu, ktorú zastáva od roku 1994. Jeho hlavná súperka Sviatlana Cichanovská dostala podľa týchto údajov desať percent hlasov. Opozícia to vyhlásila za podvod.

Viac o téme: Prezidentské voľbyProtestyRuskoUSAVladimir PutinBieloruskoAlexander LukašenkoMike PompeoSviatlana Cichanovská
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu