Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Bieloruskí demonštranti majú podporu aj v Česku: Stovky ľudí na pražskom námestí

Protesty sa konali aj v Českej republike
Protesty sa konali aj v Českej republike (Zdroj: TASR/AP Photo/Petr David Josek)

PRAHA/BRNO - Niekoľko stoviek ľudí sa v nedeľu podvečer zhromaždilo na Staromestskom námestí v Prahe a počas demonštrácie pribúdali ďalší ľudia. Ich zámerom bolo vyjadriť solidaritu s demonštrantmi v Bielorusku, ktorí žiadajú prepočítanie hlasov odovzdaných v prezidentských voľbách 9. augusta alebo nové voľby.

Medzi účastníkmi v Prahe je napríklad aj šéf českej strany Piráti Ivan Bartoš, informoval portál Novinky.cz. "Som tu preto, aby sme vyjadrili solidaritu. Je našou základnou povinnosťou prísť a protestovať," povedal Bartoš. Protestujúcim, medzi ktorými sú Bielorusi aj Česi, sa prihovoril napríklad senátor Václav Láska. Ľudia skandovali "Uchodi" (Odíď) alebo "Slobodu Bielorusku".

Približne tisíc ľudí sa zišlo aj na demonštrácii v Brne. Akcie sú reakciou na násilie, ktorého sa v týchto dňoch dopúšťali bieloruské ozbrojené zložky voči demonštrantom. Zatkli tisíce ľudí, často aj tých, ktorí sa len vyšli pozrieť z obchodu von na ulicu, čo sa deje. Zatknutých koncom minulého týždňa postupne prepúšťali a tí potom podávali svedectvo o policajnej brutalite.

Bieloruskí demonštranti pokladajú prezidentské voľby z 9. augusta za zmanipulované a ich oficiálneho víťaza, autokratického lídra Alexandra Lukašenka, žiadajú, aby odstúpil. Obrovská demonštrácia s názvom "Pochod za slobodu" sa konala v nedeľu aj v bieloruskom hlavnom meste Minsk, kde sa podľa tlačovej agentúry Reuters zhromaždilo až 200.000 ľudí.

Viac o téme: PodporaČeskoDemonštrantiBielorusko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu