Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Češka prežívala v Číne peklo: S bábätkom ju nepustili do lietadla... Po hodinách drámy prišiel zvrat

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: Instagram/kacipekarova)

PRAHA/PEKING - Prežili chvíle ako zo zlého sna! Reč je o Češke Kateříne Pekářovej, ktorá chcela spolu s rodinou odcestovať z Číny, kde žije. Na letisku však dostala tvrdú ranu. Verdikt bol jednoznačný. Jej čerstvo narodené dieťatko nemôže odcestovať z krajiny, pretože nemá vízum. O svojom boji s úradmi sa informovala na sociálnej sieti.

Češka Kateřina Pekařová v Číne žije už dlho. O svojom živote v tejto krajine píše aj vlastný blog nazvaný "Chinese life by Kate". V meste Changchun býva so svojím manželom, má dve deti, pričom to mladšie, dcérka Malvínka, sa narodila pred pár týždňami priamo v Číne. Návrat do Češka plánovali už dlhšie, ale všetko situácia okolo nebepečného koronavírusu všetko urýchlila. Už v posledných dňoch musela riešiť, že kvôli všetkým možným obmedzeniam nemali s rodinou prístup k dostatku potravín.

Keď celá rodina prišla na letisko s cieľom odletieť, prišla obrovská rana. Šťastný návrat do rodného Česka sa nekonal. "Takže ako už viete, dnes sme neodleteli a museli sa vrátiť späť domov," začala smutne pred dvoma dňami Kateřina na sociálnej sieti. "Všetko sa zdalo byť v poriadku, po tom, čo sme si vystáli hodinový rad, odbavili kufre, meranie teploty atď. nás zastavili na imigračnom - "nemáte vízum pre bábätko, bohužiaľ, nemôžete letieť"," uviedla Češka s tým, že takéto odbavenie odmietli a začalo sa overovanie informácií. "Pustili nás ďalej, myslela som si, že je to v poriadku, ale oni nás odviedli do kumbálu na imigračné a tam sme sa nimi hodinu dohadovali. Malvínka sa narodila v Číne, nemá ešte občianstvo," pokračovala v príbehu Kateřina.
 
Kateřina Pekářová s rodinou
Zobraziť galériu (4)
Kateřina Pekářová s rodinou  (Zdroj: Instagram/kacipekarova)

Problém bol podľa nej v tom, že Malvínka nemá ešte občianstvo ani rodný list, iba tzv. Emergency pas pre jeden výjazd z krajiny. "Malo to stačiť. Stále nevieme, či to na letisku len nepo*rali, alebo či to naozaj vláda potrebuje, čo je pekná kravina, keď opustíme krajinu," zamýšľa sa Kateřina.

Po hodinách čakania a pobehovaniu zamestnancov letiska konečne zistili, či môžu odletieť. "Verdikt znel, je nám ľúto, bez víz nemôžete vycestovať," uviedla Češka, pričom dodala, že letisko dalo možnosť odcestovať len jej, otcovi a prvému dieťatu, ale nie Malvínke. 
 
"Vydanie víz bude trvať minimálne týždeň, s tým, že budeme musieť na úrad aj s Malvínkou. Neviem, čo bude, všetko teraz riešime," neskrývala zúfalstvo Kateřina s tým, že čakajú na potvrdenie z českého ministerstva pre čínsku stranu, že môže bábätko odletieť bez víz. 
 
Češka prežívala v Číne
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Instagram/kacipekarova)

"Špeciálom odletieť nie je možné, je preplnený a náhradníkov je tiež dosť. České lietadlo priletí len do Belgicka, odtiaľto z Číny dopraví Čechov francúzsky špeciál," dodáva žena. Na konci s jemným humorom dodala, že "to, aby nás všetkých šupli do karantény, je ešte posledná vec, čo nám tu chýba."

Malo to zmysel, pomoc prišla od českého premiéra

Nádej umiera posledná a tentoraz sa čakať oplatilo. "Malo to zmysel! Dnes sme dostali exitné vízum pre naše dievčatko a zajtra s deťmi letím domov!," infromovala s radosťou Kateřina v pondelok na sociálnej sieti. "Roman (manžel, pozn. redakcia) tu musí ešte ostať do soboty (dúfajme), pretože prevoz nášho psíka na palube umožňuje odtiaľto len Asiana airlines, kde už nie je ale miesto v lietadle. Ale to nevadí, my to zvládneme," dodala Češka a obrátila sa s vďakou na všetkých, ktorý jej takto pomohli. 

Češka prežívala v Číne
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Instagram/kacipekarova)

"Najväčšia vďaka ale patrí pánovi premiérovi, ktorý sa svojím bleskovým konaním o toto zaslúžil, osobne mi telefonoval zo svojej cesty z Portugalska. Nebyť pomoci pána premiéra a pána ministra zahraničných vecí, museli by sme tu zostať ešte cca 3 týždne," neskrýva radosť Kateřina, pretože úrad, kde vydávali vízum, otvárajú až za týždeň.

Zároveň poďakovala aj poslancovi Dominikovi Ferimu, ktorý Andreja Babiša o ich problémoch ihneď informoval a poprosil o pomoc. "Všetkým trom som nesmierne vďačná. Instagram je moc silné médium a vďaka nemu sa všetko dostalo veľmi rýchlo na tie správne miesta, takže aj vám všetkým, ktorí zdieľali náš príbeh, by som chcela moc poďakovať," uzavrela. 

Počet obetí (360) na koronavírus už prevýšil aj množstvo ľudí (349), ktorí zomreli v dôsledku epidémie ťažkého akútneho respiračného syndrómu (SARS) v rokoch 2002-2003. SARS však pritom - pre porovnanie - usmrtil vyššie percento nakazených osôb.

Viac o téme: VízaČínaKoronavírusKateřina Pekářová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu