Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Môžeme si vydýchnuť: Výsledky testov na koronavírus sú u Slovákov negatívne!

Premiér a zároveň minister zdravotníctva Peter Pellegrini Zobraziť galériu (3)
Premiér a zároveň minister zdravotníctva Peter Pellegrini (Zdroj: SITA/AP Photo/Armando Franca)

BANSKÁ BYSTRICA - Výsledky laboratórnych testov na nový koronavírus dvoch pacientov, ktorých v pondelok okolo šiestej hodiny hospitalizovali na oddelenie infektológie v Rooseveltovej nemocnici v Banskej Bystrici, sú negatívne. Konštatoval to predseda vlády, poverený riadením ministerstva zdravotníctva, Peter Pellegrini (Smer-SD) a TASR o tom podvečer informovala hovorkyňa rezortu Zuzana Eliášová.

Dvaja Slováci s podozrením na koronavírus prileteli v nedeľu (2. 2.) spoločne s piatimi Čechmi francúzskym špeciálom z čínskeho mesta Wu-chan, uzavretého epicentra šírenia nového koronavírusu. "V noci na pondelok pricestovali do Prahy a následne boli transportovaní do Fakultnej nemocnice s poliklinikou F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici. Nemajú nový koronavírus. Výsledky laboratórnych testov ukázali, že ich vzorky sú negatívne," zdôraznil premiér.

Lietadlo s evakuovanými Čechmi
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Profimedia)

Podľa Eliášovej sa počnúc pondelkom zároveň robí laboratórna diagnostika už aj na Slovensku, a to v Národnom referenčnom centre pre chrípku pri Úrade verejného zdravotníctva SR. Výsledky testov sú tak známe skôr, ako keď boli zasielané do laboratória v Nemecku.

Lietadlo s evakuovanými Čechmi
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Profimedia)

"Aj vďaka tomu boli výsledky vzoriek dvoch Slovákov známe počas niekoľkých hodín," vysvetlil Ján Mikas, hlavný hygienik SR. "Neprejavujú známky akútneho respiračného ochorenia. Sú izolovaní na samostatnej izbe a bude s nimi komunikovať a starať sa o nich vyhradený personál, ktorý k nim bude pristupovať v ochranných pracovných prostriedkoch. Bez ohľadu na výsledok budú z preventívnych dôvodov 14 dní v karanténe," konštatovala v pondelok ráno po hospitalizácii dvoch pacientov hovorkyňa Rooseveltovej nemocnice Ružena Maťašeje. Zdravotníci od pondelka posilnili telefonické linky. Na každom krajskom regionálnom úrade verejného zdravotníctva sú k dispozícii odborníci pripravení zodpovedať otázky verejnosti.

Nakazení nie sú ani Česi 

U žiadneho z piatich Čechov, ktorých evakuovali z Číny, testy nepotvrdili koronavírus. V pondelok to na Twitteri oznámil český minister zdravotníctva Adam Vojtěch, ktorého citoval spravodajský portál Novinky.cz.

Všetci títo pasažieri zostanú v karanténe v pražskej Nemocnici Na Bulovke. "Celý deň všetci netrpezlivo čakáte na výsledky testov na koronavírus u pätice Čechov, ktorí včera prileteli z Číny. Mám dobrú správu. Všetky výsledky sú negatívne. Napriek tomu pre istotu naďalej zostanú v karanténe. Z Bulovky mám informácie, že nemajú príznaky a darí sa im dobre," napísal minister popoludní v tweete.

Viac o téme: VýsledkyBanská BystricaKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu