Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

VIDEO Návrat v čase: Hrdinstvo aj ťažké osudy československých pilotov počas II. svetovej vojny

PRAHA - Hrdinstvo a ťažké životné osudy československých letcov pôsobiacich počas druhej svetovej vojny v zahraničí ukazuje výstava Rytieri nebies v Národnom múzeu v Prahe. Ľudia môžu vidieť kompletné uniformy, ktoré jednotliví letci nosili, ich ručne písané denníky a ďalšie osobné predmety. Jeden z autorov výstavy Jan Kratochvíl novinárom povedal, že by rád u českého prezidenta a ministra obrany inicioval povýšenie všetkých 2500 príslušníkov zahraničných perutí in memoriam do hodnosti generála. Na výstave sú okrem iného panely s fotografiami všetkých z nich.

Jeden z najdôležitejších míľnikov II. svetovej vojny: Deň, ktorý zasadil Hitlerovi smrteľnú ranu

Výstava sprevádzaná rozsiahlu publikáciou s mnohými fotografiami sa konala pred dvoma rokmi v Brne, vznikla v spolupráci s Múzeom českého, slovenského a rusínskeho exilu. V Prahe sa koná s podtitulom Fragmenty a minulý týždeň ju autori predstavili pri príležitosti 75 rokov od vylodenia v Normandii, na ktorom sa podieľali aj československí piloti.

Aj napriek tomu, že ide len o časť brnianskej expozície, zaberá výstava v Národnom múzeu plochu 300 metrov štvorcových. Medzi najzaujímavejšie predmety podľa Kratochvíla patrí rad kompletných vojenských uniforiem, predovšetkým generálskych. "Jedným takým je napríklad kompletný frak brigádneho generála Miroslava Liškutína, v ktorom dostal vyznamenanie od britskej kráľovnej Alžbety II. v roku 1953," uviedol Kratochvíl.

Pripomenul, že z 2500 československých príslušníkov zahraničného letectva ich vyše 500 zahynulo. Mnohí potom boli postihnutí komunistickým režimom, roky strávili vo väzení. "Národné múzeum je česť pre tých chlapcov a pre Národné múzeum je česť, že sú tu vystavení," povedal Kratochvíl. Vernisáže sa podľa neho zúčastnili traja poslední žijúci z letcov. Výstava má vzdať hold všetkým, ktorí u letectva slúžili, nielen pilotom, ale aj mechanikom a ďalším.

Hlavná sála výstavy je na podlahe vyzdobenej ako letisková ranvej, po stranách sú vitríny s uniformami, fotografie a desiatky originálnych predmetov, ktoré patrili významným osobnostiam pôsobiacim v RAF - generálom Fajtlovi, Liškutínovi, Bryksovi, Nedvědovi a ďalším. Atmosféru majú navodiť exponáty súvisiace s leteckou činnosťou, kompletné uniformy, denníky, štátne vyznamenania, znaky jednotlivých perutí či zbrane.

Viac o téme: Výstava Národné múzeumRytieri nebiesČeskoslovenskí piloti
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu