Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Premiér bilancoval návštevu v Rusku: Putin vraj o žiadnom okupačnom zákone nevedel

Premiér Peter Pellegrini o oficiálnej návšteve v Rusku Zobraziť galériu (5)
Premiér Peter Pellegrini o oficiálnej návšteve v Rusku (Zdroj: TASR/Michal Svítok, Úrad vlády SR)

BRATISLAVA - Premiér Peter Pellegrini sa vrátil z oficiálnej pracovnej cesty do Ruska. O tom, čo spolu s prezidentom Vladimirom Putinom rozoberali a aké sú vzťahy medzi Slovenskom a Ruskom povedal predseda vlády v relácii RTVS Sobotné dialógy. Reč prišla aj na sporný zákon, ktorý sa týka okupácie Československa z roku 1968.

Pellegrini považuje za uznanie pre Slovensko to, že v priebehu mesiaca mohol rokovať aj s prezidentom USA Donaldom Trumpom, aj s predstaviteľmi Ruskej federácie. Zdôraznil, že Ruská federácia neplánuje zmeniť svoj postoj k okupácii Československa.

Peter Pellegrini, Miroslav Lajčák
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Úrad Vlády SR)

Pellegrini kritizoval médiá v súvislosti so sporným zákonom o oprávnenosti okupácie Československa, ktorý má schváliť Ruská duma. Argumentuje tým, že ruský premiér Dmitrij Medvedev ho uistil, že je to aktivita opozičného poslanca a nemá to nič s oficiálnym postojom Ruskej federácie. Dodal, že prezident Vladimir Putin reagoval tým, že o tom zákone ani nepočul.

Rusko podľa Putina nechce škodiť Slovensku

Zdôraznil, že počas rokovania v Rusku sa detailne rozprávali o vzťahoch medzi oboma krajinami. Slovensko sa podľa jeho slov pripravuje, aby mohlo byť súčasťou nových projektov ako Nord Stream 2, preto musí "ponúknuť infraštruktúru, ktorá je na úrovni". Zdôraznil, že Putin ho uistil, že záujmom Ruska nie je poškodiť Slovensko.

Premiér bilancoval návštevu v
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR - Michal Svítok)

V súvislosti s projektom širokorozchodnej trate vedúcej až do Bratislavy povedal, že Slovensko chce byť strategickou tranzitnou krajinou pre plyn a ropu, a rovnako pre železničnú dopravu. Argumentuje tým, že množstvo nákladu z lodnej dopravy prechádza na železničnú. Zdôraznil, že ak sa do projektu nezapoja Slováci, urobí to iná krajina, čo by bolo pre Slovensko podľa jeho slov stratou.

Vzťahy Ruska a Ukrajiny pod rúškom tajomstva

Vzťahy Ruska s Ukrajinou komentovať zatiaľ nechcel. Povedal však, že si želá, aby na východ od Slovenska vládol mier a pokoj. Na otázky o sankciách voči Rusku reagoval tým, že sa téme venovali aj na Medzinárodnom ekonomickom fóre v Petrohrade. Tvrdí, že Slovensko rešpektuje postoj EÚ, myslí si však, že sankcie nikomu nepomáhajú. Podľa neho by mali byť sankcie vždy až posledným krokom.

Na zápas s Kiskom sa teší

Už sa tešíme, že budeme môcť s Andrejom Kiskom bojovať tak, ako sa dá s politickým rivalom, keďže ako prezident bol tak trošku chránený. Reagoval tak na založenie strany končiacim prezidentom. „Nemyslím si, že to zatiaľ vzbudilo nejakú ohromnú pozornosť. Skôr sa mi zdá, že v opozičnom prostredí bude o jednu stranu viac,“ uviedol. Kiskove vyjadrenie pre Nový čas, že sa ukázal jasný presah mafie na Úrad vlády SR, Pellegrini vníma len ako prezidentove kritizovanie.

Premiér bilancoval návštevu v
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

„Prezident za päť rokov veľa toho pekného o Slovensku nielen doma, ale aj v zahraničí, nepovedal. Neustále krajinu kritizoval. Nikto tak o svojej krajine negatívne nerozprával, ako o našej rozprával prezident Kiska. Dnes vládu neriadi mafia, ani žiadna mafia neriadi moje kroky. Nech sa stráni takýchto vyjadrení, tým ubližuje Slovenskej republike, ale aj uráža, hovorí nepravdu, pretože ja som predseda vlády a odmietam, aby mňa niekto spájal s mafiou. Táto vláda funguje ako má a som rád, že dosahuje výsledky. Za ten čas, čo som na čele vlády, sme mnohé veci, ktoré sa možno aj 20 rokov nehýbali, posunuli konečne k lepšiemu,“ konštatoval premiér.

S Čaputovou chce iniciovať spoluprácu

S novou prezidentkou Zuzanou Čaputovou, ako zopakoval, je pripravený spolupracovať. „Mali by sme spolupracovať tam, kde môžeme vyriešiť problémy, aby sa na Slovensku žilo lepšie a aby sa posúvalo dopredu. Prezidentku som požiadal o elementárnu mieru spravodlivosti. Rešpektujem kritiku, poukázanie na problémy, ale na druhej strane, ak chceme byť spravodliví, treba zase aj poukázať na úspechy a pochváliť oblasti, kde sa tie veci zlepšujú. Ak pani prezidentka bude takýmto spôsobom pôsobiť, tak si myslím, že spolupráca medzi nami dvoma môže byť na prospech tejto krajiny,“ povedal Pellegrini. Prízvukoval, že s Kiskom takú skúsenosť nemal.

Zuzana Čaputová a Peter
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: FB/Zuzana Čaputová, FB/Peter Pellegrini,)

O dianí v strane Smer-SD a či by mala zmeniť lídra, premiér uviedol, že v prvom rade sú záujmy Slovenskej republiky, potom jeho záujmy ako bude vyzerať najúspešnejšia strana a až nakoniec, kto bude sedieť na ktorej stoličke. Na otázku, či zostane v strane, ak ju Robert Fico povedie do volieb, povedal, že „ak by strana dala najavo, že nemá záujem o moje služby, v strane by som nezostal. Na druhej strane si myslím, že ešte mám čo ponúknuť". Dodal, že to sa bude riešiť v rámci vnútrostraníckej diskusie, strana by na konci leta mala mať jasno, v akej konštalácii chce ísť do volieb a s čím.

Hovorilo sa aj o budúcnosti v Smere

Pellegrini povedal, že na konci leta by mala mať strana Smer-SD jasno v tom, v akej konštelácii chce ísť do volieb. Situácia v strane podľa neho nie je taká vážna. Zdôraznil, že ide o vnútrostranícke záležitosti. Na otázku, či sa bude uchádzať o post lídra Smeru-SD, odpovedal, že sú rôzne typy líderstva. "Uvidím, čo povie strana. Musíme hovoriť o tom, kto bude volebný líder, kto je predsedom strany, ako bude vyzerať program," skonštatoval s tým, že jeho povinnosťou je v prvom rade riešiť problémy krajiny.

V súvislosti s oslavami 75. výročia vylodenia v Normandii povedal, že s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou či francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom sa stretávajú bežne a sú v pravidelnom kontakte. Svetoví lídri podľa neho vedia, ako ťažko sa dohadujú termíny stretnutia s lídrami Ruskej federácie. Svoju návštevu Ruska obhajuje tiež tým, že bol pozvaný aj na Medzinárodné ekonomické fórum v Petrohrade. Dodal, že zastúpenie Slovenska podpredsedom vlády Richardom Rašim (Smer-SD) bolo s lídrami odkomunikované dopredu.

Kiskovi uštedril kritiku

Vylodenie v Normandii však považuje za dôležitú udalosť druhej svetovej vojny. Vyzdvihol úlohu slovenských a českých letcov, ktorú si podľa jeho slov vážia aj iné krajiny. Kritizoval však Andreja Kisku, ktorý naďalej poberá plat a účasť na oslavách v Anglicku podľa neho odmietol z lenivosti.

Kisku kritizoval aj za jeho výroky na adresu Slovenska v zahraničných médiách. "Je to politické zneužívanie. Robí si svoju politickú agendu," skonštatoval. Na posledné prieskumy verejnej mienky reagoval tým, že si nemyslí, že Kiska dosiahol dobré čísla. „Skôr sa mi zdá, že namiesto ôsmich strán v opozícii ich bude deväť,“ podotkol s tým, že je to skôr "drobenie" politickej scény. V súvislosti s blížiacimi sa oslavami Slovenského národného povstania Pellegrini povedal, že to môže byť priestor na spoločný samit amerického prezidenta Donalda Trumpa a ruského lídra Vladimira Putina. 

Viac o téme: Návšteva RuskoPeter Pellegrini
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu