Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

MIMORIADNE Bombový útok v Egypte! Terčom sa stal neďaleko pyramíd turistický autobus

Výbuch v Egypte Zobraziť galériu (2)
Výbuch v Egypte (Zdroj: Twitter/EHA News)

KÁHIRA - Turistický autobus v Egypte sa stal terčom bombového útoku. Incident sa odohral neďaleko pyramíd v egyptskej provincii Gíza. Najmenej 12 ľudí vrátane turistov utrpelo zranenia. V autobuse bolo 25 turistov z Južnej Afriky.

Pri výbuchu bomby na ceste pri pyramídach v egyptskej Gíze, ktorý zasiahol turistický autobus, utrpelo zranenia najmenej 17 ľudí vrátane turistov. Informuje o tom agentúra AP s odvolaním sa na egyptských predstaviteľov, ktorí s ňou komunikovali pod podmienkou anonymity. Bližšie podrobnosti zatiaľ úrady neoznámili.

Nedeľňajší incident sa stal na ceste pri rozostavanom Veľkom egyptskom múzeu neďaleko pyramíd. Spomínaný autobus podľa predstaviteľov viezol najmenej 25 ľudí prevažne z Juhoafrickej republiky. Bezpečnostné zložky uzavreli miesto výbuchu, povedali zmienení predstavitelia s tým, že zranených previezli do nemocnice. Výbuch podľa nich poškodil čelné sklo na ďalšom aute. Vedúci Veľkého egyptského múzea Atíf Moftah uviedol, že explózia nespôsobila na múzeu žiadne škody.

K incidentu sa zatiaľ neprihlásila žiadna skupina. Je to už druhý útok za uplynulých šesť mesiacov, ktorého terčom sa stali zahraniční turisti pri slávnych pyramídach. V decembri pri výbuchu bomby, ktorý zasiahol autobus s 15 turistami z Vietnamu, zomreli traja z nich.

Medzi zranenými by nemali byť Slováci 

Medzi zranenými turistami pri nedeľnom bombovom útoku v Egypte by nemali byť Slováci. TASR to povedal riaditeľ tlačového odboru Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR Juraj Tomaga. „Z informácií, ktoré máme k dispozícii, nevyplýva, že by medzi zranenými občanmi mali byť občania SR. Sme však v kontakte s miestnymi úradmi,“ skonštatoval s tým, že slovenským občanom odporúčajú, aby využívali registračný systém MZVaEZ.

Zranených je niekoľko turistov

Pyramídové pole v Gíze leží na predmestí metropoly Káhira. Väčšina zranených sú zahraniční turisti, uvádza na svojej webovej stránke agentúra Sky News a dodáva, že útok si zrejme nevyžiadal obete na životoch.

Egypt roky bojuje s povstaním islamských militantov na Sinajskom polostrove, ktoré sa príležitostne dostane aj do iných častí krajiny. Militanti sa pritom zameriavajú najmä na menšinu kresťanov či turistov. Útok prišiel v čase, keď sa egyptský turistický ruch zotavuje po rokoch stagnácie, ktorá nastala po politických nepokojoch a násilnostiach po povstaní v roku 2011, ktoré zvrhlo z vlády dlhoročného prezidenta Husního Mubaraka. Je to už druhý útok za uplynulých šesť mesiacov, ktorého terčom sa stali zahraniční turisti pri slávnych pyramídach.

MIMORIADNE Bombový útok v
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Twitter/EHA News)

Viac o téme: VýbuchAutobusTuristiEgyptGíza
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu