Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Jakarta sa zmieta v povolebných nepokojoch: Demonštrácie si vyžiadali šesť obetí

Nepokoje v Jakarte Zobraziť galériu (3)
Nepokoje v Jakarte (Zdroj: TASR (AP Photo/Achmad Ibrahim))

JAKARTA - Šesť ľudí zahynulo v stredu pri povolebných nepokojoch v indonézskom hlavnom meste Jakarta, ktoré vypukli deň po oznámení výsledkov prezidentských volieb. Údaj o zabitých sa zakladá na správach z nemocníc, ako na tlačovej konferencii informoval šéf národnej polície Tito Karnavian.

Príčina smrti týchto ľudí sa vyšetruje a Karnavian nevylúčil účasť tretích strán, ktoré mohli konať ako provokatéri. Obete podľa neho zasiahli náboje alebo tupé predmety. Toto treba objasniť, zdôraznil policajný šéf. Minister pre bezpečnosť Wiranto tiež oznámil, že úrady zablokujú sociálne siete v určitých oblastiach, keďže Jakartou otriasajú nepokoje.

Jakarta sa zmieta v
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR (AP Photo/Dita Alangkara))

Podporovatelia neúspešného prezidentského kandidáta Prabowa Subianta sa totiž dostali v Jakarte do zrážok s bezpečnostnými silami, zároveň podpaľovali vozidlá a hádzali kamene do polície. Tá zareagovala použitím slzotvorného plynu a gumovými projektilmi, napísala tlačová agentúra AP. Polícia vyhlásila, že nepokoje boli skôr naplánované než spontánne.

Protestujúci sa už v utorok večer pokúšali preraziť si cestu k sídlu volebného kontrolného úradu v centre metropoly a zrážky s políciou odvtedy trvajú. Hovorca národnej polície Muhammad Iqbal uviedol, že väčšina protestujúcich prišla z oblastí mimo Jakarty a zatkli takmer 60 podozrivých provokatérov. Miestne médiá už skôr informovali o niekoľkých úmrtiach a desiatkach zranených medzi protestujúcimi. Guvernér Jakarty Anies Baswedan, ktorý je spriaznený s porazeným prezidentským kandidátom Subiantom, tiež predtým oznámil šesť mŕtvych.

Jakarta sa zmieta v
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR (AP Photo/Dita Alangkara))

Indonézska volebná komisia v utorok vyhlásila, že prezident Joko Widodo získal vo voľbách 17. apríla 55,5 percenta hlasov voličov a tým aj druhé funkčné obdobie. Subianto, ultranacionalistický bývalý generál špeciálnych síl, odmietol prijať výsledky a vyhlásil sa za víťaza. Jeho volebný tím oznámil, že plánuje výsledky napadnúť na ústavnom súde. Ako dôvod uvádza masívne podvody pri hlasovaní v tretej najväčšej demokracii na svete, ale jeho tím zatiaľ neposkytol žiadne dôveryhodné dôkazy.

Viac o téme: VoľbyNepokojeJakarta
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu