Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Otec Michala (†33), ktorého v Česku roztrhal lev, prehovoril: Bola to vražda, toto je dôkaz

Zobraziť galériu (6)
(Zdroj: Facebook M.P.)

ZLÍN/ZDĚCHOV - Petr, otec chovateľa Michala Práška, ktorý sa stal v utorok v českom Zděchove obeťou leva, neverí, že smrť jeho syna bola náhoda. Pre český denník Blesk uviedol, že celý incident je veľmi podivný a má podozrenie, že išlo o zločin. Mladík vraj nebol v klietke zo svojej vôle. Polícia zatiaľ čaká na výsledky pitvy, ktoré však budú známe až o niekoľko týždňov a mali by vniesť viac svetla do prípadu. Vyšetrovanie pokračuje. Polícia preveruje aj na to, či nebol spáchaný nejaký trestný čin.

Hrozný pohľad do výbehu v Česku: Lev napadol a zabil chovateľa Michala (†33), zviera zastrelili

"Na videu som ráno videl, že syn leží v ubikácii, tak som tam išiel. Vchodové dvere boli ale zamknuté zvonku! Zväzok s kľúčmi bol v nich. Nemohol sa zamknúť sám," uviedol pre Blesk nešťastný otec Petr. Podľa jeho slov behal lev Fufík sem a tam za vstupnými dverami a v jeho klietke bola z nepochopiteľných dôvodov samica.

"Syn nosil neustále okuliare. Bez nich nič nevidel. Tie sa ale nikde nenašli. Liuwu nemuseli vôbec strieľať. Bola krotká. Ale to bol jasný úmysel. Išli tam s cieľom zabíjať. Trvalo päť hodín, než vstúpili dovnútra. Lekárka musela vedieť, že už syn nežije," dodal. Podľa neho syn išiel k voliére v pondelok o 17.30 s jedlom.

Otec Michala (†33), ktorého
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Facebook M.P.)

"Okolo 18. hodiny sa muselo niečo stať, pretože nebol otvorený výbeh. Zrejme to nestačil urobiť. Niečo sa tam odohralo. Ja som presvedčený o vražde," trvá Petr na svojom. Zaujímavosťou je aj to, že vraj Michal bol vyzlečený a šaty nikde neboli.

Svedok má iný názor

K policajnej akcii bol privolaný aj veterinár Dominik Gregořík, očitý svedok a odborník. Na príčinu útoku leva vrátane následnej smrti oboch zvierat má iný názor. Ako uviedol český Blesk, veterinár bol pri usmrtení šeliem. Myslí si, že deväťročný lev Fufi napadol Michala preto, lebo levica Liuwa bola gravidná a Fufi mohol považovať Michala za „konkurenciu“. „V takom období nie je múdre sa k šelmám vôbec približovať,“ vysvetlil Gregořík.

Otec Michala (†33), ktorého
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TV Nova/TV Markíza)

Pitvať budú aj levy

Polícia nariadila pitvu chovateľa, ale aj pitvu levov, ktorých zastrelila. Pitvy by mali ukázať, za akých okolností muž zomrel a za akých okolností na neho lev zaútočil.

Tridsaťtriročný Michal utrpel pri útoku dospelého leva smrteľné zranenia. Nešťastie sa stalo v koterci vnútri oploteného výbehu, ktorý v obci stál bez stavebného povolenia. Leva i levicu, ktorú muž tiež choval, zastrelili policajti z privolanej zásahovej jednotky z Brna, aby bolo možné sa k chovateľovi dostať.

Otec Michala (†33), ktorého
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TV Nova/TV Markíza)

Rozzúrené šelmy nedokázali uspať

Na mieste bol tiež tím zo zlínskej zoologickej záhrady. Zoológovia pôvodne chceli šelmy uspať. Na mieste sa však ukázalo, že najbezpečnejšie ich bude usmrtiť. "Rozzúrené zvieratá boli uzavreté v objekte, ktorý nevyhovoval bezpečnostným ani chovateľským parametrom a nebolo možné do neho bez rizika vstúpiť s uspávacími strelami. Vnútri bol človek v ohrození života," uviedla zoo vo svojom vyjadrení. Samec leva bol veľmi agresívny a situácia vo vnútri stiesneného objektu veľmi neprehľadná. "Strelec s narkotizačnou puškou by sa ocitol vo veľkom nebezpečenstve. Je nám veľmi ľúto, že sa napriek všetkej snahe nepodarilo chovateľa zachrániť," dodala zoo.

Otec Michala (†33), ktorého
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Veterinári chov nepovolili

Chov šeliem Michalovi opakovane nepovolili veterinári. Úrady mu však nedokázali v nepovolenom chove zabrániť napriek tomu, že dostal niekoľko právoplatných pokút. Veterinárna správa nemala možnosť leva odviezť. Mohla by vydať ustanovenie na odobratie zvieraťa, muselo by sa však preukázať týranie, čo sa v Zděchove nedialo.

Otec Michala (†33), ktorého
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Michala lev napadol už aj v minulosti

Rovnaký lev Michala napadol už pred niekoľkými rokmi, ešte keď ho mal na Slovensku. Zranený muž vtedy skončil v trnavskej nemocnici. Vlani v lete polícia riešila tiež incident týkajúci sa levice. Chovateľ s ňou bol na prechádzke, a hoci bola priviazaná na vôdzke, dostala sa do stretu s prechádzajúcim cyklistom, ktorý potom musel vyhľadať ošetrenie.

Otec Michala (†33), ktorého
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Facebook M.P.)

Michal priviezol vtedy šesťročného leva do Zděchova v lete 2016. Na rodinných pozemkoch postavil bez povolenia koterec s výbehom, na čo sa dlhší čas sťažovali niektorí miestni. Predvlani chceli pracovníci vsetínskych technických služieb z rozhodnutia stavebného úradu výbeh odstrániť. Muž však napriek výzve policajtov na pozemok nikoho nepustil.

Viac o téme: ChovateľLevZděchovMichal Prášek
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu