Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Škandál v Británii: Tajné služby boli zapojené do mučenia a únosov podozrivých z 9/11

Ilustračné foto Zobraziť galériu (6)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

LONDÝN - Britské tajné služby vedeli o zlom zaobchádzaní s osobami podozrivými z terorizmu, ktoré Spojené štáty zadržali po útokoch z 11. septembra 2001. Vyplýva to zo správ, ktoré vo štvrtok zverejnil výbor britského parlamentu. Podľa denníka The Guardian ide o jedno z najusvedčujúcejších obvinení britských spravodajských služieb, odhaľujúce spojitosť s mučením a že unášanie podozrivých bolo rozšírenejšie, ako sa doteraz predpokladalo. Týranie zahŕňalo odopieranie spánku, hladovanie či nútenie držať stresové pozície.

Bývalý strážca Usámu bin Ládina bol zadržaný: Nasledovať bude pravdepodobne vyhostenie

Poslanci Výboru pre tajné služby a bezpečnosť (ISC) po dlhom skúmaní dospeli k záveru, že britskí agenti o systematickom zlom alebo krutom zaobchádzaní s väzňami vedeli, ale tieto praktiky tolerovali a neurobili nič pre to, aby ich Američania prestali používať. Informovala o tom televízia Sky News.

Guantánamo
Zobraziť galériu (6)
Guantánamo  (Zdroj: SITA/AP/Ramon Espinosa)

Podľa autorov správy však neexistujú dôkazy, že by sa na zneužívaní osôb podozrivých z terorizmu priamo podieľali príslušníci niektorej z trojice britských tajných služieb: zahraničnej rozviedky MI6, kontrarozviedky MI5 a vojenskej spravodajskej služby DI.

Obsah správy

Jedna správa pokrýva obdobie od teroristických útokov v USA z 11. septembra 2001 až do roku 2010, zatiaľ čo druhá sa zaoberá súčasnými otázkami. Britskí agenti sa vtedy podieľali na približne 2300 výsluchoch väzňov zadržiavaných v Iraku, Afganistane a na americkej základni Guantánamo na Kube.

Škandál v Británii: Tajné
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP/Ramon Espinosa)

V kľúčovej pasáži v správe sa píše, že MI6 "požadovala a získala povolenie od ministra zahraničia" na financovanie nákladov na lietadlo zapojené do prípadu prepravy väzňov. Ministrom zahraničia v roku 2001 až 2006 bol Jack Straw, ktorý sa však obhajoval, že o všetkých aktivitách MI6 a britských špionážnych organizácií sa dozvedel až v správe.

Poslanci zaznamenali 232 prípadov, keď britské tajné služby poskytli otázky na výsluchy, hoci vedeli o zlom zaobchádzaní s vypočúvanými. V 198 prípadoch dostali britské tajné služby informácie tretej strany získané prostredníctvom mučenia.

Briti nepodnikli žiadne kroky

Škandál v Británii: Tajné
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP/Ramon Espinosa)

V 128 zaznamenaných prípadoch sa britská strana dozvedela od zahraničných partnerov o krutom zaobchádzaní s väzňami, avšak nepodnikla žiadne kroky. O 25 incidentoch informovali Britov samotní zadržiavaní.

Členovia parlamentného výboru zaznamenali 13 prípadov, keď boli britskí agenti priamymi svedkami zlého zaobchádzania s údajnými teroristami. "To, že USA a ďalší týrali zadržiavané osoby, je nepochybné, rovnako ako skutočnosť, že spravodajské agentúry si toho boli od začiatku vedomé," píše sa v správe.

Škandál v Británii: Tajné
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP/Ramon Espinosa)

Vyšetrovanie by malo byť rozsiahlejšie

Výbor odmietol tvrdenie tajných služieb, že išlo len o "izolované incidenty". Kontroverzný program vyšetrovaní podozrivých z terorizmu po útokoch na USA z 11. septembra 2001 ukončil definitívne americký prezident Barack Obama po nástupe do úradu v januári 2009.

Tajné väznice v Európe CIA údajne mala v Litve, Rumunsku a Poľsku, mimo Európy napríklad v Thajsku, Maroku, Pakistane, Afganistane, Egypte či Jordánsku. Medzi zariadeniami prevážali zadržaných ľudí lietadlá, ktoré používali na medzipristátie letiská celkovo v 17 krajinách Rady Európy.

Škandál v Británii: Tajné
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP/Ramon Espinosa)

Organizácie na ochranu ľudských práv považujú vyšetrovanie, ktoré viedol výbor britského parlamentu, za príliš limitované a nedostatočné. Požadujú pritom rozsiahlejšie a dôkladnejšie prešetrenie celej záležitosti, ktoré by viedol osobitný sudca.

Vyšetrovanie muselo byť predčasne ukončené, keďže britská premiérka neudelila povolenie hovoriť s kľúčovými osobami z bezpečnostných služieb a spravodajských agentúr.

Viac o téme: MučenieVäzeniePodozrivýUSABritské tajné služby
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu