Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Británia zdvíha varovný prst voči Rusku: Nehrajte diplomatické šachy so zadržiavaným Američanom

Zadržiavaný Američan Paul Whelan
Zadržiavaný Američan Paul Whelan (Zdroj: TASR/Courtesy of the Whelan Family via AP)

LONDÝN - Británia varovala v piatok Rusko, aby v súvislosti so zadržaným bývalým príslušníkom americkej námornej pechoty Paulom Whelanom, ktorý má dvojaké americké a britské občianstvo, nehralo "diplomatické šachy".

Whelana zadržali minulý piatok v Moskve príslušníci ruskej Federálnej bezpečnostnej služby (FBS) a následne ho obvinili zo špionáže. "Nesúhlasíme s tým, aby boli jednotlivci využívaní na diplomatické šachy... Máme veľké obavy oňho aj jeho rodinu," povedal v piatok v rozhovore pre BBC britský minister zahraničných vecí Jeremy Hunt. "Chceme vedieť, čoho sa tie obvinenia voči nemu týkajú," dodal Hunt s tým, že Británia Whelanovi ponúkla konzulárnu pomoc.

Americký veľvyslanec v Rusku Jon Huntsman navštívil Whelana v stredu v moskovskej väznici Lefortovo, kde ho zadržiavajú. Na otázku, či britské ministerstvo zahraničných vecí zmení odporúčania pre britských občanov cestujúcich do Ruska, Hunt odpovedal: "Samozrejme, aj o tom sa uvažuje."

Predstavitelia FSB v pondelok oznámili, že zadržali Američana, ktorý "vykonával špionážnu činnosť". Muž bol identifikovaný ako 48-ročný Paul Whelan, bývalý príslušník americkej námornej pechoty, ktorý je v súčasnosti zamestnaný ako riaditeľ bezpečnostného útvaru v americkej spoločnosti BorgWarner dodávajúcej automobilové komponenty. Jeho rodina tvrdí, že do Moskvy cestoval preto, aby sa tam zúčastnil na svadbe svojho bývalého kolegu. Ak by ruský súd Whelana uznal za vinného, hrozí mu väzenie v rozmedzí od desať do 20 rokov.

Žiadajú o pomoc kongres

Príbuzní vyzvali v piatok americký Kongres a ministerstvo zahraničných vecí, aby zabezpečili jeho prepustenie. Informovala o tom agentúra AFP. "V Paulovom mene vyzývame americký Kongres a ministerstvo zahraničných vecí, aby zabezpečili jeho prepustenie a skorý návrat domov," uvádza sa vo vyhlásení Whelanovej rodiny s tým, že pokiaľ je vo väzbe, je nevyhnutné zamerať sa to, aby bol v bezpečí, bolo s ním slušne zaobchádzané a mal dobrého právnika.

Whelana (48), ktorý je bývalým príslušníkom americkej námornej pechoty, zadržali minulý piatok v Moskve príslušníci ruskej Federálnej bezpečnostnej služby (FBS) a následne ho obvinili zo špionáže. V súčasnosti sa nachádza vo väzbe v moskovskom väzení Lefortovo. Jeho rodina tvrdí, že do Moskvy cestoval preto, aby sa tam zúčastnil na svadbe svojho bývalého kolegu. O tom, že bol agentom americkej tajnej služby, pochybujú vzhľadom na jeho pestrú minulosť z čias, keď slúžil v námornej pechote, aj americkí experti.

V súvislosti s Whelanovým zadržaním sa podľa AFP objavili špekulácie, že ide o odvetné opatrenie za zadržiavanie ruskej občianky Marije Butinovej, ktorá je v USA vo vyšetrovacej väzbe po tom, čo sa v decembri priznala, že vykonávala činnosť ilegálneho zahraničného agenta, čo je oficiálne označenie pre špionáž. Viacerí analytici sa podľa AFP domnievajú, že Moskva by sa mohla usilovať o zabezpečenie výmeny Whelana za Butinovú alebo iného ruského občana zadržiavaného v Spojených štátoch. 

Viac o téme: RuskoBritániaPaul Whelan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu