Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Dôkaz, ktorý môže zmeniť históriu: USA odpočúvali okrem Merkelovej 35 svetových lídrov!

Jay Carney
Jay Carney (Zdroj: SITA)

LONDÝN - Americká Národná bezpečnostná agentúra (NSA) podľa dnes zverejnených informácií britského denníka Guardian monitorovala telefonickú komunikáciu 35 čelných medzinárodných politikov.

Guardian sa odvolal na podklady získané od bývalého spolupracovníka amerických tajných služieb Edwarda Snowdena. Dokument mal pochádzať z roku 2006. Mená politikov zverejnené neboli, uviedla tlačová agentúra DPA.

V stredu vzbudilo rozruch tvrdenie, že NSA odpočúvala mobilný telefón nemeckej kancelárky Angely Merkelovej. Téma sa objavila aj na summite EÚ v Bruseli. Biely dom zdôraznil, že Merkelovej telefón nemonitoruje a monitorovať nebude, k minulosti sa nevyjadril. Hovorca Bieleho domu Jay Carney povedal, že konkrétne výčitky v súvislosti s aktivitami tajných služieb nebudú "verejne komentovať".

Carney tiež podotkol, že nebudú reagovať na každé obvinenie, ktoré sa objaví v novinách. Pripustil, že aféra NSA poškodila vzťahy USA s dôležitými spojencami a že existuje "isté napätie". Ako ďalej povedal Carney, Spojené štáty majú dôležité, cenné a hlboké priateľstvá a spojenectvá s krajinami, ktoré od Washingtonu požadujú, aby prejavené obavy vzali veľmi vážne. Dodal, že existuje priama komunikácia cez diplomatické kanály na najvyššej úrovni s veľmi blízkymi spojencami v Nemecku.

Summit EÚ o mimoriadne napätých vzťahoch s USA

 

Októbrový summit EÚ, ktorý bol pôvodne zameraný na otázky digitálnej agendy, jednotného trhu s telekomunikáciami a v politickej oblasti otázkam nelegálnej migrácie, dostal nový rozmer presadením otázky nelegálnych špionážnych praktík Američanov na pôde EÚ do pracovnej agendy.

Dvojdňový summit únie sa koná uprostred rastúceho škandálu okolo účasti amerických spravodajských služieb na neohlásenom spravodajskom sledovaní európskych politikov či diplomatov. V návrhu pracovnej agendy Európskej rady nebola zahrnutá téma ochrany osobných údajov, došlo však k tomu na žiadosť niektorých európskych lídrov ešte pred začiatkom summitu a kritický postoj k celej kauze zaujal aj predseda Európskej komisie José Manuel Barroso.

Médiá najskôr zaujala správa, že nemecká kancelárka Angela Merkelová sa dohodla na separátnom stretnutí na túto tému s francúzskym prezidentom Francoisom Hollandom. Obaja štátnici sa stretli okolo pol piatej popoludní, krátko pred oficiálnym otvorením zasadania Európskej rady. Merkelová po príchode na summit na adresu údajných špionážnych praktík Američanov uviedla, že "takéto veci sa medzi priateľmi nerobia", čo podľa jej slov v dnešnom telefonickom rozhovore pripomenula aj prezidentovi USA Barackovi Obamovi. Predseda skupiny socialistov a demokratov (S&D) v Európskom parlamente Hannes Swoboda v súvislosti so správami o údajnom odpočúvaní Merkelovej mobilu Američanmi na sieti Twitter zažartoval, že Merkelová by si na summit nemala brať mobil, aby Obama prostredníctvom Národnej spravodajskej služby (NSA) nepočúval, o čom európski lídri rokujú.

Šéf európskej exekutívy Barroso v priebehu dnešného dňa uviedol, že odhalenia o nezákonných aktivitách americkej rozviedky v Európe alebo európskych tajných služieb predstavujú "veľmi citlivú otázku". A pripomenul, že Európania považujú svoje súkromie za jedno zo základných práv.

"Dobre vieme, čo sa stane, keď štáty zneužijú túto právomoc na zasahovanie do súkromného života ľudí," uviedol Barroso. Dodal, že právo na súkromie je veľmi dôležité a krajiny EÚ sa snažia udržať čo možno najvyššiu úroveň ochrany súkromia a osobných údajov. Predseda EK v tejto súvislosti vyzval lídrov členských štátov únie, aby dospeli čo najrýchlejšie k spoločnému stanovisku v tejto otázke.

Predseda Európskeho parlamentu Martin Schulz počas otváracieho príhovoru na summite uviedol, že ak sa potvrdí, že spravodajské agentúry demokratických spojeneckých vlád sledovali telefonické rozhovory členov iných demokratických vlád alebo ich vodcov, "bolo by to veľkou ranou demokracii".
      Schulz krátko pred summitom v rámci stretnutia socialistických lídrov z krajín EÚ uviedol, že ak sa potvrdí pravdivosť špionážnej aféry USA, bude potrebné pozastaviť prebiehajúce rozhovory o dohode o voľnom obchode a investíciách medzi Európskou úniou a Spojenými štátmi.

 

Hollywood sa postavil proti praktikám špiónov

Viacero hollywoodskych hviezd sa prostredníctvom mediálnej výzvy pridalo k medzinárodnému protestu proti sledovacím aktivitám americkej Národnej bezpečnostnej agentúry (NSA). Informovala o tom dnes tlačová agentúra DPA.

Medzi osobnosťami, ktoré verejný projekt neziskovej organizácie Electronic Frontier Foundation (EFF) zaoberajúcej sa obhajobou práv na slobodu slova v kontexte digitálnej doby podporili, sú režisér Oliver Stone, herci John Cusack, Will Wheaton i Maggie Gyllenhaalová. Video je súčasťou snáh EFF o upovedomenie verejnosti na špionážne praktiky NSA pred plánovaným veľkým pochodom s názvom Zastavme naše sledovanie, ktorý sa uskutoční v sobotu vo Washingtone.

Iniciatíva prichádza v čase vzrastajúcich obáv medzinárodného spoločenstva ohľadom podozrení, že Spojené štáty odpočúvali mobilný telefón nemeckej kancelárky Angely Merkelovej. Kritika pritom prichádza aj z radov blízkych spojencov USA.

V tri a pol minútovom spote Stone varuje, že sledovacie systémy nedokážu rozlíšiť medzi oprávnenými cieľmi a radovými občanmi. "Každému Američanovi hrozí riziko, že sa stane obeťou aktivít NSA," hovorí režisér. "Nástroje sledovania neboli nikdy efektívnejšie a hrozba pre naše občianske slobody nikdy väčšia," doplnil John Cusack.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu