Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Američania sa teda ukázali: Merkelovú údajne odpočúvali 11 rokov!

Dátove centrum NSA
Dátove centrum NSA (Zdroj: SITA)

BERLÍN - Americké špionážne agentúry mali monitorovať mobilný telefón nemeckej kancelárky Angely Merkelovej už od roku 2002. Informovala o tom dnes agentúra DPA. Americký prezident Barack Obama údajne Merkelovej povedal, že by bol odpočúvanie zastavil, keby bol o ňom vedel.

V článku nemeckého týždenníka Bild am Sonntag sa však uvádza, že Obama o sledovaní Merkelovej vedel najmenej od roku 2010, keď ho o celej operácii mal osobne informovať šéf Národnej bezpečnostnej agentúry (NSA) Keth Alexander.

Odhalenie, že NSA odpočúvala Merkelovej telefón, vyvolalo v Nemecku vlnu nevôle a vláda si predvolala amerického veľvyslanca. Číslo mobilného telefónu nemeckej kancelárky bolo podľa časopisu Der Spiegel v dokumentoch NSA označené ako "GE Chancellor Merkel".

Lídri EÚ sa na nedávnom summite v Bruseli vyslovili za udržanie silného transatlantického partnerstva napriek hnevu nad obvineniami z rozsiahleho amerického sledovania spojencov. Francúzsko a Nemecko však stále trvajú na tom, že tento rok by sa mali so Spojenými štátmi dohodnúť nové pravidlá spravodajského sledovania.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu