Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Personálne rošády v parlamente: Toto sú noví poslanci, FOTO Mazureka nahradil Špánik

V parlamente zložili sľub náhradníci Zobraziť galériu (7)
V parlamente zložili sľub náhradníci (Zdroj: Topky/Vlado Benko Jr. )

BRATISLAVA - Začiatok septembra je tu, a to znamená, že okrem študentov a žiakov sa do svojich lavíc vracajú aj poslanci Národnej rady SR. Niektorí si do nich zasadnú prvýkrát, pretože nastúpia ako náhradníci za odídencov. Väčšinou išlo o víťazov z májových eurovolieb no náhrada prichádza aj za odsúdeného poslanca ĽSNS Milana Mazureka.

Mimoriadna schôdza s cieľom vysloviť nedôveru predsedovi vlády sa začne po 47. schôdzi, na ktorej zložia sľub náhradníci za europoslancov. Tá sa začne o 9:30. Namiesto europoslanca Miroslava Číža nastupuje za stranu Smer-SD náhradník Marek Mitterpák.

Marek Mitterpák
Zobraziť galériu (7)
Marek Mitterpák  (Zdroj: Topky/Vlado Benko Jr. )

Číža mal pôvodne nahradiť Jasaň

Za Číža mal pritom podľa prvotných informácií nastúpiť ako náhradník Viliam Jasaň, ktorý sa v médiách spomínal ako človek, ktorý mal kontakty na talianskeho podnikateľa Antonina Vadalu. Po vražde novinára Jána Kuciaka skončil Jasaň ako tajomník Bezpečnostnej rady SR. 

Miroslav Číž a Viliam Jasaň
Zobraziť galériu (7)
Miroslav Číž a Viliam Jasaň  (Zdroj: Topky/Ján Zemiar, SITA/Marko Erd)

„Dnes bolo na centrálu strany Smer-SD doručené oznámenie od Viliama Jasaňa, že si neuplatní mandát ako náhradník za Miroslava Číža a nenastúpi do Národnej rady SR,“ uviedol hovorca Smeru Ján Mažgút ešte v máji tohto roka. Luciu Ďuriš Nicholsonovú nahradí v poslaneckom kresle za stranu Sloboda a Solidarita Marián Viskupič a Eugena Jurzycu (SaS) Jakub Nedoba.

Marián Viskupič
Zobraziť galériu (7)
Marián Viskupič  (Zdroj: Topky/Vlado Benko Jr. )

Jakub Nedoba
Zobraziť galériu (7)
Jakub Nedoba  (Zdroj: Topky/Vlado Benko Jr. )

Náhradníkom Milana Uhríka v zákonodarnom zbore za stranu Kotleba - Ľudová strana Naše Slovensko (ĽSNS) je Marián Chmelár.

Marián Chmelár
Zobraziť galériu (7)
Marián Chmelár  (Zdroj: Topky/Vlado Benko Jr. )

Najvyšší súd SR v utorok potvrdil vinu Milana Mazureka z ĽSNS v kauze jeho výrokov na adresu Rómov. Prišiel aj o poslanecký mandát. Jeho náhradníkom je Milan Špánik. 

Milan Špánik
Zobraziť galériu (7)
Milan Špánik  (Zdroj: Topky/Vlado Benko Jr. )

Mazurek bol členom Výboru NR SR pre ľudské práva a národnostné menšiny a Osobitného kontrolného výboru NR SR na kontrolu činnosti Vojenského spravodajstva. Špánik ho zároveň nahradí aj v týchto výboroch. „Sľubujem na svoju česť a svedomie vernosť Slovenskej republike. Svoje povinnosti budem plniť v záujme jej občanov. Budem dodržiavať ústavu a ostatné zákony a pracovať tak, aby sa uvádzali do života,“ znie sľub. Poslanec ho potvrdzuje slovom „sľubujem“ a svojím podpisom.

Viac o téme: ParlamentSchôdzaNáhradníci
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu