Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Strany vstupujú do predvolebnej kampane, minúť môžu tri milióny eur

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Politické strany a hnutia v utorok vstupujú do oficiálnej predvolebnej kampane. Avizoval to predseda parlamentu Andrej Danko (SNS), ktorý v pondelok vyhlásil termín volieb do Národnej rady (NR) SR na 29. februára 2020.

Predvolebná kampaň sa začína zverejnením rozhodnutia o vyhlásení volieb v Zbierke zákonov. Končí sa 48 hodín pred voľbami. Strany na ňu môžu minúť maximálne tri milióny eur vrátane dane z pridanej hodnoty. Vyplýva to zo zákona o volebnej kampani. Legislatíva za volebnú kampaň označuje akúkoľvek činnosť politickej strany, hnutia, ich koalície a kandidátov, za ktorú sa obvykle platí a smeruje k propagácii ich činnosti, cieľov a programu za účelom získania volenej funkcie.

"Rozumie sa tým činnosť v prospech aj v neprospech subjektov," upresňuje zákon. Strany a hnutia musia mať zriadené transparentné účty. Do limitu nákladov sa podľa zákona započítava aj "rozdiel medzi cenou daru alebo iného bezodplatného plnenia uvedenou v zmluve a cenou obvyklou a náklady na propagáciu politickej strany, ktoré politická strana vynaložila v čase začínajúcom 180 dní predo dňom vyhlásenia volieb".

Viac o téme: Predvolebná kampaňPolitické stranySNSAndrej DankoHnutia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu