Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

V slovenských horách číha obrovské nebezpečenstvo: Nepodceňte FAKTORY, ktoré vám môžu zachrániť život

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA – Slovenská príroda má čo ponúknuť. Mnoho Slovákov to najmä v období jarných prázdnin ťahá do hôr. Máloktorí si však uvedomujú, že tam na nich číha veľké nebezpečenstvo - lavíny. Tie sú hrozbou nielen pre milovníkov zimných športov či horských turistov, ale aj pre bežných obyvateľov osídiel v ich bezprostrednej blízkosti.

Vaše tipy

Dosková lavína, jedna z najnebezpečnejších lavín

Až 95 percent spustených lavín tvoria doskové lavíny. K spusteniu doskovej lavíny dochádza vtedy, ak je zaťaženie na jednom mieste väčšie ako pevnosť snehovej vrstvy. V snehovej vrstve sa vytvoria trhliny, a dôjde k jej pádu. Za toto zaťaženie môže byť zodpovedný buď človek, zviera, alebo čerstvo napadnutý sneh. Keďže tieto lavíny často spúšťajú samotní lyžiari či snowboardisti, ktorí jazdia mimo zjazdoviek, hovoríme im aj lyžiarske lavíny. Majú veľkú rýchlosť, preto človeka dokážu doslova pohltiť.

Kritickým obdobím pre vznik týchto lavín sú prvé teplejšie a slnečnejšie dni po období s výrazným snežením. Preto ak si niektorí milovníci zimných športov chcú vychutnať jazdu na prašane bez toho, aby sa informovali o aktuálnej lavínovej situácii, predstavujú veľké riziko nielen pre seba, ale aj pre ostatných lyžiarov na regulárnych zjazdovkách, ktorých môže odtrhnutá lavína rovnako ohroziť.

Hory
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Prachové lavíny sa valia do údolí rýchlosťou až 300 km/h

Ak sa uvoľní neprimerane zaťažená vrstva snehu a naberie zo strmého svahu rýchlosť, vo vzduchu sa okolo nej rozvíri časť prachového snehu a vytvorí sa snehový mrak. Obrovská masa snehu spolu so zvíreným prachovým snehom sa s hrmotom valí do údolia (niekedy rýchlosťou až 300 km/h) a nedokážu ju zastaviť ani stromy, ani vybudovaná ochrana. Pre tieto lavíny sú typické veľmi rýchle a intenzívne zmeny tlaku vzduchu – pred lavínou sa tlak vzduchu výrazne zvýši, vzápätí dôjde k jeho masívnemu poklesu. Tlaková vlna môže napáchať veľmi veľa škôd. V ľudských obydliach môže dôjsť k popraskaniu okenných tabúľ a naplneniu domov snehovým prachom. Ten je nebezpečný aj pre ľudský organizmus. Pri nadýchaní sa snehového prachu totiž môže dôjsť k vážnemu poškodeniu zdravia či ohrozeniu života.

Hory
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Lavínam rozkázať nedokážeme  

Keďže sú lavíny veľmi nepredvídateľným prírodným fenoménom, je dôležité, aby ste sa na horách správali zodpovedne a nepodceňovali aktuálnu poveternostnú situáciu. Lebo ak sa už raz ocitnete v lavíne, dostať sa z nej do bezpečia je skoro nemožné. 

Preto sa treba pridržiavať pokynov Horskej záchrannej služby (HZS), ktorá v každej krajine sleduje lavínové nebezpečenstvo na horách. Na svahoch sa riaďte tzv. bielym kódexom, teda pravidlami správania sa na svahu. Sledujte aj aktuálnu predpoveď počasia v aplikácii Počasie & Radar, vás na horách neprekvapila nepríjemná víchrica či intenzívne sneženie, pretože práve vietor a sneh majú veľký vplyv na vznik lavín.

Tvorcom aplikácie Počasie & Radar je nemecká meteorologická spoločnosť WetterOnline, ktorá už od roku 1996 pripravuje predpoveď počasia pre celý svet s veľkým profesionálnym nasadením a osobným nadšením. Je najväčším poskytovateľom meteorologických služieb v Nemecku a prostredníctvom aplikácií aj v ďalších 40 krajinách sveta. Viac ako 130-členný tím zamestnancov spoločnosti WetterOnline sa denne stará o to, aby sa k používateľom dostala presná a spoľahlivá predpoveď počasia. Aplikácia Počasie & Radar je na slovenskom trhu od roku 2016 a teší sa mimoriadnej obľube.

Viac o téme: LavínaHoryAplikáciaNebezpečenstvoPočasie & Radar
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu