Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Mýtus o zlom americkom zdravotníctve je fuč: VIDEO Slovák zažil nemocničnú izbu ako zo sci-fi

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: YouTube/Milan F)

NEW YORK/BRATISLAVA - Zdravotná starostlivosť na Slovensku je každodenne pretriasanou témou. Pacienti sú nespokojní nielen s dlhými čakacími termínmi u lekárov či nedostatkom odborníkov, ale aj so zlým technickým stavom a vybavením nemocníc. Aj keď človek celý život pracuje a poctivo platí odvody do poisťovní, nie je to zárukou, že sa mu dostane adekvátnych služieb. Nie je to tak však vždy a všade na celom svete. O svoju skúsenosť z USA sa podelil aj Slovák, ktorého brata operovali v jednej z newyorských nemocníc.

Vaše tipy

"Skoro 20 rokov sa nachádzam v USA, ale vždy sledujem dianie i na Slovensku. Dlho ma znepokojuje dezinformácia, že v USA sa nepostarajú o pacienta, keď nemá žiadnu zdravotnú poisťovňu, čo vôbec nie je pravda. V USA sa starajú o pacienta bez rozdielu na poistenie, iba bohatí musia platiť," tvrdí Slovák, ktorý k nám do redakcie poslal aj video.

Mýtus o zlom americkom
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: YouTube/Milan F)

"Tu je dokaz, ako vyzerá nemocničná izba, ako sa starali o môjho brata, ktorému zachránili život tým, že mu dali do srdca pumpu, z ktorej trčia káble von z brucha a sú zapojené do počítača, ktorý má nastálo pripojený k telu. Keď ide von, odpája sa od elektriky a používa baterky," objasnil Slovák, žijúci v USA, s dodatkom, že "za všetko platí štátna poisťovňa, ktorá je pre nepracujúcich zdarma (Medicaid)".

Už na prvý pohľad je zjavné, že podobnou vybavenosťou a priestormi by sa na Slovensku mohlo pýšiť iba veľmi málo nemocníc. Priamo v izbe sa nachádza aj priestranná toaleta, ktorej stav zodpovedá vysokému štandardu a zábery občas pôsobia, ako by boli vystrihnuté z nejakého amerického filmu.

Mýtus o zlom americkom
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: YouTube/Milan F)

Podľa toho, čo uviedol Karol, nejde o starostlivosť vyhradenú iba pre boháčov, ale dostanú sa k nej aj tí, ktorí spadajú do zdravotného poistenia financovaného prostredníctvom štátnych a federálnych programov z daní, akými je aj Medicaid. Treba však dodať, že napríklad podľa údajov z 2007 bolo v USA nepoistených z rôznych dôvodov stále až 14,8 percenta obyvateľov. Nespĺňali totiž podmienky pre programy pre najchudobnejších obyvateľov a zároveň neboli schopní či ochotní platiť vysoké poplatky za súkromné zdravotné poistenie.

Viac o téme: NemocnicaZdravotná starostlivosťUSASlovák
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu