Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Prezidentské voľby: Premiér podporuje, aby občania SR mohli voliť hlavu štátu v zahraničí

(Zdroj: TASR - Ján Krošlák)

BANSKÁ BYSTRICA – Možnosť voliť hlavu štátu občanmi SR aj v zahraničí má podporu premiéra Petra Pellegriniho. Konštatoval to v sobotu po svojom volebnom akte v Banskej Bystrici.

"Je čudné, že pri rôznych typoch volieb máme rôzne systémy. Myslím si a tak, ako som hovoril aj s ministrom Lajčákom, naše slovenské ambasády po celom svete by vedeli technicky zabezpečiť, aby sa dalo odvoliť na našich zastupiteľských úradoch. Mali by sme v tom do budúcna urobiť poriadok a zjednotiť tú logiku. Ak sa môžu naši ľudia zúčastniť volieb na našich ambasádach pri iných typoch volieb, nevidím dôvod, prečo by sa nemohli zúčastniť i volieb prezidenta SR, ak sú občanmi SR, majú slovenský pas, akurát, že žijú v zahraničí a plnia si tam úlohy," zdôraznil Pellegrini.

Podľa neho skúsenosti z týchto volieb, keď Slováci žijúci v zahraničí takú možnosť nemajú, by mohol "začerstva" pretaviť do reality už novozvolený prezident. "Možno by mohol sám prísť s takou iniciatívou a dohodnúť s vládou, aby sme urobili legislatívne zmeny a predložili to už teraz do parlamentu. Ja s tým problém nemám," navrhol premiér. Váži si všetkých občanov, ktorí pricestovali pre voľby aj z ďalekého zahraničia. Ako dodal, elektronické voľby sú otázkou budúcnosti. Tak ako v súčasnosti nakupujeme cez internet z pohodlia domova, i volebný akt sa časom možno presunie do digitálnej podoby.​

Viac o téme: ZahraničieSlováciPeter PellegriniPrezidentské voľby 2019
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu