Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Komisia pre voľby eviduje menej ako 30 podnetov, denníkom by sa malo zaoberať ministerstvo kultúry

Predseda Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán Eduard Bárány.
Predseda Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán Eduard Bárány. (Zdroj: SITA/Jana Birošová)

BRATISLAVA - V súvislosti s dnešným prvým kolom prezidentských volieb eviduje Štátna komisia pre voľby a kontrolu financovania politických strán menej ako 30 podnetov. Uviedol to predseda komisie Eduard Bárány.

„Veľmi závažný je podnet, ktorý sa týka celoštátneho média, celoštátneho denníka, nebudem úmyselne spomínať ktorého, nebudem ani rozoberať obsah podnetu, ale už len to, že sa to týka média s takýmto dosahom, ho robí závažným,“ povedal Bárány s tým, že tento podnet bude pravdepodobne odstúpený na ministerstvo kultúry.

Pokiaľ ide o medializované informácie, že jedným z predsedov volebných komisii v bratislavskej Petržalke je obvinený Štefan A. spájaný s podnikateľom Marianom K., podľa Bárányho zákon nehovorí, že v komisii nemôže byť obvinená osoba. „Ba dokonca, by mohla byť aj osoba odsúdená, pokiaľ nie je práve vo výkone trestu odňatia slobody,“ zdôraznil s tým, že môže ísť o politický problém, ale rozhodne nie právny. Bárány doplnil, že zatiaľ voľby sú pokojné. „Pokiaľ sa pamätám na komunálne voľby, tak to číslo podnetov bolo pomaly o jednu nulu vyššie,“ dodal.

Moratórium sa skončí o 22:00

Volebné moratórium sa skončí o 22.00 h, pokiaľ sa dovtedy nič závažné nestane. Potvrdil to predseda Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán Eduard Bárány. Predbežné neoficiálne výsledky prezidentských volieb sa tak podľa neho môžu zverejňovať aj napriek tomu, že jedna volebná miestnosť v Malackách bude otvorená dlhšie. "Pre jednu volebnú miestnosť nebudeme predlžovať moratórium," uviedol Bárány.

V meste Malacky vo volebnom okrsku 4 sa bude voliť do 22.35 h. Dôvodom je neskoršie otvorenie miestnosti pre doplnenie počtu členov okrskovej volebnej komisie. Na priebeh volieb tiež dohliadajú pozorovatelia OBSE, Bárány sa s nimi stretol pred voľbami. Ako uviedol, jeden zástupca bol v sobotu doobeda na rokovaní štátnej volebnej komisie, ďalší sú v teréne. Pozorovatelia budú monitorovať prvé aj druhé kolo prezidentských volieb a po ich ukončení majú vypracovať hodnotenia a odporúčania.

Viac o téme: PodnetyEduard BárányPrezidentské voľby 2019Komisia pre voľby
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu