Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Prezidentský kandidát za SMK nevidí v jazyku problém: Politológ to vidí jasne, nechce vyhrať

József Menyhárt Zobraziť galériu (3)
József Menyhárt (Zdroj: SITA/Diana Černáková)

BRATISLAVA - Kandidát na prezidenta za Stranu maďarskej koalície József Menyhárt obhajuje to, že má webovú stránku i sociálnu sieť v maďarčine. Uviedol, že 90 percent jeho voličskej základne je maďarskej národnosti, preto s nimi komunikuje aj na sociálnych sieťach v maďarčine. Podľa politológa len potvrdil to, že mu nejde o celkové víťazstvo.

József Menyhárt nevidí problém v tom, že jeho sociálna sieť a webová stránka sú výhradne v maďarčine. „Voliči SMK a všetkých jej kandidátov sú na viac ako 90 percent maďarskej národnosti. Aj preto komunikujem s voličmi cez sociálne siete v maďarskom jazyku,“ uviedol v reakcii pre Topky. 

Viem, že sa musím prihovoriť všetkým voličom

Dodal, že má na Facebooku aj slovenské príspevky a informácie. „Nie je tam len maďarčina, pretože mi je jasné, že sa mám prihovoriť všetkým voličom. Práve preto sa zúčastním aj na televíznych diskusiách, napríklad v RTVS, v rámci kampane,“ vysvetlil prezidentský kandidát. 

Prezidentský kandidát za SMK
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: FB, web J.M.)

„Okrem toho pravidelne odpovedám na otázky, ktoré prichádzajú zo slovenských médií, organizujeme tlačové besedy, zúčastňujem sa na diskusiách s obyvateľmi, rozosielame dvojjazyčné letáky. Takže je dosť veľa príležitostí, ktoré využívam aj na komunikáciu s obyvateľmi väčšinového národa,“ dodal. 


O prezidentské kreslo bojuje štýlom, ktorému väčšina nerozumie ani slovo: Náš prezident hlása v maďarčine


O celkové víťazstvo mu nejde

Politológ Radoslav Štefančík pre Topky uviedol, že Menyhárt svojou reakciou len potvrdil jeho minulú domnienku, že mu nejde o celkové víťazstvo. „Ide mu len o zviditeľnenie strany medzi voličmi maďarskej národnosti,“ okomentoval reakciu prezidentského kandidáta.

József Menyhárt
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Diana Černáková)

„V opačnom prípade by venoval kampani v slovenskom jazyku rovnakú a možno aj väčšiu pozornosť. Bez slovenských voličov totiž nemá šancu dostať sa do druhého kola. Bez slovenských voličov nemá šancu urobiť aspoň taký výsledok, aby bol viac na očiach verejnosti,“ uviedol Štefančík. „Napokon, doterajšie verejné debaty boli spravidla iba s tými najsilnejšími kandidátmi. A v diskusii, kde bude 15 kandidátov, sa pán Menyhárt stratí ako ihla v kope sena.“

Slovensko si vyberie z pätnástich kandidátov

Prezidentské voľby sa blížia. V polovici marca si budú Slováci vyberať z pätnástich kandidátov. József Menyhárt študoval v minulosti v Maďarsku, v Nemecku, ale aj na Slovensku. Od roku 2016 je predsedom strany SMK a tento rok oficiálne odovzdal podpisy k svojej prezidentskej kandidatúre. Slovenský politik maďarského pôvodu sa narodil v Dunajskej Strede. Ako každý kandidát, aj Menyhárt sa snaží osloviť všetkých voličov. Tí slovenskí by však mohli mať menší problém. Meynhárt má tak ako ostatní vytvorený svoj web i facebookovú stránku – oba komunikačné kanály sú však výlučne v maďarčine. 

Celkovo 15 kandidátov by malo napokon zabojovať o post prezidenta SR v marcových voľbách. Medzi uchádzačmi sú dve ženy a 13 mužov. V abecednom poradí kandidujú Béla Bugár, Zuzana Čaputová, Martin Daňo, Štefan Harabin, Eduard Chmelár, Marian Kotleba, Milan Krajniak, József Menyhárt, František Mikloško, Robert Mistrík, Maroš Šefčovič, Róbert Švec, Bohumila Tauchmannová, Juraj Zábojník a Ivan Zuzula.

Viac o téme: Prezidentské voľbySMKJózsef Menyhárt
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu