Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

MIMORIADNA SPRÁVA Vyšetrovatelia prezradili prvé detaily! Alena si objednala vraždu Jána Kuciaka za 70-tisíc

Štvorica obvinených na Špecializovanom trestnom súde v Banskej Bystrici. Zobraziť galériu (9)
Štvorica obvinených na Špecializovanom trestnom súde v Banskej Bystrici. (Zdroj: SITA, TASR)

BRATISLAVA - Špecializovaný trestný súd v Banskej Bystrici v nedeľu rozhodol o tom, že štvorica obvinených z vraždy novinára Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej ostáva vo väzbe. Tomáš Szabo, Zoltán Andruskó a Miroslav Marček sú obvinení z úkladnej vraždy, pričom Tomáš Szabo mal byť strelec. Medzi obvinenými je aj 44-ročná Alena Zsuzsová, ktorá je obvinená z úkladnej vraždy formou spoluúčasti a aj z jej objednania.

Generálna prokuratúra ohlásila na pondelok tlačovú konferenciu, na ktorej informovali o výsledkoch vyšetrovania. K prípadu sa vyjadrili generálny prokurátor Jaromír Čižnár, dozoroví prokurátori z Úradu špeciálnej prokuratúry, policajný prezident Milan Lučanský a riaditeľ národnej protizločineckej jednotky NAKA Branislav Zurian. 

Generálny prokurátor Jaromír Čižnár na záver zopakoval, že verejnosť bude informovaná, ak sa vyšetrovanie posunie. Dodal, že je zvrátené, že si politici naháňajú body v súvislosti s prípadom. Vyšetrovací tím má jeho absolútnu podporu.
 
Niektorí z obvinených boli už v minulosti odsúdení. Nemalo ísť o násilnú trestnú činnosť.
"Klasickým spôsobom nastúpil do policajného zboru (Tomáš Szabo), kde sa vypracoval na post vyšetrovateľa. Došlo k pochybeniam a na vlastnú žiadosť odišiel na obvodné oddelenie, čo je neštandardné v prípade vyšetrovateľa, a následne nato odišiel do civilu, kde sa nám stratil z pozornosti, keďže nebol viac policajtom," povedal o jednom z obvinených Lučanský.
 
K faktu, že obvinený Tomáš Szabo, ktorý bol podľa vyšetrovateľov strelcom, v minulosti pôsobil ako policajt, sa prokurátor na vyjadril, že za to, čo robí po odchode z polície, nezodpovedá polícia. Podľa M. Lučanského sa jeho psychotestami a ďalšími vecami bude zaoberať polícia aj inšpekcia. 
 
K otázke, či dôkazy potvrdili to, že vrah čakal v dome a zastrelil najskôr Martinu a potom Jána, zaznelo len to, že "zatiaľ sa nepotvrdilo, že by to bolo inak." 
 
Polícia orientačne pozná časový úsek, kedy sa možná objednávateľka začala zaoberať objednávkou vraždy. Presnejší časový údaj však neuviedli. 
 
Štvrtková razia v Kolárove mala pomôcť piatkovému zadržaniu v Komárne. K tomu, či sa obvinení medzi sebou poznali, sa kompetentní odmietajú vyjadriť. "Žiadna družica USA v tejto trestnej veci nebola využitá," vyjadril sa prokurátor. K medializovaným informáciám o využití IP adries sa nevyjadrili. 
 
"Zatiaľ sa priamo osobou Kočnera nezaoberáme. Neriešime ho. Riešime štyroch obvinených a uvidíme, čo sa nám v rámci vyšetrovania odhalí," povedal dozorujúci prokurátor.
 
Časový úsek zverejnenia identikitu mal byť taktický. "Bol zverejnený z taktických dôvodov. Je pravda, že na základe neho sa nám podarilo stotožniť konkrétnu osobu, ktorá sa v čase vraždy nachádzala v okolí vraždy. Nejedná sa o vymyslenú osobu. Len časový okamih zverejnenia bol z taktických dôvodov," zaznelo.
"Uvažovať nad prípadnými benefitmi pre spolupracujúceho páchateľa je predčasné," povedal prokurátor. Čižnár sa vyjadril, že ak by páchatelia neurobili chyby, tak tu dnes nesedia.

Doterajšie vyšetrovanie malo preukázať, že objednávka vraždy bola na novinára Jána Kuciaka. Jeho snúbenica Martina Kušnírová bola náhodná obeť. 

K otázke, či je podozrivým aj Marián Kočner, sa prokurátor nevyjadril. Vražedná zbraň nie je v súčasnosti v rukách polície. "Máme zaistený náboj," povedal Branislav Zurian. 

Na tlačovke zaznelo, že policajná akcia niesla názov News. Alena Zsuzsová (44) mala podľa vyšetrovateľov s najväčšou pravdepodobnosťou vyplatiť peniaze vykonávateľom. Odkiaľ však mala financie, neupresnili. Tomáš Szabo mal byť strelcom, Zoltán Andruskó mal byť sprostredkovateľom a Miroslav Marček vodičom a pomocníkom.

Vražda Jána Kuciaka otriasla Slovenskom: Za ohavným zločinom majú stáť títo štyria ľudia

Policajné zložky 27. septembra 2018 vykonali 12 domových prehliadok a 13 prehliadok nebytových priestorov. Zadržali celkovo 570 stôp. Medzi nimi napríklad dve automatické zbrane s nábojmi a tlmičmi. Taktiež zaistili tri motorové vozidlá, mobilný telefón a náboj, ktoré boli použité pri zločine. O deň neskôr vykonali ďalšiu domovú prehliadku a zaistili mobilné telefóny.

Medzinárodný tím pokračuje aj naďalej v činnosti. Riaditeľ národnej protizločineckej jednotky NAKA Branislav Zurian spresnil detaily o zásahu. "Policajná akcia začala o 2. hodine ráno," povedal. Zúčastnilo sa jej 150 policajtov, NAKA, kriminálni technici, znalci, policajti špeciálnych zložiek aj Europol.

Policajný prezident Milan Lučanský uviedol, že nová riaditeľka Europolu im vyjadrila všetku podporu. Priblížil, že v prvej časti vyšetrovania vykonávali analytickú činnosť. Posledná časť bola zameraná na páchateľov. "Zúžil sa nám okruh podozrivých, respektíve páchateľov a snažili sme sa svojou činnosťou prísť k objednávateľom," vysvetlil. 

Dozorujúci prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry sa vyjadril, že objednávateľ zaplatil minimálne 70-tisíc eur za objednávku vraždy. "Objednávka bola za 50-tisíc eur v hotovosti, plus ďalších 20-tisíc eur bolo odpustenie dlhu," priblížil. Dlh mal sprostredkovateľ u objednávateľky.

Pokiaľ ide o samotné odhalenie páchateľov, prokurátor ÚŠP poďakoval polícii a vyšetrovateľom za mravčiu prácu. Presné úkony však nešpecifikoval, pretože vyšetrovanie podľa jeho slov stále pokračuje.

Šokujúce odhalenie o Alene obvinenej z objednávky vraždy Jána a Martiny: Krstný otec Kočner

"Sedem mesiacov v takomto skutku a za takého stavu je doba nie dlhá, ale relatívne krátka," vyzdvihol Čižnár. Upozornil však, že detaily prípadu zatiaľ neupresnia. "Myslím si, že tlaku na políciu a prokuratúru už bolo dosť,“ povedal generálny prokurátor a poďakoval stovkám policajtov, prokurátorom, zahraničným zložkám a Europolu za spoluprácu.

Podľa slov Čižnára sú dôkazy, ktoré sú v súčasnosti k dispozícii, veľmi silné a boli dôvodom na to, aby boli obvinené štyri osoby. "Zatiaľ to je stále v štádiu obvinenia, takže prehnaný optimizmus nie je na mieste," povedal s tým, že je veľký predpoklad na to, že kauza sa dotiahne do úspešného konca. "Spokojní môžeme byť iba vtedy, ak tí, čo boli obvinení, budú aj právoplatne odsúdení," vyjadril sa. 

Generálny prokurátor Jaromír Čižnár.
Zobraziť galériu (9)
Generálny prokurátor Jaromír Čižnár.  (Zdroj: Jan Zemiar)

Generálny prokurátor Jaromír Čižnár na úvod uviedol, že k prípadu sa vyjadrili desiatky ľudí a má pocit, že niektorí z nich sa stavajú do polohy, že posun vo vyšetrovaní a zadržanie pravdepodobných páchateľov nastal vďaka nim. "Začína mi liezť na nervy, že niektorí politici z toho chcú vytĺcť politický kapitál," uviedol.

Vražda Kuciaka a Kušnírovej

Novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenicu Martinu Kušnírovú zavraždili 21. februára 2018. Ich telá našli až o niekoľko dní neskôr, keď rodičia do ich domu vo Veľkej Mači zavolali políciu, pretože sa im Ján a Martina nehlásili. Policajti v dome objavili ich telá v pondelok 26. februára. 

Vražda Jána Kuciaka otriasla Slovenskom: Za ohavným zločinom majú stáť títo štyria ľudia

Vyšetrovanie vraždy od začiatku sprevádzalo množstvo chýb. Generálny prokurátor Jaromír Čižnár sa zaprisahal, že ak sa preukáže, že práca súvisela s novinárovou prácou, rozpúta na Slovensku peklo. To, že išlo o vraždu na objednávku a dôvodom brutálneho činu bola Kuciakova novinárska práca, nakoniec potvrdil aj prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry, ktorý zverejnil aj identikit možného svedka, ktorý "sa mohol v tom čase pohybovať v mieste skutku". 

MIMORIADNA SPRÁVA Vyšetrovatelia prezradili
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: polícia)

O niekoľko dní elitní policajti zasahovali v Kolárove, kde zadržali podozrivých z vraždy. O deň neskôr v Komárne, kde zadržali 44-ročnú Alenu, ktorá mala tlmočiť Kočnerovi a ten má byť aj krstným otcom jej dcéry – tú má so známym samaritánom Mariánom, ktorý rozdával jedlo a ošatenie bezdomovcom. Alenu obvinili aj z objednania vraždy. 

Najvyšší súd zatiaľ nemôže rozhodovať

Najvyšší súd SR zatiaľ nemôže rozhodovať o sťažnostiach, ktoré podali voči vzatiu do väzby traja obvinení v prípade vraždy novinára Jana Kuciaka a jeho snúbenice. "Predmetné sťažnosti NS SR k dnešnému dňu nenapadli," uviedla v pondelok hovorkyňa NS SR Alexandra Važanová.

Ak budú predložené sťažnosti obvinených, tak NS SR musí na svojom neverejnom zasadnutí rozhodnúť do piatich pracovných dní. Podľa neoficiálnych informácií je spisový materiál vo veci obvinených značne rozsiahly.

Viac o téme: VraždaGenerálna prokuratúraJaromír ČižnárJán KuciakMartina Kušnírová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu